Ukas Tekna-medlem: Sjåføren begynte å kjøre gjennom hager da Eivind skulle rekke et møte
Ukas medlem har utviklet en nødventilator for sykehusene i tilfelle de går tom for respiratorer.
Hver uke stiller vi de samme 10 spørsmålene til ulike Tekna-medlemmer. Denne uka er det Eivind Gransæthers (46) tur:
Utdanning: Siv.ing. NTNU/MBA NHH.
Yrke: CTO (Chief technology officer)
– Hva er morgenrutinen din?
– Jeg står opp, dusjer, leker litt med sønnen min. Lærer han å lage espresso og han begynner nå å få taket på det. Så er det av gårde og full fart.
– Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
– Har en variert hverdag til vanlig med møter, kundekontakt og testing av teknologi. Liker å drive utvikling og å kunne følge prosessen og produktet helt ut til kunden. Mye løping, men ikke så mye reising som før.
– Hva jobber du med akkurat nå?
– Har utviklet en nødventilator for sykehusene i tilfelle de går tom for respiratorer. Det er jo ikke det jeg vanligvis gjør på jobb, men dette er viktig og jeg tok meg fri for å gjøre på rekordtid.
– Hva er din sterkeste egenskap i jobben?
– Jeg er god på å tenke på kombinasjon av situasjon, teknologi, strategi og har gjennomføringskraft på kort tid. Men holder en knapp på det siste.
– Hva er det morsomste/rareste du har opplevd i jobben?
– Det rareste må ha vært da sjåføren av bilen jeg satt i begynte å kjøre gjennom hager og ned på stranden for at jeg skulle rekke et møte da jeg var i Angola. Filmet det med mobilen, var mer service enn jeg hadde bedt om..
– Hvorfor valgte du dette yrket?
– Liker teknologi, mennesker og er over gjennomsnitt kreativ. Liker å oppnå resultater gjennom andre og få til ting jeg neppe hadde fått til på egen hånd.
– Hvorfor fagorganiserte du deg?
– Du kan jo heller spørre hvorfor jeg ventet 20 år med det? Synes man må ha evne til å argumentere egen lønn, men jeg liker Tekna for det faglige og gode konferanser. Og forsikring, der er det veldig bra ordninger.
– Hvordan kan vi best rekruttere barn og unge til å velge realfag?
– La foreldrene la dem leke mer, selv med farlige ting. Du får ikke kreative og skapende unge av å gi de iPad og ferdige løsninger i hendene. Noe må de frustreres av, komme på og finne ut av selv. Hvis de ikke blir oppmuntrer til å stekke seg når de er unge, vil de ikke gjøre det senere heller. Og så må vi være flink med å gi berettiget ros og lære dem at å feile er også å lære.
– Hva ser du på som den største utfordringen for din bransje?
– I olje og gass er utfordringen det narrativet debatten foregår i og særinteressene både innen olje, politikk og green-tech. Det blir en veldig polarisert debatt og da blir det å vinne viktigere enn løsning man kan enes om. Det gjør det vanskelig å ha en produktiv debatt.
– Hvordan tror du yrket ditt ser ut om 10 år?
– Jeg tror det blir mer automatiserte prosesser og sivilingeniøren som «kalkulator» forsvinner. Fremtidens yrke tror jeg krever folk som ser helhet og kan tenke på tvers av fagområder i enda større grad enn nå.