Ukas Tekna-medlem: Hvordan jobber en produkteier?
– Jeg har alltid trivdes med matte, og synes at det er morsomst når jeg kan anvende det til å forklare og løse et virkelig problem.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Nadia Chaudrys (31) tur:
Utdanning: Sivilingeniør fra NTNU med master i Industriell økonomi og teknologiledelse.
Yrke: Head of Business Intelligence i Placewise AS.
– Vi digitaliserer en bransje som historisk sett har vært avhengig av papirtrykk for markedsføring.
– Hva er morgenrutinen din?
– Jeg er veldig glad i frokost, så jeg tar meg alltid tid til det. I hverdagene er det havregryn og te. Teen er ganske viktig. Så er det en kort trikketur til kontoret med litt nyhetslesing underveis.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Stillingen min har en innebygd produkteierrolle, så jeg starter alltid dagen med å sjekke om alt fungerer som det skal med analyseproduktet vårt. Hvis alt er som normalt, sjekker jeg ulike kommunikasjonskanaler, og svarer på henvendelser før den daglige stand-up møtet med teamet mitt i Krakow. Ellers bruker jeg stort sett tiden min på utvikling av produktet. Det kan bety intervjuer, workshops, møter, roadmapplanlegging, og strategiarbeid, men også utvikling i "Power BI" og feilsøking. Lunsj med kollegaer er alltid et høydepunkt, og en av grunnene til at jeg foretrekker å jobbe fra kontoret.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Jeg jobber med tre prosjekter for tiden. Det ene er en slags årlig oppsummering for våre kunder av deres kundeklubber. Tenk "Spotify Wrapped", men vår versjon. Det andre prosjektet er en gjenoppbygging av vår mest komplisert datamodell. Det blir veldig spennende å kunne presentere mer verdifull innsikt for brukere, i tillegg til å måle ytelsesgevinstene når den er implementert, Det tredje prosjektet er nok noe av det største jeg har hatt ansvar for i min karriere så langt, med tanke på antall interessenter, arbeidsmengde og verdiøkning for brukere. Det er et prosjekt som skal fornye hele den analytiske delen av plattformen vår. Jeg gleder meg veldig til å lære om andre teknologier og ta på en midlertidig prosjektleder-hatt.
– Hva gjør du for å bidra til bærekraft - smått eller stort?
– Vi digitaliserer en bransje som historisk sett har vært avhengig av papirtrykk for markedsføring. Det tenker jeg letter på behovet for papirproduksjon. I tillegg, som et software selskap, så er effektivisering av vår databehandling og kode noe av det viktigste vi kan gjøre. Ineffektiv dataprosessering og kode krever unødvending bruk av energi. Dette vil bli en stadig større utfordring jo mer data vi samler, men vi jobber kontinuerlig med effektivisering og kontroll om hva slags data vi egentlig har behov for og ikke. Det er faktisk ikke all data som er nødvendig å lagre.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Det må kanskje være Holmenkollenstaffeten tidligere i år. Det var ganske morsomt å delta på det med kollegaer og var en fin teambuildingsøvelse.
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg har alltid trivdes med matte, og synes at det er morsomst når jeg kan anvende det til å forklare og løse et virkelig problem. Det er derfor jeg er så glad i optimeringsfaget som jeg skrev masteren min i. Der tar man et logistikkproblem og beskriver den med matte. Det er ganske kult. Med BI og analytics (programvarer for datavisualisering) så anvender man data og tall i en forretningskontekst, ved hjelp av historiefortelling og design. Design og presentasjonsteknikk er noe jeg har fått sansen for de siste årene. Kombinasjonen av matte, design og presentasjonsteknikk, med formål om å forstå forretningen sin bedre og ta bedre valg synes jeg er ganske interessant.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Jeg vil kalle meg en sosialist, og synes at det er viktig å organisere seg slik at rettighetene og verdiene våre blir ivaretatt av fellesskapet. Jeg har også hatt nytte av fordelene som Tekna-medlem; jeg har vært på kurs, deltatt på frokostpresentasjoner, og fått gode råd om arbeidskontrakten min.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– Godt spørsmål. Jeg tror at mange barn kan ha en interesse for realfag, men en god del mangler støtten til å utforske deres nysgjerrighet og læring. Det er ikke alle barn som har foreldre eller lærere som har kapasitet eller evne til å dyrke alles interesser. Derfor mener jeg at utenomskoleinitiativer som tilbyr et miljø for læring og utforskning kan gjøre en stor forskjell, men det må være lokalt og lett tilgjengelig. MiR, en frivillig organisasjon som tilbyr leksehjelp til barneskoleelever, er et flott eksempel på et slikt initiativ.
– Hvis du kunne stilt et spørsmål til en historisk person, hvem hadde dette vært, og hva hadde du spurt om?
– I dagens samfunn hvor sosiale medier kan ha en splittende og polariserende effekt, så hadde jeg spurt Nelson Mandela om og hvordan han tror data og teknologi kunne hatt en positiv effekt på forsoning i samfunnet.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Jeg tror dataanalyse vil demokratiseres i den forstand at alle, inkludert ikke-tekniske personer, vil måtte jobbe med data på noe vis. Jeg tror analytikerrollen vil utvikle seg til å handle mer om tilrettelegging av innsiktsarbeid for andre. Produkteieryrket tror jeg vil ha tilgang til flere type data som kan styre utviklingen og design av produkter, og dataprodukter vil handle mer om prediksjon og automatisering av avgjørelser og prosesser. Jeg er også spent på hvordan visualiseringen av data vil utvikle seg, og om VR og AR (virtuell og utvidet virkelighet) vil gi oss en mer interaktiv opplevelse av data.