Ukas Tekna-medlem: Tror byggebransjen kommer til å endre seg framover
– Med et særskilt fokus på bærekraft gjøre at vi allerede nå bør bevege oss bort ifra en «utbyggingsbransje» mot en «rehabilitering og vedlikeholdsbransje».
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Øyvind Aass sin (38) tur:
Yrke: Assisterende utbyggingsdirektør, Oslo kommune.
Utdanning: Sivilingeniør, NTNU og MBA, NHH.
– Hva er morgenrutinen din?
– Jeg står opp og gjør meg klar, vekker og kler på barna (1,5 og 3 år). Diskuterer så litt med 3-åringen om hvorfor det også i dag er hensiktsmessig å ha på seg sko, før jeg leverer dem i barnehagen. Deretter blir det NRK Alltid nyheter eller podcast i bilen, kombinert med litt køkjøring til Helsfyr. Morgenen krones med første kaffekopp på jobb.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– En vanlig arbeidsdag består av egne og andres møter, tid til å lese dokumenter og e-poster, samt tid til produksjon av rapporter og besvare e-poster. Det er mer givende enn det høres ut.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– For tiden jobber jeg som ass. prosjektleder for etableringen av Oslo kommunes nye foretak Oslobygg KF. 1. august neste år skal Kultur- og idrettsbygg, Omsorgsbygg, Undervisningsbygg og utbyggingsdelen i Boligbygg slå seg sammen til ett stort eiendomsforetak. Innen den tid skal alt fra organisasjonsstruktur til åpningsbalanse og prosedyrer være på plass. Arbeidet er variert og hektisk, men samtidig veldig spennende.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Jeg er god med folk, og jeg er god til å tenke strategisk og samtidig ha oversikt, uten å henge meg for mye opp i detaljer.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Det morsomste jeg opplever på jobben er åpning av en ny skole eller barnehage. Særlig hvis en politiker forsøker å henvende seg til barna med retoriske spørsmål, og får helt motsatt svar i retur.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg brenner for å skape noe og sette spor. Det å være med på å skape noe, enten om det er en skole, barnehage eller et kontorbygg vil det påvirke hverdagen til folk i mang tiår fremover. Dette er en viktig motivasjonskilde for meg.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Som nyutdannet var det viktig å få gode lånebetingelser og billig forsikring. Etter hvert har jeg også oppdaget hva et velfungerende partsamarbeid gjør med arbeidsmiljøet.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Jeg mener vi må dyrke nysgjerrigheten og utforskertrangen til barn og unge, for eksempel gjennom ikke-organisert lek i naturen. Det å oppdage nye ting, og la barna gruble over hvordan ting henger sammen, tror jeg er viktig for at barn og unge begynner å søke etter svar. Svar som i neste rekke skaper nye oppdagelser og nye spørsmål om elementene rundt oss.
– Hvilke apper klarer du deg ikke uten på jobb og når du er hjemme?
– Jeg klarer meg ikke uten e-post, kalender, Finn, Voi og Snapchat.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Om 10 år tror jeg byggebransjen fått strengere krav til levetid på bygg og anlegg. Med et særskilt fokus på bærekraft gjøre at vi allerede nå bør bevege oss bort ifra en «utbyggingsbransje» mot en «rehabilitering og vedlikeholdsbransje». Sett i lys av en digitaliseringstrend, tror jeg bransjen kommer til å ta i bruk mer sensorteknologi, slik at en forvalter fortløpende har en oppdatert tilstandsanalyse på bygget eller anlegget som forvaltes.
– På den måten kan det iverksettes vedlikehold til rett tid, noe som bidrar til å opprettholde levetiden til bygg og anlegg. Slike komplekse bygg og anlegg krever høye krav til kompetanse, og jeg tror alle yrkesaktive må regne med å lære seg nye ting relativt ofte for å kunne være attraktive arbeidstakere.