Ukas Tekna-medlem: – Vi må vise unge at det er flere veier til Rom
– For min del husker jeg at det ble lagt frem som veldig «enten eller».
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Thomas Dybviks (28) tur:
Yrke: Arealplanlegger i COWI, Trondheim.
Utdanning: Byggingeniør ved Hials + master i fysisk planlegging ved NTNU.
– Hva er morgenrutinen din?
– Om morgenene har jeg som oftest dårlig tid etter litt for mye slumring, så rutinen er ganske rask og enkel: Hopper opp av senga, styrter en proteinshake, sjekker snap og messenger mens jeg pusser tenna, kler på meg, setter meg i bilen og setter spotify på full guffe for å våkne skikkelig – så er jeg på jobb 15 min etter jeg har stått opp!
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Bruker alltid 10-15 minutter på starten av dagen til å sjekke epost for å finne ut om det er noen viktige hastesaker/avklaringer som må besvares. Resten av dagen går stort sett til prosjektarbeid og møter. I snitt bruker jeg vel ish 50 % av dagen i AutoCAD. Sjeldent jeg går en dag uten å tegne/endre noe i et plankart.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Akkurat nå jobber jeg med flere reguleringsplaner for små og store samferdselsprosjekter. I de store prosjektene er mange fag involvert, så mye av tiden går til avklaringer, møter og diskusjoner på tvers av fagdisiplinene for å samkjøre alt til en reguleringsplan. Så går selvfølgelig en del av tiden til å tegne selve plankartet til planen/e!
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Syns alltid det er vanskelig å evaluere seg selv, men syns kanskje at nysgjerrigheten og behovet mitt for å forstå ting er en av mine sterkeste egenskaper. Har vanskeligheter med å møte problemstillinger og godta at «ting bare er sånn». Da må jeg vite hvorfor, noe som selvfølgelig også kan være en dårlig egenskap - men for min del bidrar det til kompetanseheving som jeg kan gagne godt av i neste prosjekt med tilsvarende problemstillinger.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– En morsom men kanskje mest koselig opplevelse var når jeg og en tidligere kollega, som hadde mye ansvar for meg og lærte meg opp, var på dagsreise til Hitra. Vi hadde et møte med oppdragsgiver men det var en stund til båten gikk tilbake, så gikk vi rundt å utforska Hitra i mellomtida på en skikkelig sommerdag, spiste lunch ute og kosa oss!
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg visste vel når jeg var rundt 20 år at jeg ville inn i konsulent- eller entreprenørbransjen, men ble først introdusert for arealplanlegging på bacheloren. Jeg merket at vegprosjektering ble litt for teknisk for min smak. Kunne ikke se for meg å gjøre dette på fulltid i arbeidslivet. Jeg har alltid vært «litt interessert» i alt og aldri hatt kun én interesse eller ett fagfelt jeg visste jeg ville jobbe med. Utarbeidelse av en reguleringsplan er jo i bunn og grunn et resultat av et samarbeid mellom flere fagdisipliner, og det var akkurat den tverrfagligheten som gjorde at jeg valgte dette yrket. Selv om jeg ikke prosjekterer veger/konstruksjoner eller går på befaring for å kartlegge viktige naturområder, så kreves det at arealplanleggere har en viss innsikt og kunnskap i alle fagene som inngår i en reguleringsplan – og det passer meg veldig bra!
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Det var vel først og fremst på grunn av godene og fordelene som for eksempel forsikrings-/låneavtaler og mulighet for juridisk bistand. Skal selvfølgelig ikke si at lønnsforhandlinger og statistikk også var en del av årsaken, men generelt gir det en god trygghet å være fagorganisert!
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Ouff, vanskelig spørsmål.. Kanskje bedre veiledning og mer informasjon allerede på ungdomsskolenivå når man skal velge studieretning? Har ikke snøring hvordan det er nå selvfølgelig, men for min del husker jeg at det ble lagt frem som veldig «enten eller»: Enten går man "all in" for lite skole og raskt ut som lærling, eller så går man studiespesialisering for å bli lege. Savnet informasjon om at det er flere veier til Rom.
– Når man blir litt eldre er det vel akkurat samme prinsipp, mer info at man har muligheter for å re-route! Tidligere Høgskolen i Ålesund (Hials) sin Y-veg for eksempel syns jeg var helt klasse! Personer med fagbrev (tømrere, elektrikere etc.) kunne ta sommerkurs og ekstrafag første året for å gå ingeniørlinjene med andre fra studiespesialisering! Vi som kom fra studiespesialisering lærte vanvittig mye av de med fagbrev! Og da hadde Y-vegen samtidig rekruttert flere fagfolk til å velge realfag.
– Hvilke apper klarer du deg ikke uten på jobb og når du er hjemme?
– På jobb er jeg helt avhengig av Outlook og Teams/Skype. På hjemmefronten så må jeg nok si at jeg er ganske avhengig av snap, messenger og spotify.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Jeg tror yrket vil ha de samme hovedtrekkene, men tipper alt er mye mer digitalisert! Arealplaner vil nok være i 3D, og medvirkningsprosessen vil trolig være 100% digitalisert – bort med PDF og brev i postkassa.