Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Mann i ferieklær og skyggelue i kontorlandskap klør seg i hodet

HAR DU HODET PÅ PLASS? Det har kanskje blitt lange kvelder, den vanlige døgnrytmen er forskjøvet, hodet føles delvis lammet og kroppen er i ulage etter late uker. Foto: Sondre Tallaksrud.

Slik får du «hodet på plass» etter ferien

Synes du det er litt vanskelig å komme i gang på jobb etter sommerferien?

For noen er ferie det beste i verden, for noen det verste. Folk er forskjellige og mye henger sammen med hvilke livsfaser man er i. Snakker vi til Tekna-medlemmer i jobb er de jo alt fra 23 til over 70 år.

– Jo større forventning til ferien, desto større er fallhøyden.

Det sier arbeidspsykolog Jan-Martin Berge, som likevel mener at alle har godt av ferie.

– Tekna-medlemmer er ofte ærekjære, rasjonelle, pliktoppfyllende og har en indre motivasjon.

– Mange strever med balansen

Han forteller at mange strever med å finne balanse og restitusjon i arbeidslivet, og bruker lengre tid enn de hadde tenkt på «å logge av» og få en følelse av virkelig å ha fri.

– Jeg har inntrykk av at mange Tekna-medlemmer jobber prosjektbasert og er opptatt av å levere. De er ofte ærekjære, rasjonelle, pliktoppfyllende og har en indre motivasjon.

Han tror mange på slutten av ferien allerede har begynt å tenke litt jobb.

– Noen synes det er litt stressende å tenke på jobben igjen, mens andre er litt utålmodige og synes det er godt å få komme i gang igjen.

Berge har veldig tro på ha aktive mestringsstrategier. Det betyr å komme raskt i gang med planlegging av oppgaver, rutiner og faste rytmer.

– Motvirk passivitet, sørg for å ha forpliktelser og sett i gang med en gang. Har du konkrete arbeidsoppgaver fra før ferien, som ikke er fullført og som du kan komme raskt inn i igjen, kan det gi deg en fin start.

Les også: – Vi blir minnet på hvor viktig det sosiale er

Møt kollegaer fysisk

– Kom deg fysisk på jobb. Vent med hjemmekontoret. Du bør ut av huset og treffe andre mennesker. Om det er tungt å begynne på jobb, så er det sikkert flere der du kan dele den følelsen med. Det kan hjelpe. Vær sosial, åpen og raus med hverandre.

Mann i dress på blå bakgrunn
Jan-Martin Berge er spesialist i klinisk psykologi med fordypning i arbeidspsykologi og spesialist i kognitiv terapi.

Ifølge Berge vitner det om en god bedriftskultur at det er rom for både de som elsker å fortelle mye om ferien sin og de som bare ønsker å komme raskt i gang med oppgavene. Og at det er lov å si at sommeren kanskje ikke var så bra.

– Vi har alle et dypt psykologisk behov for å bli sett og anerkjent. Vi er jo ikke på jobb bare på grunn av økonomi. Vi er også på jobb fordi det dekker mange psykologiske behov. Det er veldig mye helse i jobb, sier Berge.

Han råder videre:

–  Ta en sjekk på at kollegaene er ok etter ferien. Om det er gjennom sosial prat eller gjennom arbeidsoppgaver, er det en motivasjonsfaktor at du føler at du blir sett – at det betyr noe av du er på jobben. Dette er noe både ledere og medarbeidere generelt bør tenke på.

Ut av shortsen – inn i rollen

–  Ta på deg jobbklær igjen, det hjelper på rolleforståelsen. For de som har jobbuniform er dette enkelt. Skal du på jobb, er det på tide å legge bort ferieshortsen og finne fram de vanlige jobbklærne igjen.

Å holde seg i form er alltid bra, så har du vært slapp i sommer, oppfordrer Berge til å komme i gang med trening eller regelmessig mosjon. Det kan hjelpe på døgnrytmen.

– Vi trenger hverdagene for å sette pris på ferie og fridager, sier Berge, og minner om at det er fullt mulig å ha det hyggelig andre tider enn bare på ferie.

– Kos deg med å planlegge fine ting fremover, men øv deg også på å være litt her og nå. Klarer vi mennesker det, har vi det ofte best.

Angående alkohol i ferien mener Berge det er en kjensgjerning at mange sliter med søvn og litt mer nervøsitet den første uka etter ferie på grunn av dette.

– Det får være opp til den enkelte om du reduserer gradvis eller gjør en brå slutt på å drikke alkohol i ukedagene. Det siste vil naturlig nok gi litt abstinenser som du bare må takle. Du må godta at du kan være litt trøtt, irritabel og nedstemt i starten. Det er helt normalt.

– Ikke stup inn i alt

Knut Inge Fostervold, som er professor ved det psykologiske institutt ved UIO, anbefaler deg å ikke ta på deg for mange oppgaver de første dagene på kontoret etter ferien.

– Det er mye som er ute av hodet etter en lang ferie. Så du burde ikke stupe inn i alt på en gang. Det er viktig å sette seg enkle målsetninger i starten, så du kan konsentrere seg skikkelig om dem, sier han.

Knut Inge Fostervold
IKKE TA PÅ DEG FOR MYE: Knut Inge Fostervold anbefaler deg å ikke stupe inn i alt arbeidet på en gang etter ferien. Foto: UIO.

Han mener du må gi hodet litt tid til å komme ordentlig i gang igjen.

– Hvis du har et begrenset fokus de første dagene, vil ikke jobben virke uoverkommelig og tappende for energi. Når du først har kommet deg i gang, vil hodet ditt bearbeide og behandle ting litt sånn ubevisst, som gjør at det virker lettere med enda flere oppgaver.

– Har lederne et spesielt ansvar?

Ja, de burde snakke med sine ansatte om hva de ønsker å prioritere den første tiden, så de ikke kaster seg på dypt vann helt til å begynne med.

– Har du noen andre tips?

– Det er lurt å ikke fortsette med feriemodusen med tanke på sene kvelder, hva man spiser, og begrense alkoholbruken som kanskje har vært litt større i løpet av sommeren.

– Jeg mener også det er viktig å prate med kollegaene dine, ha en samtale med de ulike og knytt sammen båndene på nytt. Det er viktig å ha gode relasjoner til de rundt deg for å kunne produsere kvalitet. De første dagene burde man kanskje ikke være på hjemmekontoret, men dra inn til kontoret hvis man har mulighet til det.