Ukas Tekna-medlem: – Får besøk fra de største gruvene i verden
– Besøk fra både Chile og Mongolia har stått på agendaen det siste halvåret.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Amanda Solli Eides (27) tur:
Utdanning: Tekniske Geofag. I dag endret navn til "Georessurser og geoteknologi".
Yrke: Bergingeniør.
– Familien min har i flere generasjoner, jobbet innen bergverk.
– Hva er morgenrutinen din?
– Vekkerklokken ringer klokka 06.00. En god dose vitaminer og en skål med havregryn med yoghurt/melk, er fast rutine på morgenen. Morgenkaffen venter jeg med til jeg kommer på jobb.
– Pendler-ruten fra «Mo» opp til «Heia», tar en liten halvtime. Denne halvtimen nyttiggjøres ved å høre på podkast.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Det er stor variasjon i jobbhverdagen min. Jeg jobber mest innen bergmekanikk/bergsikring. Jeg er omtrent 75 prosent av arbeidstiden min i gruva/dagbruddene, og 25 prosent på kontoret.
– Nede i gruva ser jeg på de stuffene (enden av tunneler vi driver på) som står klar, kartlegger geologi og strukturer, for så å bestemme hvilken bergsikring som skal monteres. Ellers observeres berget rundt om i gruva, samt at bergspenningsmålinger samles inn. Kontortiden går ofte til å oppdatere kart, dokumentere, planlegge og følge opp prosjekter.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Jeg jobber hovedsakelig med testing av andre bergsikrings-system, samt et tunnel-prosjekt hvor entreprenører skal inn.
– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?
– Jeg prøver å unngå å kaste mat. Restemat til middag, samt fornuftig planlegging av ukens måltider er fokus. I hjemmet er vi også bevisste på å kjøpe lokalprodusert mat når vi kan.
– Rana Gruber ASA har store ambisjoner med elektrifisering av maskinpark, noe som bidrar til en grønnere mineralproduksjon. Ellers i hverdagen, går det på de små tingene, som å kildesortere godt, legge opp dagen slik at man må kjøre minst mulig og alltid ha bærekraft med i tankene under planlegging og gjennomføring av prosjekter.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Jeg synes det er veldig interessant og morsomt at vi har hatt besøk fra noen av de største gruvene i verden. Besøk fra både Chile og Mongolia har stått på agendaen det siste halvåret.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Familien min har i flere generasjoner, jobbet innen bergverk. Jeg hadde «Tekniske Geofag» (nå kalt «Georessurser og Geologi» på NTNU) som en av fem alternativer da jeg skulle velge. Jeg trakk lapp, og endte på denne linjen. Interessen økte betraktelig desto mer info jeg fikk om mineralproduksjon. Det å få lov å ta del i primærindustri og uttak av mineraler, er veldig spennende.
– Tenk på alle ting man ser rundt seg som har opphav fra eller trenger mineraler i fremstillingen. Inntil det gjenvinnes og resirkuleres 100 prosent, trengs det alltid ny tilførsel av mineraler inn i samfunnet. Hver norske innbygger bruker omtrent 15 tonn mineraler per år. Målet er at disse mineralene tas ut på mest mulig bærekraftig måte.
– Jeg kunne ønske at realfagene ble introdusert på en enda mer praktisk måte enn det ble gjort da jeg var barn.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Jeg finner en trygghet i å være fagorganisert. Jeg ser viktigheten av Tekna i arbeidshverdagen, hvor ansattes stemme kan bli hørt og rettigheter beskyttes. Tekna stiller også med gode og relevante kurs og forsikringer, både for studieliv og arbeidsliv.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Jeg kunne ønske at realfagene ble introdusert på en enda mer praktisk måte enn det ble gjort da jeg var barn. Jeg tror at flere kunne vært interessert, dersom de forsto hvordan realfag kan benyttes og kobles opp mot det vi ser rundt oss.
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– Det er vanskelig å bestemme seg for ett spørsmål til en bestemt person. Det hadde vært spennende og gått tilbake i tid og sett på hvor mye folk fikk til før hydraulikken ble en begivenhet. Mulig jeg kunne lagt igjen noen hint om at en lettere fysisk hverdag sto for tur i industrien.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Jeg ser for meg at flere modelleringsverktøy er enda mer tilpasset mineralbransjen og dens behov, samt at KI dras inn i større grad. Mer autonome kjøretøy er å forvente, i tillegg til elektriske maskiner i stedet for dieseldrevne. Prosessanlegg vil bli enda mer effektive og kanskje gamle avgangsdeponier kan bli gode forekomster i framtiden.