Ukas Tekna-medlem: – I stummørke og lys fra mobiltelefonen måtte vi selv finne veien ut
Det er ikke alltid lett å jobbe overtid.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Tom-André Sivertsens (37) tur:
Yrke: Daglig leder i Tectal.
Utdanning: Master i romteknologi.
– Hva er morgenrutinen din?
– Dagen starter med å gjøre barna klar og levere dem i barnehagen, etterfulgt av en god kopp te på kontoret.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Som gründer er dagene alltid veldig varierte. Dagene går til produktutvikling, møter, dokumentasjon, testing og administrativt arbeid. Og som mange andre går deler av dagen med til å lese og skrive e-poster.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Jeg jobber med et innovasjonsprosjekt for telling av objekter innen samferdsel og smartby-konsepter.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Det må være egenskapen til å gjennomføre.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Jeg og en kollega feilsøkte på et produkt som vi hadde installert i et pilotprosjekt. Vi hadde god dialog med kunden om hva vi holdt på med, men på minuttet arbeidsdagen var ferdig, var lokalet tomt og lyset ble slått av mens vi fremdeles holdt på å feilsøke. I stummørke og lys fra mobiltelefonen måtte vi selv finne veien ut.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Som barn hadde jeg soverom med takvindu. Det å se på himmelen og lure på hva som skjer der ute skapte tidlig interesse for teknologi og fysikk. Etter hvert fikk jeg en ønske om innsikt og forståelse for hvordan ting fungerer.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Da jeg studerte hadde Tekna mange gode arrangementer, et fantastisk studentkontakt-nettverk som føltes naturlig å bli en del av. Senere har det å ha en fagorganisasjon i ryggen som er med å sikre trygge arbeidsdager, like vilkår, gode arrangementer, rådgivning, inspirasjon og veiledning for neste generasjons teknologer, vært viktige verdier for meg.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Barn og unge må få være akkurat det. Kreativitet stimuleres gjennom lek og aktiviteter hvor alle individer motiveres av forskjellige ting. Det å ha motiverte lærere som har budsjetter og muligheter til ekskursjoner og fysiske eksperimenter som visualiserer læring i trygge og morsomme rammer, er viktig.
– Hvordan har året med korona påvirket deg?
– En tar færre ting for gitt, og man setter enda større pris på de små detaljene i hverdagen. Kona mistet jobben i en nedbemanningsprosess.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Jeg tror yrket kommer til å være relativt likt, men at teknologi i større grad kommer til å handle om tjenester, optimalisering og verdiskaping.