De første kvinnelige sivilingeniører
Mens kvinneandelen ved teknologistudier ved NTNU de siste årene har ligget på rundt 35%, var det ingen kvinner som utdannet seg til sivilingeniører ved NTH før Margot Holtan og Randi Holwech tok steget i 1919. Før den internasjonale kvinnedagen 8. mars ønsker vi å hedre dem og noen av de norske foregangskvinnene innen naturvitenskap og teknologi.
Margot Holtan f. Dorenfeldt (1895-1986) og Randi Holwech (1890-1967), var Norges første kvinnelige sivilingeniører som ble uteksaminert ved NTH i 1919.
Margot var ansatt som assistent ved Universitetets kjemiske laboratorium i 1920 i Oslo og som førsteamanuensis fra 1920–23 på samme sted. Fra 1946 var hun byråsjef ved Treforedlingskontoret, Industridepartementet. Hun har vært formann i Reguleringsfondet for treforedlingsindustrien og styremedlem i Papirindustriens Forskningsinstitutt og i Statsfondet for skogindustri og skogbruk.
Randi Holwech utdannet seg som kjemiingeniør, arbeidet 1919-20 i laboratoriet til Marie Curie i Paris, praktiserte så noen år som kjemiker, men brøt cirka 1925 over tvert og begynte å male.
Neste kvinne ut er Ellen Gleditsch.
Når dagens unge kvinner søker seg til teknologistudier, heies de fram fra mange hold. Det har vært en lang reise å komme dit vi er i dag. Noen kvinner gikk foran og søkte seg til typiske mannsbastioner. Dagens kvinnelige teknologer står på skuldrene av disse foregangskvinnene.
Denne uken presenterer Tekna Magasinet noen av de norske kvinnelige pionerene innen teknologi og naturvitenskap. Dette er en republikasjon av en artikkel skrevet av Julie C. Knarvik i 2014.
Artiklene er reprodusert og omarbeidet fra første publisering i Tekna Magasinet i 2014. Kilder: Wikipedia, Jorunn Sem Fure. Bind 3: “Inn i forskningsalderen” av det store verket om Universitetet i Oslo som kom ut i jubileumsåret 2011, Dagens Næringsliv, Dusken.no. Norsk kjemisk selskap, Equinor.no.