Ukas Tekna-medlem: Har opplevd mystiske fenomener på lab-en
– Til tross for dette så tror jeg i bunn og grunn at det finnes en logisk forklaring på det meste.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Børge Myrans (32) tur:
Yrke: Jeg er i ferd med med å skifte jobb. Nåværende jobb er hos Kongsberg Space Electronics, og fra mars skal jeg begynne å jobbe i avdelingen Mobile Access i Telenor.
Utdanning: Sivilingeniør Elektronikk fra NTNU, spesialisering innen Analog kretsdesign og RF/Mikrobølge.
– Hva er morgenrutinen din?
– La meg si det først som sist, jeg er ingen morgenfugl. Min morgenrutine er å slumre klokken litt for lenge. Når jeg står opp, så liker jeg å stå foran verandadøra og se ut på fuglene i bakgården i 1-2 minutter, det bruker å gi meg en god og meditativ start på dagen.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Nå har jeg siden nyttår hatt mer og mer hjemmekontor, som gjør at den vanlige arbeidsdagen har blitt endret for min del. Jeg har vært på kontoret nesten hver dag frem til senhøsten. Jeg liker best å være på kontoret for det sosiale, og jeg føler det er bedre å gjøre kreativt arbeid når jeg drar meg ut av hjemmesfæren. Nå har jeg tilpasset meg hjemmekontor mer og mer, så vi får se.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Jeg har de siste årene jobbet mest på et prosjekt hvor vi leverer en såkalt Back-end mottaker til et vitenskapsinstrument om bord på en meteorologi-satellitt. Hovedformålet med dette instrumentet er å gi en bedre og mer forutsigbar værmelding.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Min sterkeste egenskap er nok min evne til å ta eierskap for de produktene jeg står ansvarlig for. Jeg liker å tenke i systemer og jeg tror jeg er dyktig til å se helheten i de tekniske produktene jeg jobber med, både mtp muligheter og begrensninger.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Når man jobber med mikroelektronikk og RF så går man noen ganger dypt ned i materien, og da kan ofte problemstillingene bli veldig abstrakte. Jeg har klødd meg i hodet over rare fenomener, og har noen ganger tenkt at Åndenes Makt nok vil ha større sjanse for å løse et problem enn det jeg har. Jeg har for eksempel opplevd interferens fra ukjente signaler på vanligvis ubrukte bølgelengder når jeg har vært på labben og målt på noe. Til tross for dette så tror jeg i bunn og grunn at det finnes en logisk forklaring på det meste.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg hadde en veldig engasjerende og motiverende foreleser og veileder på NTNU, Morten Olavsbråten, som ga meg interessen for RF-design. Det fascinerer meg hver gang jeg deltar i online-møter hvordan vi er i stand til å snakke med hverandre mer eller mindre i samme øyeblikk. Det er mye både analog og digital signalbehandling som skal utføres før min stemme når mottakeren(e) sine ører. Jeg føler dette er litt av miraklet med den moderne bruken av Elektromagnetismen som vi i dag tar for gitt.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Jeg var Tekna-medlem allerede da jeg studerte, og på den tiden var det alle godene og freebie-ene som gjaldt. Etter jeg begynte å jobbe så ser jeg veldig verdien i Tekna som fagforening. Selv om jeg er en teknolog med høyere utdanning så gjelder akkurat de samme prinsippene som for andre fagorganiserte yrkesgrupper. Styrke i fellesskap er viktig for å oppnå resultater, ingen goder og rettigheter kommer av seg selv.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Dette har jeg ikke noe godt svar på. Jeg tror Andreas Wahl gjør en fantastisk jobb med dette.
– Hvilke apper klarer du deg ikke uten på jobb og når du er hjemme?
– Jeg bruker Reddit mye når jeg er hjemme. Jeg har også blitt ganske flink til å bruke To-Do apper for å skrive ned konkrete ting jeg skal gjøre eller som jeg skal handle. På jobb så kommer jeg ikke unna at jeg gjør mye av jobben min i Excel, som rett og slett er et kraftig verktøy.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Verden er analog, og det vil den også være om 10 år. Det vil derfor alltid være behov for folk som kan analog-design og RF. Jeg beveger meg nå inn mot telekom-bransjen og det er en bransje med store ambisjoner mtp dekning, ytelse og hastighet. Mitt inntrykk er at de teoretiske mulighetene innen digital signalbehandling er veldig store, men at de er begrenset av de analoge systemene som ligger til grunn. Etter hvert som AD-DA konvertere går stadig høyere i frekvens så blir det gøy å se hvor mye av signalbehandlingen som kan gå fra det analoge til det digitale domenet.