Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

UKAS MEDLEM: Stefan Winterhoff er denne ukas Tekna-medlem. Foto: Privat.

Ukas Tekna-medlem: – Skolen burde lære bort mer om geologi

– I Tyskland opplevde jeg geografi som utrolig kjedelig.

Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Stefan Winterhoff (43) sin tur:

Utdanning: Diplomgeologe (akademisk grad i Tyskland som tilsvarer MSc i geologi) fra Johannes Gutenberg-Universität Mainz.

Yrke:
Ressursgeolog i Rana Gruber ASA.

– Når jeg kommer ned til kjøkkenet står nykvernet kaffe ferdigtraktet og klar til drikking.

–  Hva er morgenrutinen din?

– Enkelt sagt: Kaffe, appelsinjus og frokostblanding. Det viktigste er uansett min kaffetrakter som har en innebygd kvern og en timer – når jeg kommer ned til kjøkkenet står nykvernet kaffe ferdigtraktet og klar til drikking. Etter en halvtimes kjøring til jobb starter arbeidsdagen klokka sju – noe som selv etter 11 år fremdeles er en utfordring for et skikkelig B-menneske.

– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?

– Det er veldig variert. Som regel starter dagen etter en kort sjekk av eposter og dagens gjøremål, med morgenkaffen med avdelingen for en liten prat om alt mulig samt å oppdatere hverandre litt om hva som foregår.

– Ellers kan dagen inneholde mye forskjellig, både dataarbeid på kontoret, oppfølging av diamantboring i gruva, undersøkelse av borkjerner (kjernelogging), kjernesaging (å ta prøver for analyser), kartlegging i felt eller gruva, oppmåling av lagerområder med drone og mye mer. Kontorarbeid utgjør nok minst halvparten av den totale arbeidstiden og består av både en del administrative oppgaver og videre behandling av de mangfoldige resultatene fra våre undersøkelser, kartlegginger, kjemiske analyser, målinger, osv. – mye av dette gjøres i Micromine.

– Hva jobber du med akkurat nå?

– Kjerneoppgaven til meg, mine to nærmeste kollegaer og avdelingslederen vår er å forbedre og utvide kunnskapen om geologien og jernmalm-ressursen innenfor Rana Gruber sine områder. Derfor jobber jeg i hovedsak med de forskjellige utfordringene som oppstår innenfor den lange prosessen fra den første geologiske kartleggingen til den endelige modelleringen av en drivverdig ressurs. For tiden fokuseres dette arbeidet mest på de områdene i gruva hvor vi skal drive de neste årene. Men likevel må man aldri glemme helt det mer langsiktige bilde – så framtidige potensielle driftsområder ligger alltids rett rundt hjørnet når det gjelder vårt tidlige eksplorasjonsarbeid.

– En helt annen oppgave som kommer opp veldig regelmessig er droneoppmålingen av produktlageret ved oppredningsverket og skipningskaia. Med hjelp av et tett mønster av mange bilder samt bakkereferansepunkter som måles inn med GPS kan jeg beregne det nøyaktige volumet av lagerbeholdningen hver gang etter at en storbåt med rundt 65000 tonn jernkonsentrat har forlatt kaia – dette som en ekstra kvalitetskontroll i tillegg til målingene som blir oppnådd ved selve lastingen.

– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?

– Rana Gruber jobber på fullt med elektrifiseringen av maskinparken og hele produksjonen for å produsere et nærmest utslippsfritt produkt. Dette skal mest brukes til framtidens grønne stålproduksjon, noe som er stadig mer etterspurt.

– Jeg bare innså etter en stund i Norge at en fagforening kan fremme mine interesser som arbeidstaker på en mye bedre måte enn jeg kunne dette selv.

– På privaten er jeg opptatt av å produsere minst mulig søppel. Også er jeg vokst opp med at man skal alltid være sparsom med vann- og strømforbruket – noe jeg som tilflytter opplever som noe det sløses veldig mye med her i Norge ettersom man ‘alltid’ hadde slikt i overflod. Heldigvis klarer jeg ikke helt å gi slipp på mine gamle tyske vaner.

– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?

– Vi hadde i mange år en saueflokk på sommerbeite innenfor vårt område med gamle og nye tipper og dagbrudd. Sauene kunne møtes på de mest utrolige plasser, også innendørs som i verkstedhaller. Men mest spesielt var vel et utendørsmøte langt til fjells.

– Når jeg måler opp bestemte arealer med hjelp av en drone bruker jeg 1x1 meter store kontrollplater med et stort kryss på som referansepunkter. Platene fordeles over et stort område før flygingen settes i gang.  Da jeg en gang etterpå skulle hente inn alle platene, oppdaget jeg at en eller flere sauer syntes at de litt oppvarmete platene ikke bare var en flott hvileplass, men egnet seg også utmerket som utedo, både for det ene og det andre. Til tross for hundrevis av høytoppløsende dronebilder kunne den mistenkte ikke identifiseres.

VARIERT ARBEIDSDAG: – Kjerneoppgaven til meg, mine to nærmeste kollegaer og avdelingslederen vår er å forbedre og utvide kunnskapen om geologien og jernmalmressursen innenfor Rana Gruber sine områder.

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var litt tilfeldig. Etter en stund med økonomistudier ble jeg lei og søkte gjennom universitetets fagliste. Etter at jeg hadde gjennomgått en del pro- og kontra-vurderinger gikk geologi helt til finalen mot filmvitenskap og tok en klar seier. Et valg som jeg aldri angret på.

– Hvorfor fagorganiserte du deg?

– Jeg bare innså etter en stund i Norge at en fagforening kan fremme mine interesser som arbeidstaker på en mye bedre måte enn jeg kunne dette selv. Så fant jeg ut at medlemskapet slett ikke var like dyrt som jeg trodde så langt, spesielt hvis man regner på alle fordelene det gir for eksempel på skatten eller forsikringer. Det kan bare anbefales til alle å være organisert.

– Jeg hadde spurt J.R.R. Tolkien hva han syns om Amazons «Rings of Power» og Peter Jacksons «Lord of the Rings».

– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?

– I Tyskland opplevde jeg fag som «Erdkunde» (geografi) som utrolig kjedelig. Det burde nok være skolefaget som inkluderte litt innføring i geologi, noe som dessverre aldri var tilfellet. Veldig mange sliter også med matematikk, fysikk og kjemi fordi det læres veldig tørt og teoretisk uten noen referanser til det ekte livet, om hverdag eller (framtidig) arbeidsliv – noe som er helt unødvendig. Det finnes uendelig mange muligheter til å utforme utdanningen spennende med praktiske eksperimenter og realitetsreferanser i mye større grad enn det ble gjort i min tid.

– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?

– Jeg hadde spurt J.R.R. Tolkien hva han syns om Amazons «Rings of Power» og Peter Jacksons «Lord of the Rings». Eller så kunne jeg gjerne ha tatt en prat med Alfred Wegener om hans teori om kontinentaldrift og fortalt ham at han alltid hadde rett, lenge før flertallet i den vitenskapelige verden erkjente dette.

– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?

– Uten tvil vil mange av dagens tidskrevende arbeidsoppgaver ha blitt helt eller delvis overtatt av kunstig intelligens. Vi er allerede nå i gang med å ta det stadig mer i bruk. Men som alltid med arbeidsforenklende teknologi vil også KI skape nye utfordringer og muligheter. Vi blir vel ikke fri for arbeid med det første, men jeg tror vi kommer å bruke tiden vår om 10 år til en del vidt forskjellige ting enn i dag, helt sikkert et eller annet vi ikke kan forestille oss nå i det hele tatt.