Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Margaret Øvrum

Hundre år etter at norske kvinner fikk stemmerett, ble Margareth Øvrum i 2013 kåret til årets mest innflytelsesrike teknologikvinne

Bryter fortsatt barrierer

I morgen er det 8. mars, den internasjonale kvinnedagen. Denne uken har vi omtalt noen av de norske foregangskvinnene innen naturvitenskap og teknologi gjennom mer enn hundre år.

Margareth Øvrum (f. 1958) fra Skien var Statoils første kvinnelige plattformsjef på Gullfaks-feltet. I 2013, ble hun kåret til «Årets mest innflytelsesrike teknologikvinne». Kåringen kom i stand som en markering av at det var hundre år siden kvinner fikk allmenn stemmerett i Norge.

Margaret Øvrum er utdannet sivilingeniør fra NTH (NTNU) i Trondheim, med spesialisering i teknisk fysikk. Hun har jobbet i Statoil/Equinor siden 1982.

Hun har hatt sentrale lederstillinger i selskapet, blant annet som konserndirektør for Helse, miljø og sikkerhet, konserndirektør for Teknologi og prosjekter og konserndirektør for Teknologi og nye energiløsninger. Etter perioden som plattformsjef, på Gullfaks-feltet, var hun produksjonsdirektør for Veslefrikk og direktør for Driftsstøtte på norsk sokkel. Øvrum ble medlem av konsernledelsen i Statoil/Equinor i 2004. Fra september 2011 var hun konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring.

Fra oktober 2018 er hun konserndirektør for Utvikling og produksjon Brasil. Hun har inntatt mange mannsbastioner og bryter fortsatt barrierer.

Når dagens unge kvinner søker seg til teknologistudier, heies de fram fra mange hold. Det har vært en lang reise å komme dit vi er i dag. Noen kvinner gikk foran og søkte seg til typiske mannsbastioner. Dagens kvinnelige teknologer står på skuldrene av disse foregangskvinnene.

Denne uken presenterer Tekna Magasinet noen av de norske kvinnelige pionerene innen teknologi og naturvitenskap. Dette er en republikasjon av en artikkel skrevet av Julie C. Knarvik i 2014.

Artiklene er reprodusert og omarbeidet fra første publisering i Tekna Magasinet i 2014. Kilder: Wikipedia, Jorunn Sem Fure. Bind 3: “Inn i forskningsalderen” av det store verket om Universitetet i Oslo som kom ut i jubileumsåret 2011, Dagens Næringsliv, Dusken.no. Norsk kjemisk selskap, Equinor.no.