– Har ikke vært mye hverdag de siste dagene
– Viruset går ikke bare utover økonomien og næringslivet i verden, men også for oss studenter.
Koronaviruset har isolert samfunnet, og skapt en ny hverdag for de fleste. Hvordan skal man løse situasjonen på best mulig måte?
Vi snakket med fem studenter om hvordan livet er for øyeblikket:
Studentene har blitt rammet av viruset i ulik grad. Stine Lier, som studerer ved NTNU i Trondheim har allerede vært i karantene, to ganger.
– Jeg ble satt i karantene i kollektivet i to dager, til en jeg hadde hatt kontakt med testet negativt for Korona. Da skolen stengte forrige uke var jeg akkurat ferdig i karantene, og kjørte hjem til familien min. Her ble jeg satt i ny karantene sammen med familien, og har nå 11 dager igjen av den. Jeg har med andre ord ikke vært i karantene veldig lenge, og til nå har det gått greit.
For å få dagene til å gå fort, prøver hun å opprettholde rutinene hun hadde før karantene.
– Jeg starter derfor dagen med skolearbeid. Dette semesteret har jeg mye gruppearbeid i fagene, noe jeg synes er veldig greit. Det gjør det lettere å sette seg ned og jobbe, da jeg vet at gruppene er avhengige av at min jobb blir gjort.
Etter å ha gjort skole går resten av dagen hennes med til å trene.
– Det er flere treningssentre, blant annet Sats, som har lagt ut gratis videoer for hjemmetrening på nett, Jeg ser også serier med broren min, og FaceTimer med venner. Hvis været er fint pleier jeg å gå en tur, eller bare slappe av i hagen.
– Hverdagen er med andre ord ikke så veldig annerledes nå enn den var før karantene. Den største forskjellen er nok at jeg er hjemme hele dagen, i stedet for på skolen med venner, men med gode rutiner og Skype så går det helt fint.
Hun anbefaler andre studenter å få tiden til å gå best muig ved å starte et prosjekt.
– Mitt prosjekt er et puslespill på 1000 brikker. Det får tiden til å gå fortere, og i tillegg er det hyggelig å gjøre noe sammen med familien. Jeg anbefaler også å holde på rutinene så godt man kan! For meg gjør gode rutiner at dagene går mye fortere, og jeg føler dessuten at jeg får mer ut av dagene. Det er også fint å få gjort unna en del skolearbeid, særlig nå som det ikke er så mye annet å finne på uansett.
– Kommer alt til å bli normalt igjen?
Ferdinand Hegelstad følger nøye med på nyhetsbildet, noe som dog ikke er anbefalt av psykologen vi snakket med.
– Hverdagen er preget av en underlig stillhet. Jeg venter i spenning på nyheter angående viruset. Hvor lenge må vi være hjemme? Blir festivalen jeg skal på i sommer avlyst? Kommer alt til å bli som normalt igjen? Dette er spørsmål ingen kan svare på.
Som et resultat av stenging av det meste utenom matbutikker i Oslo, bestemte han seg for å reise hjem til familien sin i Lillehammer.
– Ellers er hverdagen ganske normal. Vi er allerede en veldig teknisk familie, så to stykker har hjemmekontor, mens jeg selv jobber med studiet på nett. I skrivende stund sitter alle i hus på en laptop og jobber eller kanskje døser tilstanden med litt reality.
– Her i huset lager vi gode middager, og alle koser seg i hverandres opphold på kveldstid. I helgen passet vi på å spille litt brettspill og lage ekstra god middag. Er som å være hjemme til jul, unntatt at man ikke får truffet besteforeldrene sine. Vi er jo alle del av en større dugnad om å beskytte de som trenger det.
Han anbefaler å løse hverdagssituasjonen på en teknologisk måte.
– Noen tips jeg kunne kommet med, er blant annet å bruke teknologien for alt den er verdt. Hvorfor ikke sitte med bestekompisene på FaceTime og snakke? Folk føler seg kanskje litt innestengte eller ensomme, men forsett å gjøre det du alltid har likt å gjøre, så går dette over smertefritt.
Jobber fremdeles fulle dager
Erlend Hermansen prøver å holde hverdagene så like som mulig som før viruset kom.
– Jeg jobber som vanlig fra kl. 08 til kl. 16. Største forskjellen nå kommer på ettermiddagene. Disse kan til tider være lange da de ikke lengre blir fylt med sosiale aktiviteter. På ettermiddagene pleier jeg å trene hjemme, eller løpe meg en tur. Jeg har også brukt mye tid å lese bøker og se på serier som jeg ikke har tid til vanligvis.
– Jeg bor alene, men for å få tiden til å gå holder jeg med sosial ved å prate med kompiser over telefon/FaceTime eller andre sosiale plattformer.
Han anbefaler andre studenter å finne roen best mulig. Holde hverdagene så like som mulig fra før skolen stengte, samt finne på noe gøy og ta en liten tur ut hver dag.
Er avhengig av å få tatt test
Marianne Christiansen er i risikogruppen for viruset, og har derfor valgt å dra hjem til foreldrene sine.
– Her holder jeg meg mest mulig innendørs, hvor jeg forhåpentligvis unngår smitte. Dagene går som «normalt» med både skole og jobb. Forskjellen er at alt skjer hjemme. Bachelorgruppen møtes på Skype, forelesning er over nett, og jeg jobber deltid fra hjemmekontor.
Hun bruker mesteparten av tiden på å bli à jour med skolearbeidet.
– Det er derimot litt vanskelig når jeg må oppdatere VG, eller andre medier annen hvert minutt. Viruset går ikke bare utover økonomien og næringslivet i verden, men også for oss studentene. For min del er jeg avhengig å ta en engelsk-test for å komme inn på et masterprogram ved DTU til høsten. Hva vil skje om jeg ikke får ta den?
– Ellers prøver jeg å fortsatt spiste sunt og variert, og bevege meg litt hver dag. Anbefaler alle å gå eller løpe en tur i det fine vårværet!
Hun har følgende tips til medstudenter:
- Først og fremst vil jeg oppfordre alle til å holde seg oppdatert og følge rådene til folkehelseinstituttet. Her legger de daglig ut informasjon og råd. Føler du deg dårlig? Ta kontakt med fastlegen din, eller legevakten på 116117.
- Ha gode rutiner. Det kan være utfordrende å holde både motivasjons- og konsentrasjonsnivået oppe, spesielt nå som skolen er stengt. Et tips er å lage en dagsplan og/eller fremdriftsplan for å få en oversikt over alt som skal gjøres. Personlig er jeg en stor fan av almanakk.
- Frisk luft. Gå eller løp deg en tur, enten alene eller med en venn. Husk å hold god avstand.
- Viktig å ha forsikringer. På grunn av viruset måtte jeg avlyse både tur til Trondheim og Budapest, men takket være Teknas gode reiseforsikring fikk jeg noe av pengene tilbake!
- Hold kontakt med venner og familien. Det er ikke en hemmelighet at de eldre er mer utsatt. Nå er kanskje tiden å ringe dine foreldre, besteforeldre, tanter og onkler, eller kanskje den gamle naboen?
– Har ikke vært mye hverdag de siste dagene
Sigrid Haver Solli er i en annen situasjon en de norsk studentene, hun er nemlig på Hawaii på utveksling.
– På torsdag kveld fikk vi beskjed fra skolen om at resten av semesteret blir kjørt online. Ellers merker vi lite til viruset når vi er utenfor leiligheten. Men det kommer sakte men sikkert flere begrensninger nå, for eksempel nye åpningstider på noen butikker. Kan ikke si det har vært mye hverdag her de siste dagene.
– Vi er fremdeles veldig usikre på om vi skal bli her eller reise hjem og denne avgjørelsen har preget dagene veldig! Vi er absolutt ikke klare for å reise hjem! Selvom fornuften innerst inne kanskje sier noe annet. Når vi spør UD om hjelp får vi ikke et entydig svar. Vi har snakket med flere som har snakket med UD som er i samme situasjon som oss og alle har fått forskjellige svar.
– Det er merkelig å lese nyhetene om hvordan det er hjemme, mens vi her merker lite til at noen er påvirket i det hele tatt.
– Hvordan er en vanlig hverdag for deg nå?
– De siste dagene har det vært sånn her: sjekke nyhetene med en gang jeg våkner, så snakke med de jeg bor med om situasjonen. Så prøve å ha det litt kos, dra på stranda eller en liten tur. Før vi på kvelden når Norge våkner igjen har hatt koronamøte med de andre norske her om hva vi skal gjøre.
Hun oppfordrer andre studenter til å holde seg aktive.
– Jeg tror jeg ville brukt tida nyttig til å komme litt frempå pensum. Kanskje et av de hjemmetreningsoppleggene, hobbyting, runda Netflix, pusla og snakket masse med venner over some.