Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

UKAS MEDLEM: Ragnhild Melheim er denne ukas medlem. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: – Hva er planen, sånn egentlig, for de neste fire årene Donald Trump?

– Jeg ville kanskje spurt om han ville ha et godt råd med på veien.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Ragnhild Melheims (42) tur:

Utdanning: Master i bygg- og miljøteknikk, NTNU.

Yrke: Prosjektleder i Statkraft for damrehabiliteringer.

– Hva er morgenrutinen din?

– Dammene er gjerne plassert i fjellområder.

– Det kommer litt an på hva jeg skal, men skal jeg til kontoret så ser den omtrent slik ut: Dusje, vekke de tre ungene mine og sørge for at de kommer seg i siget, spise frokost, komme seg på jobb.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– En typisk arbeidsdag er heldigvis veldig variert. Jeg har en fin blanding mellom å være ute på anlegg, dra på befaringer og kontor. Prosjektene i byggefase krever en del oppfølging på anlegget, møter med entreprenørene og inspeksjoner ute.

– Dammene er gjerne plassert i fjellområder, så jeg har det fint på anleggskontoret! Prosjektene i planleggingsfase byr gjerne på mer kontorarbeid, mye møter, kontakt med myndigheter, workshops, befaringer og ikke minst tid til å tenke.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Jeg jobber som prosjektleder for tre større damprosjekt. Dammene rehabiliteres for å tilfredsstille gjeldende sikkerhetskrav. I praksis betyr dette ofte at dammene forsterkes ved å bli tyngre eller høyere og at flomavledningen må økes. Som prosjektleder får man ansvar for hele prosessen, helt fra prosjektet starter opp i tidlig fase med konseptutredninger til alt er ferdig og anlegget kan settes i produksjon igjen.

– Akkurat nå jobber jeg mye med å planlegge siste sesong på et større damprosjekt. Alt må planlegges og koordineres før en hektisk sesong starter.

– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?

– Jobben min bidrar til å holde selve grunnstammen i kraftsystemet vårt i gang – den fantastiske, fornybare vannkraften! Samtidig er jeg veldig bevisst på at bygg- og anleggsbransjen er en av de sektorene som bidrar til store utslipp. Gjennom jobben har jeg heldigvis mulighet til å påvirke dette, som byggherre kan vi sette krav til oss selv og entreprenørene og på den måten drive utviklingen i rett retning.

– Privat er jeg bevisst forbruket mitt. Klær kjøper jeg helst brukt, og transporten går helst elektrisk. Familiens matsvinn er jeg også opptatt av.

– Det gir mening i å jobbe med vannkraft.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Vannkraftanlegg ligger gjerne i grisgrendte strøk, gjerne uten veitilkomst. Har derfor vært på mange morsomme befaringer, med mange alternative transportmidler i alle årstider. Skal innrømme at jeg husker godt min første helikoptertur til et vegløst vannkraftanlegg. Det var 600 høydemeter rett opp og unnagjort på 2 minutt i et helikopter.

JOBBER MED VANNKRAFT: Ragnhild Melheim jobber med vannkraft. Foto: Privat.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Først og fremst fordi det gir mening i å jobbe med vannkraft. Litt videre kan en si at det var kombinasjonen av interesse for realfag, interesse for natur, miljø og vassdrag, og fascinasjonen for å jobbe med bygg- og anleggsprosjekt. En står litt midt mellom faglige og tekniske spørsmål, vurderinger av klassiske prosjektmål som kost/tid/kvalitet og det å lede et prosjektteam. Veldig utfordrende og spennende!

– Hvorfor fagorganiserte du deg?

– Som student i NTNU i Trondheim var det lett å komme i kontakt med Tekna. Som student var det gode fordeler med å bli medlem, og siden det har det bare vært naturlig å fortsette med det.

– Jeg håper det fortatt blir forsket på vannkaft.

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?

– Litt av alt kanskje – det er jo litt ulikt hva som vekker interessen hos den enkelte. Men vi kan sikkert snakke mer om det og ikke minst vise fram alle mulighetene som ligger innenfor den utdanningsveien.

– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?

– Tja, det var et vanskelig spørsmål. Det er vanskelig å ikke tenke på Donald Trump. Tror jeg ville spurt «hva er planen, sånn egentlig, for de neste 4 årene»… Også ville jeg kanskje spurt om han ville ha et godt råd med på veien.

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Kanskje mye likt, men utvikling vil det alltid være. Jeg håper det fortsatt blir forsket på vannkraft, selv om det er en velkjent og utprøvd teknologi. Også tror jeg vi er mye mer assistert av KI, både i daglige rutineoppgaver men også i mer strategiske beslutninger.