Ukas Tekna-medlem: – Innen 2050 skal alle boliger være i energiklasse A
– I Vilda jobber vi med å tilgjengeliggjøre data som kan bidra i energieffektivisering av boligmassen i Norge.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Jens Gåsemyr Magnus (32) sin tur:
Utdanning: Master i informatikk med spesialisering i visualisering.
Yrke: Tech Lead/Utvikler i Vilda.
– Bare fantasien setter begrensninger for hva man kan gjøre med datamaskiner.
– Hva er morgenrutinen din?
– Veldig klassisk B-menneskelig kamp med assistanse av kaffe, ellers er det lite på agendaen før arbeidsdagen starter på kontoret.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Det fine med å jobbe innen data og utvikling er at dagene veldig sjeldent er like. Hvis man først har løst et problem, kan man bare gjenbruke løsningen for lignende problemer, så mesteparten av tiden går til å håndtere nye utfordringer.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Nå for tiden jobber vi med å få bedriften ISO 27001-sertifisert, så det går mye i lesing og skriving av retningslinjer, dokumentasjon og testing av etterlevelse til IT-sikkerhetskravene. Også heldigvis litt programmering fortsatt.
– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?
– I Vilda jobber vi med å tilgjengeliggjøre data som kan bidra i energieffektivisering av boligmassen i Norge. Innen 2050 skal alle boliger i EU og EØS være i energiklasse A og effektivt ha nullutslipp. Vi modellerer dagens energibehov, utslipp og kostnad og hjelper til med å finne baner som gjør oss i stand til å nå målene. Ellers i hverdagen liker jeg å kjøpe ting brukt og jeg prøver å huske handlenett til handleturene mine. For å kunne gjøre dette må vi ha de beste formidlerne vi kan.
Les også: Ukas Tekna-medlem: – Jeg har alltid vært glad i realfag
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Jeg husker ikke et spesifikt øyeblikk, men det er generelt god stemning og humor på kontoret.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Bare fantasien setter begrensninger for hva man kan gjøre med datamaskiner, dette har fascinert meg fra jeg var ganske liten. Jeg er glad i å løse problemer og effektivisere systemer, så programmering og alt rundt har alltid vært interessant!
– Jeg tror vi kommer til å se vesentlig mer KI assistert kode.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– På grunn av gode introtilbud som student, haha. Men jeg tror på fagforeninger, og som medlem får man mange goder. Hvorfor akkurat Tekna? God timing av rekruttering og god match.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Noen av de beste minnene jeg har fra skolen da jeg var barn å bygge og programmere lego-roboter og fysikkeksperimenter. Det jeg tror er noe av det mest utfordrende er at den første opplevelsen man har av å kunne ta en snarvei eller få til noe nytt, fordi man har lært mye matte, kommer som regel først etter veldig mye arbeid. Jo flere slike opplevelser en kan få tidligere, desto mer tror jeg interessen i realfag vil vokse.
Les også: Ukas Tekna-medlem: – Noen vil si jeg er vokst opp med skrujern i hånda
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– Det er vanskelig å komme på noen spesifikke personer, men det hadde vært gøy å vise hvordan teknologien har utviklet seg i dag, til noen av pionerene i informatikk. Hvordan det grunnlaget de dannet har gått.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Jeg tror vi kommer til å se vesentlig mer KI-assistert kode, utviklingen av enklere programmeringsspråk som effektivt kan hindre feil og gi økt ytelse. Jeg vil si at bare i dag kan vi gjøre ting som for fem år siden var utenkelige.