
Lektorprogrammet ved UiO tenker nytt for å bidra til flere sårt tiltrengte lektorer i realfag. Her er ledelse og studenter samlet på realfagsbiblioteket. Fra venstre Maren Lea Sivertsen, Sarah Marie Samuelsen, Anna Karina Eiane Guldahl, Jonas Bakken (faglig leder), Tone Fredsvik Gregers (faglig leder), Thomas Norbye og Sunniva Rausand.
Søknadsfristen er rett rundt hjørnet - 21 nye STEM-fag
Kunstig intelligens, geofysikk og lektor i flere realfag er noen av de nye studiene ved årets opptak til høyere utdanning.
Det er 21 nye STEM-studier (science, technolgy, engineering, mathematics) ved årets opptak til høyere utdanning, mens 24 utgår fra i fjor (se tabell nederst). Det gjelder blant annet batteriteknologi og klimaovervåking. Noen av endringene skyldes omdanninger, mens andre gjenspeiler samfunnsmessige endringer.
Studium for å bli lektor i realfag er omdannet til fem nye studieretninger. Formålet er å få flere sårt tiltrengte realfagslektorer.
– I den nedlagte studieretningen lektor i realfag valgte studentene mellom matematikk, kjemi, fysikk, biologi og geofag etter at de hadde fått opptak. Nå søker studentene seg rett inn til ønsket fag i Samordna opptak. Fagene blir nå synlige i utdanning.no og Samordna opptak, og i tillegg kan søkere uten Matematikk R2 komme inn på biologi og geofag, sier faglig leder for Lektorprogrammet ved Universitetet i Oslo, Jonas Bakken.
STEM-studieplasser blir stående tomme
Tekna Magasinet omtalte i 2023 at antall fremmøtte studenter til studiestart som lektor i realfag hadde falt fra 307 i 2019 til 201 i 2022. Derfra er antallet ytterligere tilnærmet halvert til 119 i 2024. Realfagskrisen er inne i en ond sirkel.
– Antallet elever som tar realfag i videregående er langt lavere enn antallet studieplasser som krever at søkerne har realfaglig bakgrunn. Det gjør at mange studieplasser blir stående tomme hvert år, og for tiden er de realfaglige lærerutdanningene særlig skadelidende. Innsatsen må settes inn allerede i grunnskolen slik at flere elever blir motivert til å velge realfag i videregående, sier Bakken.
Kjører annonsekampanje for rekruttering
Universitetet i Bergen (UiB) har merket konkurransen om de realfaglige studentene. Bachelor i Vær, hav og klimafysikk utgår siden i fjor, og erstattes av en integrert 5-årig master i Geofysikk – meteorologi og oseanografi. Det var mange søkere på 20 planlagte studieplasser på bachelor-studiet i fjor, men det var til slutt bare syv studenter som møtte. Nå kjøres en tung annonsekampanje for det nye sivilingeniør-studiet. I annonsen uttaler instituttleder ved Geofysisk institutt ved UiB, Tor Eldevik, at: “Disse studentene vil gå rett ut i spennende og godt betalte jobber, det er jeg sikker på”.

– Vi har tidligere underkommunisert at halvparten av studentene har sikret seg jobb allerede underveis i studiene ved enkelte av våre realfagsstudier. Vi har hatt mange søkere, men ikke mange nok har hatt oss som førstevalg. En dialog med studentene har bidratt til at vi har lagt om fra en tradisjonell bachelor med påfølgende master, til et siving-løp. Vi har lagt inn innovasjon og mer praksis for å ytterligere styrke tilknytningen til arbeidslivet. Vi inngår nå faste samarbeid med det vi kaller praksispartnere. Vi må omfavne oppdraget med å utdanne studenter til å bli klare for arbeidslivets virkelige realfagsutfordringer, sier Eldevik.
Kunstig intelligens fremfor batteriteknologi
Flere av endringene for nye og utgåtte studier gjenspeiler den samfunnsmessige utviklingen. Eksempelvis utgår et opptak til en ingeniørutdanning i batteri- og energiteknologi ved Universitetet i Stavanger, mens en bachelor i maskinlæring og kunstig intelligens er et av de nye studiene ved Universitetet i Oslo. Se alle de nye og utgåtte studiene i STEM-fagene i tabellen nedenfor: