Ukas Tekna-medlem: – Robotene kan ta seg av det kjedelige, møkkete og farlige
Anne Cathrine tror på en grønn sosial framtid.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Anne Cathrine Strande Straubes (33) tur:
Yrke: Rådgiver kompetanseutvikling, og prosjektleder for eLæring i Tekna.
Utdanning: Lektor med opprykk, mastergrad i realfag.
– Hva er morgenrutinen din?
– Jeg har kaffemaskin på nattbordet, så jeg starter dagen med en kopp kaffe på senga! Nå er det hjemmekontor, men til vanlig sykler jeg elsykkel året rundt til og fra jobb. Jeg ELsker ELsykkel.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Jeg har jobbet som realfagslærer i skolen i 7 år før jeg nå har begynt som rådgiver innen kompetanseutvikling i Tekna. Dagene er veldig varierte med ulike møter, work-shops og selvstendig arbeid hvor jeg kan bruke mye kreativitet. Det er utrolig godt miljø i Tekna, og selv om vi har hjemmekontor, samles de som ønsker det klokken to for å drikke kaffe sammen digitalt. Det arrangeres også ofte lærerike digitale lunsj-foredrag. Vi har også "fuelbox", eller samtale-kort. Dette anbefaler jeg til alle arbeidsplasser, fordi det er en fin måte å bli kjent med hverandre på. Her må man være kreativ og svare på spørsmål som ‘Hva slags superkraft kunne du ønske du hadde og hvorfor?!’ Jeg kunne nok ønske jeg hadde usynlighetskappen til Harry Potter pluss kunne fly.. spør meg hvorfor neste gang vi møtes!
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Nå er jeg prosjektleder for eLæring i Tekna. Vi samarbeider med TASK og har Cross Knowledge som ny læringsplattform. akkurat nå lager vi tre innholdsproduksjoner for tillitsvalgte i Tekna og benytter Blended X («blandet læringssti»). Lærerikt og mye nytt hver dag! Jeg jobber også med tilbudet til medlemmer og tillitsvalgte, og hvordan gjøre tilbudet godt pedagogisk nå som mer og mer blir digitalt. Generelt og parallelt er det mye annet hele tiden, også er jeg med i strategi-gruppen i Tekna om undervisning.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Jeg er en god formidler og veileder, og liker å få folk "i havn". Jeg er engasjert og positiv, tar mye initiativ og da skjer det ting! Da jeg jobbet på Kuben videregående skole, laget jeg også mange spennende teknologiprosjekter i tillegg til at jeg jobbet som koordinator på Teknologilinja. Jeg synes det er utrolig gøy og motiverende å jobbe prosjektbasert.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Som realfagslærer var det morsomme og rare ting hver dag, på lab-en, i klasserommet eller dialog med elever og lærere. Nå i Tekna er det morsomt når jeg jobber i prosjekt med et mål og ser resultater. Ellers er det morsomst å jobbe med realfagsrekruttering og inspirere til læring og til realfagsglede. Aha-opplevelser! Andreas Wahl arrangerer nerde-camp hvert år i Gol som han kaller "Naturfagets Helter". I år er jeg en av realistene som skal holde realfagsshow der og det gleder jeg meg veldig til. Meld deg på, det blir både rart og morsomt!
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Tekna-fag (realfag) og formidling blir jeg aldri lei av, og jeg elsker kombinasjonen å få jobbe med realfag, teknologi, mennesker, formidling, veiledning, både i prosjekt og samarbeid, men også alene! Jeg ønsket å prøve meg som rådgiver og prosjektleder i Tekna for å få prøvd meg utenfor klasserommet også, det er også utrolig gøy, og heldigvis så variert at jeg fremdeles får bruke tid på realfagsrekruttering også!
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Jeg gikk lektor med mastergrad i realfag og visste ikke om jeg skulle melde meg inn i Utdanningsforbundet eller Lektorlaget. Så møtte jeg en flink studentkontakt på NTNU i Trondheim som sa “Ja, selvsagt er Tekna for realfagslærere også!”. På tekna.no/realistene og på tekna.no/skole fant jeg lærerike ting å være med på sammen med andre studenter og realfagslærere, og ikke minst på tekna.no/fag og tekna.no/kurs fant jeg mye jeg ville være på på, og bli en del av! I tillegg til gode bank og forsikringsordninger såklart. Etterhvert har jeg også skjønt at det er fagbevegelsen vi skal takke for store deler av de gode velferdsordningene og trygge arbeidsforhold vi i dag har, så TUSEN TAKK. Jeg synes det er flott å få være en del av noe større både ved å være medlem i Tekna og å jobbe for Tekna.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Mitt yndlingsspørsmål, se gjerne denne artikkelen og denne filmen:
– Hvilke apper klarer du deg ikke uten på jobb og når du er hjemme?
– Teams-appen, google maps, google og kalender-app på jobb! Ellers har en del venninner og vi bestemt oss for at vi skal lære oss mer om fond og aksjer, så DN sin Fantasyfond-side er jeg innom daglig nå. Sosiale apper bruker jeg også daglig, men jeg har skrudd av varslene på disse appene, fordi jeg synes det er viktig å være tilstede der jeg er - de sosiale mediene kan tross alt vente. Podkast, nyhetsapper og Finn.no er jeg også ofte innom. Sjekk podkasten til Andreas Wahl som heter JØSS!, Der er jeg med og har noen morsomme funfacts i episode 11 og 19.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Jeg tror mye er endret for de fleste mtp å tilpasse seg ny teknologi, avstandsledelse og mer samhandling på digitale plattformer. Men vi er sosiale dyr, vi trenger å møtes. Mye kan pakkes inn digitalt, men yrker som lærer og rådgiver tror jeg vil bestå. I fremtiden tror jeg også at vi vil kunne ta i bruk roboter i større grad.... hvert fall så kan roboter ta seg av de tre D-ene… arbeid som er DULL (..og repeterende… ), DIRTY (f.eks. rense kloakkrør) og DANGEROUS (f.eks. minerydding). Så håper jeg og tror at mange nye arbeidsplasser blir skapt også! Jeg er en grønn teknologioptimist!