Geologiens pioner
Det nærmer seg 8. mars, den internasjonale kvinnedagen. I den anledning ønsker vi å hedre noen av de norske foregangskvinnene innen naturvitenskap og teknologi.
Wilhelmine (Mimi) Johnson (1890-1980) fra Tynset, var Norges første kvinnelige geolog og bergingeniør. Hun søkte seg til en mannsbastion da hun tidlig på 1900-tallet valgte Bergstudiet ved Universitetet i Oslo, hvor det bare var menn.
Det skjedde i 1907. Fem år senere, i 1912, ble hun Norges første cand.min. Hun var ansatt ved Norges geologiske undersøkelse og var blant annet en av de første som tok bilder i gruvene på Kongsberg.
I 1917 ble Johnson konservator ved Geologisk museum på Tøyen. I 1930 brøt hun med geologien. Hun startet på legestudier og hadde egen legepraksis på Lillestrøm fra 1940 til 1975.
Hun var en pionér og viste at også kvinner kunne virke som geolog på museum, i laboratorier og på kartleggingsoppdrag.
Den neste vi skriver om er Kristine Bonnevie.
Når dagens unge kvinner søker seg til teknologistudier, heies de fram fra mange hold. Det har vært en lang reise å komme dit vi er i dag. Noen kvinner gikk foran og søkte seg til typiske mannsbastioner. Dagens kvinnelige teknologer står på skuldrene av disse foregangskvinnene.
Denne uken presenterer Tekna Magasinet noen av de norske kvinnelige pionerene innen teknologi og naturvitenskap. Dette er en republikasjon av en artikkel skrevet av Julie C. Knarvik i 2014.
Artiklene er reprodusert og omarbeidet fra første publisering i Tekna Magasinet i 2014. Kilder: Wikipedia, Jorunn Sem Fure. Bind 3: “Inn i forskningsalderen” av det store verket om Universitetet i Oslo som kom ut i jubileumsåret 2011, Dagens Næringsliv, Dusken.no. Norsk kjemisk selskap, Equinor.no.