Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Administrerende direktør i næringsutviklingsselskapet Newspace North, Njål Tengs-Hagir jobber for å skape flere hundre arbeidsplasser i tilknytning til Andøya Spaceport.

Romhavn skal skape arbeidsplasser

Newspace North har et mål om at Andøya Spaceport skal bidra til å skape flere hundre nye høyteknologiske arbeidsplasser. Alle de største romrelaterte selskapene i Norge har hatt vekst i antall arbeidsplasser det siste året.

Norske rombedrifter omsatte for 11 milliarder kroner i 2021, fordelt på 2700 arbeidsplasser, ifølge en undersøkelse fra Norsk romsenter fra 2023. Den norske romsektoren har vokst ytterligere de siste årene. Alle de større romrelaterte selskapene i Norge har fått flere ansatte i år enn i fjor, viser tall som Tekna Magasinet har innhentet fra Enhetseregisteret.

 

Les også: Andøya er favoritt i romkappløp

 

 

Nå er målet at den nye romhavnen Andøya Spaceport skal gi et ytterligere løft for norsk romsektor. Næringsutviklingsselskapet Newspace North er en av aktørene som skal bidra til dette løftet. Tyske Isar Aerospace og Andøya Spaceport skal snart skyte opp tidenes første satellittbærende rakett fra Europa, hvis alt går etter planen.

 

– Isar Aerospace har en forventning om over 30 ansatte i tilknytning til Andøya Spaceport når selskapet går over i drift med regelmessige oppskytinger av bæreraketter. Isar Aerospace har en 20-årig avtale om én dedikert oppskytingsrampe fra Andøya Spaceport. I tillegg er det planlagt ytterligere tre oppskytingsramper. Det kan samlet gi grunnlag for over 100 ansatte fra kunder som skal skyte ut bæreraketter fra Andøya Spaceport, sier administrerende direktør i Newspace North, Njål Tengs-Hagir.

 

Newspace North AS ble etablert i 2022 av Andøya Space AS, SIVA, Nordland fylkeskommune og Andøy kommune. Formålet med selskapet er å forsterke ringvirkningene av etableringen av Andøya Spaceport, og bidra til å utvikle den rombaserte næringen i Norge.

 

Ønsker satellittprodusenter til Andøy

Romfartsektoren deles i opp- og nedstrøms-aktivitet. Oppskyting av raketter med last og alt det innebærer av produksjon, transport, montering og testing, kategoriseres som oppstrøms-relaterte aktiviteter. Mottak, tolking og bruk av data fra satellitter og annet utstyr i rommet er relatert til nedstrøms-aktiviteter, ifølge et mulighetsstudie Space Nordland.

– Det er naturlig å tenke seg at satellittprodusenter etablerer seg på Andøya, slik Isar Aerospace har gjort. Det kan være en fordel for satellittprodusenter å etablere seg i nærheten av en romhavn hvor satellittene skal skytes opp. Testing og utbedringer kan utføres her i tilknytning til de satellittbærende rakettene og utskytingsrampene. Transport av satellitter medfører både kostnader og risiko for skader, sier Tengs-Hagir.

Snødekte fjell bak utskytingsområde
Det foreligger store planer for Andøya Spaceport som har en unik plassering for oppskyting av raketter og satellitter. Ilustrasjon: Andøya Spaceport & Isar Aerospace.

Planlegger nytt innovasjonssenter i Andøy

Planen er å etablere et nytt innovasjonssenter for oppstrøms romteknologi på Andøya. Nylig åpnet den europeiske romorganisasjonen (ESA) et innovasjonssenter med vekt på nedstrøms romteknologi og jordobservasjon i Tromsø. Nylig ble også Norwegian Space Cluster, med hovedsete i Harstad, tatt opp i klyngeprogrammet Norwegian Innovation Clusters.

– Vi ønsker å bygge et nasjonalt innovasjonssenter for oppstrøms-relaterte romaktiviteter i tilknytning til Andøya Spaceport. Vi ønsker også å bygge et komplett testsenter for satellitter med tilhørende labber, sammen med noen partnere. Målet er å skape en velfungerende oppstrøms industriklynge hvor oppstartsselskaper og akademia kan løse konkrete utfordringer de etablerte selskapene har. Nærheten til Andøya Spaceport, Andøya Space, Andøya flystasjon og dypvannshavn gjør at Andøya er det logiske stedet for oppstrøm romaktivitet i Norge.

Forventer veiskille etter oppskyting

Tengs-Hagir forventer at den forestående oppskytingen fra Isar Aerospace blir et veiskille.

– Målet er at Andøya Spaceport skal bidra til å skape flere hundre nye arbeidsplasser. Mye står og faller på den første oppskytingen fra Isar Aerospace. Mye vil endre seg når den kommer opp i lufta.