Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Christel Krossøys

HØRER PÅ LYDBOK; Christel hører ofte på lydbok på vei til jobb. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: – Det ble et stort kulturkræsj

To unge kvinner skulle ha metodeopplæring på en noe eldre mannlig delegasjon fra Øst-Afrika som var på besøk ved instituttet.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Christel Krossøys (42) tur:

Yrke: Overingeniør ved Institutt for biovitenskap, UiB.

Utdanning: Hovedfag i celle- og utviklingsbiologi (2004) og PhD i fiskeernæring (2009) fra Universitetet i Bergen. 

– Hva er morgenrutinen din?

– På morgenen handler det om å få hele husstanden i gang. Vekke barn, ordne frokost, lage matpakker, diskutere dagens mest praktiske påkledning og argumentere for hvorfor tannpuss er viktig. På vei til jobb har jeg alltid med en termokopp med kaffe og hører på lydbok. Den første halvtimen på jobb går stort sett alltid med til å sjekke e-post.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Arbeidsdagen min kan blant annet inneholde laboratoriearbeid, undervisning, opplæring av studenter på lab, feltarbeid, røkting av fisk, skriving, møter og planlegging av nye forsøk og prøveuttak. I tillegg er jeg en del av instituttets vaktlag og har beredskapsvakt hver åttende uke.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– For øyeblikket holder jeg på med prøvetakning og disseksjon, som en del av et stort forskningsprosjekt på genetiske tilpasninger hos Atlantisk sild.

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

– Jeg er god på samarbeid og veldig strukturert. Og så tror jeg det er en fordel å stort sett være i godt humør og ta ting på strak arm.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Det rareste, og mest utfordrende, må være det store kulturkræsjet det ble av å være en av to unge kvinner som skulle ha metodeopplæring på en noe eldre mannlig delegasjon fra Øst-Afrika som var på besøk ved instituttet vårt.

– Det absolutt morsomste er å omsider se litt flere folk og høre mer liv i gangene på jobben. Etter måneder med mye hjemmekontor og få fysiske møter med kollegaer merker man hvor mye det faktisk betyr.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Naturfag og biologi har alltid vært det som har interessert meg aller mest på skolen. At det ble utviklingsbiologi, fiskeernæring og fiskeriøkologi er mer tilfeldig, og kanskje mest av alt et resultat av dyktige og inspirerende forelesere og fagpersoner, og et ønske om å fortsette å jobbe sammen med dem etter endte studier.

– Hvorfor fagorganiserte du deg? 

– Jeg var studentkontakt i Tekna i hele studietiden, og kom inn i foreningen på den måten. Siden har jeg vært engasjert i Bergen avdelingen, blitt kjent med utrolig mange dyktige mennesker og fått et stort faglig nettverk. Det faglige nettverket og muligheten til å være med å påvirke er det jeg setter mest pris på med Tekna.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?

– Ved å svare på små og store spørsmål, pirre nysgjerrigheten deres og vise hvilke muligheter realfagene gir og hvilke utfordringer man kan være med på å løse. 

– Hvilke apper klarer du deg ikke uten på jobb og når du er hjemme?

– På jobb er Teams-appen veldig mye brukt og på fritiden står Fabel-appen øverst på listen sammen med Snapchat.

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Vanskelig spørsmål. Arbeidsoppgavene er muligens ganske like om ti år, men måten vi løser dem på kan endres med nye analysemetoder og instrumenter.