Ukas Tekna-medlem: – Jeg var ekspertvitne i høyesterett i Skottland
– Jeg kan huske at jeg satt i venterommet i over 7 timer i påvente av å bli kalt inn i rettssalen.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlem. Denne uka er det Ole-Bjørn Ellingsen Moe sin (30) tur:
Yrke: Ingeniør i materialavdelingen hos DNV GL Høvik.
Utdanning: Materialteknologi ved NTNU, avgangsår 2015.
– Hva er morgenrutinen din?
– Morgenen min er ikke så veldig begivenhetsrik; den handler stort sett om å karre seg opp og komme seg ut døra. Jeg er ikke et frokostmenneske så frokosten blir en smoothie som jeg tar med meg på bussen eller i bilen på vei til jobb. På vei hører jeg gjerne på podcast som f.eks. Oppdatert eller Aftenpodden hvis jeg er i det seriøse hjørnet, eller Friminutt eller Misjonen hvis jeg er i det mindre seriøse hjørnet. Vel fremme på jobb handler det om første kaffekopp.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Etter å ha tatt første kaffekopp og sagt god morgen til mine kolleger så går jeg gjennom uleste mails i innboksen og svarer på de jeg kan. Det går alltid minst 30 minutter til dette før jeg kan gå inn i oppgaver som krever litt mer dypdykk. Vanlige arbeidsoppgaver kan være møter med både kunder og kolleger, og er jeg heldig har jeg også noen oppgaver på laboratoriet som må gjøres.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Akkurat nå jobber jeg mye med industriell 3D-printing. Det er mye fokus i energiindustrien om hvordan slik 3D-printing kan redusere både kostnader og utslipp, men utfordringen er at det er en relativt ny teknologi med lite regelverk og mye usikkerheter. Min rolle i dette er å lede to «industrisamarbeidsprosjekter» hvor vi samarbeider med over 25 bedrifter over hele verden om hvordan regelverket til 3D-printing skal se ut.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Jeg tror det må være interesse. Jeg kan enkelt bli interessert og engasjert i det jeg driver med. Jeg tror det hjelper meg til å kunne litt om et bredt spekter av temaer i jobben, og gjøre den «T-formede kompetanseprofilen» min ganske bred.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Det må nok være den gangen jeg var ekspertvitne i høyesterett i Skottland. Dette var i forbindelse med et havari på noe utstyr hvor utstyrsleverandør og -bruker ikke ble enige om hvem som hadde skyld i havariet. Jeg, med to kollegaer, fikk da i oppdrag å gjennomføre en skadeundersøkelse på utstyret, og vitne om det vi fant i høyesterett. Jeg kan huske at jeg satt i venterommet i over 7 timer i påvente av å bli kalt inn i rettssalen, vitende om at det kunne være når som helst. Jeg glemmer ikke den følelsen med det første.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg likte godt både kjemi og fysikk på skolen, og fant da ut at jeg måtte velge en retning videre som inkluderte begge elementer. Valget falt da på materialteknologi på NTNU. (Jeg prøvde meg også på nanoteknologi i Danmark, men det ble én størrelsesorden for smått for meg). At jeg havnet akkurat på materialavdelinga i DNV GL og jobber med skadeundersøkelse og 3D-printing er ganske tilfeldig.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Da jeg startet på NTNU var det egentlig ikke et spørsmål; melde seg inn i Tekna skulle man bare gjøre uten egentlig å vite hva det innebar i detaljer. Etter å nå ha satt meg litt mer inn i det setter jeg veldig stor pris på å vite at det er noen med en viss tyngde som taler min sak når utfordringene kommer, og det støtter jeg gjerne.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Jeg likte veldig godt å forstå sammenhengen mellom det man lærte og hva man observerte eller hva det kunne brukes til. Jeg husker noen lærere som var veldig gode til å vise frem denne sammenhengen, mens andre var mer opptatt av å lære vekk en formel fordi den skulle læres. Hvis man forstår sammenhengen skjønner man også hvorfor man skal lære det, noe som er motiverende.
– Hvilke apper klarer du deg ikke uten på jobb og når du er hjemme?
– Spotify er selvskreven både hjemme og på jobb. Ellers går det mye i ganske så vanlige apper; MS Office-appene, Messenger, Vipps, Nettbank, osv. En som kanskje skiller seg litt ut er «Spendee» som jeg bruker til å logge og visualisere utgiftene mine i fine diagrammer.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Veldig mye blir nok ganske likt vil jeg tro, men jeg tror at i fremtidens ingeniøryrke vil det være lurt å sette seg litt mer inn i håndtering og behandling av data. Dette blir det nok ikke mindre av.