Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Therese Gjelsten

STÅR OPP TIDLIG: Therese står til vanlig opp klokka 7, bortsett fra en av ukedagene. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: Therese tror fleksitid kan rekruttere barn til realfag

– Det er helt knall, og var en total overraskelse for meg.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Therese Gjelstens (31) tur:

Yrke: Seksjonsleder i Stasjonsanlegg i Anleggsforvaltningen i Statnett,

Utdanning: Sivilingeniør i Energi og Miljø.

– Hva er morgenrutinen din?

Det har først og fremst vært hjemmekontor siden mars. En dag i uken står jeg opp ekstra tidlig for å få en joggetur sammen med en arbeidskollega - det er noe vi har startet med etter Korona. Ellers er det opp 7 for morgenstell og så en god frokost med kaffe. Det går som regel i et rolig tempo, men er jeg effektiv, så rekker jeg morgenkaffe med kolleger kl 8 på Teams.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Det er mye møter som leder, for det er viktig å snakke sammen og se hverandre for å få til godt samarbeid. Gjengen er fordelt over hele Norge og ivaretar mange forskjellige roller og oppgaver, så for å være sikker på at jeg får snakket med alle regelmessig, har vi månedlige en-til-en samtaler. Dermed har en vanlig arbeidsdag ofte et par av disse møtene, som gir verdifull innsikt i utfordringene vi står i, hva vi har fått til siden sist og ikke minst hvordan den enkelte medarbeider har det. Ellers så har går det i møter med min leder, prosjektene vi jobber med og faglige samarbeidsmøter på tvers av organisasjonen. Som regel har jeg også blokket ut tid i kalenderen for å rekke å svare på prioriterte eposter, jobbe med dokumenter og spise lunsj.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Det skjer mye spennende i anleggsforvaltningen i Statnett for tiden, og utover det som er vanlig drift for oss - vedlikeholdsprosjekter og samarbeid med anleggsdrift og de større prosjektene - så bidrar vi bl.a. inn i en stor satsing for å oppdatere ERP-systemet vårt (IFS). Det er et tverrfaglig samarbeid, på tvers av hele organisasjonen, med mye datavask og avklaringer. Kjempelærerikt og spennende! Resultatet skal være klart til bruk neste år.

– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?

 Alt er relativt, så da sier jeg det å holde flere baller i luften samtidig. Vi har mer enn nok å holde på med, så prioritering og system er viktig for å få fremgang og også holde på helsen.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Litt på siden kanskje - men i 2017 fikk vi for første gang lov å sette opp revy i Statnett! Det var veldig stas - så stas at vi gjorde det igjen i 2019, og krysser fingrene for en ny revy i 2022 - da er Statnett 30 år! Ellers så er jeg så heldig å ha kolleger med mye humor og glimt i øyet - så det er helt vanlig å få seg en god latter i løpet av arbeidsdagen.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var egentlig litt tilfeldig. Realfag var gøy, og jeg ville jobbe med noe som var verdiskapende og bærekraftig. Da var Energi og Miljø et naturlig valg.

– Hvorfor fagorganiserte du deg?

– Det var også veldig naturlig. Min opplevelse var at det var "helt selvsagt" på NTNU, og det har jeg aldri angret på. Vi er sterkere sammen!

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?

– I vår tid tror jeg de unge er veldig opptatt av å ha sikre jobber i en usikker tid. I tillegg så oppfatter jeg at de har et enda større miljøfokus enn generasjonene før. De kommer til å velge realfag om vi viser dem at det må gode ingeniører til for å få en bærekraftig fremtid. Også kan man nevne fleksitid - det er helt knall, og var en total overraskelse for meg!

– Hvilke apper klarer du deg ikke uten på jobb og når du er hjemme?

– Microsoft Office sin app-pakke er jeg positivt overrasket over! Opplever at den fungerer vel så godt på mobilen som på PC, spesielt Teams-appen. Ellers så bruker jeg en app som heter "CamScanner" for å ta bilder av kvitteringer og lignende for reiseregninger og utlegg. Det fungerer godt, spesielt etter at det har blitt så mye hjemmekontor. Privat går det mest i musikk og podcaster fra Spotify og litt tankeløs hjernetrim med "Ball Sort Puzzle"...

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Relativt likt, men forhåpentligvis med enda bedre rammer og verktøy for arbeidsoppgavene våre, tilsvarende 10 år med god kontinuerlig forbedring. Strømnettet ser ut til å stå stødig inn i en elektrisk fremtid, og selv om digitale hjelpemidler blir stadig mer hjelpsomme, så vil nok anleggene i stor grad stå der de står og se ut som de gjør i dag.