Ukas Tekna-medlem: Silje har doktorgrad i varmepumper og kjølesystemer
– Jeg ville jobbe med noe som kunne bidra til det grønne skiftet, men som samtidig var spennende og ga rom for kreativitet.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Silje Marie Smitts (32) tur:
Utdanning: Doktorgrad i varmepumper og kjølesystemer.
Yrke: Rådgiverspesialist innen termiske systemer.
– Jeg vil si at bærekraft er selve grunnsteinen i mitt arbeid.
– Hva er morgenrutinen din?
– Min morgenrutine starter rundt klokka seks da jeg blir vekket av «wake-up lighten» min og en rekke alarmer – innerst inne er jeg et B-menneske som streber mot en tidlig start på dagen. Videre går ferden til badet hvor musikk eller radio spilles høyt. Første kopp med kaffe tar jeg vanligvis på kontoret.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Jeg begynte i COWI for fire måneder siden. COWI sin visjon er å finne løsninger på noen av de største utfordringene i vår tid med hensyn på klimakrisen og bærekraft. Derfor er vi forpliktet til å møte kundenes og samfunnets behov ved å forme fremtidsrettede og grønne løsninger. Dette er jeg så heldig å få ta del i. Jeg jobber med termiske løsninger innen bygninger og industri, og arbeidsdagen min består i å bistå kunder med forskjellige type løsninger for oppvarming, kjøling og termisk lagring.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Akkurat nå jobber jeg med å finne gode løsninger for kjøling og oppvarming for datasentre. Dette er bygg som har store behov for kjøling – desto viktigere er det å finne bærekraftige tekniske løsninger og se på muligheten for varmegjenvinning.
– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?
– Jeg vil si at bærekraft er selve grunnsteinen i mitt arbeid: Å finne tekniske løsninger med varmepumpe- og kjølesystemer som reduserer forbruk av elektrisk energi med bruk av naturlige kjølemedier som ikke er skadelig for miljøet.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Det er vanskelig å peke på én spesifikk hendelse, men jeg syns det er veldig gøy og motiverende når kunder blir overbevist om å gå for en alternativ løsning som møter kriteriene som er nevnt over.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Både på grunn av ideologi og interesse vil jeg si. Jeg ville jobbe med noe som ville bidra til det grønne skiftet, men som samtidig var spennende og ga rom for kreativitet. Jeg har prøvd meg på mange forskjellige fagretninger innen maskinteknikk, men jeg syns varmepumper var det morsomste å jobbe med.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Det å være fagorganisert i et fellesskap som Tekna gir sikkerhet og mange fordeler.
– Jeg tror det rådgivende ingeniøryrke vil se veldig annerledes ut om 10 år.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Vi kan begynne tidlig med å vise, i praksis, hvorfor realfag er viktig og ikke minst gøy! Veldig mange unge har i dag "realfagsskrekken" og jeg tror mye av grunnen til dette er at man ikke har noen knagger å henge all informasjonen på. Derfor er det viktig å vise hvorfor vi løser problemer, ikke bare hvordan.
– Hvis du kunne stilt ett spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– Det er vanskelig å velge en konkret person. Likevel er det et interessant tankeeksperiment å kunne diskutere dagens miljømessige konsekvenser av enkelte oppfinnelser. Ville man gjort noe annerledes dersom man kunne se inn i fremtiden?
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Jeg tror det rådgivende ingeniøryrke vil se veldig annerledes ut om 10 år. Jeg mener det vil bli mindre av det tradisjonelle ingeniørarbeidet ettersom digitale systemer blir forbedret og automatisert. Heller vil rollen være mer som en rådgivende informasjonssil for kunder, hvor mange løsninger blir presentert – og hvor det gjelder å finne den beste gitt omstendighetene.