Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Erling Dolve

HØYT OPPE: Erling Dolve kunne nyte god utsikt fra toppen av masten på skipet, 45 meter over havet. Foto: Privat.

– Jeg ville ut av trygge gode gamle Europa

Burde flere studenter dra ut i verden for å hente erfaringer?

Kom dere ut av Norge, sa nylig Oljefondsjefen Nicolai Tangen til Teknas studenter.

Han mener det er gull å dra ut i verden for å hente inspirasjon, som du kan ta med hjem for å styrke Norge. En som har gjort nettopp dette er Erling Calvert Dolve.

Da sjansen kom, valgte han å dra ut med et seilskip som seilte fra Sør-Amerika og besøkte eksotiske steder hele veien til Oseania, mens han studerte.

Dolve studerer for å bli sivilingeniør i havteknologi ved Universitetet i Bergen, og er ferdig med Masteren i slutten av neste år.

– Jeg kan veldig mye mindre enn jeg trodde.

– Jeg har lyst til å gå inn i fornybar energibransjen når jeg er ferdig studert. Det perfekte hadde vært en kombinasjon av modellering og lab-eksperimenter. Jeg vil komme meg litt utenfor kontoret og, ikke bare bli sittende bak en skjerm.

– Det heteste i dag er nok flytende havvind, men ingen vet helt hvordan energi-fremtiden ser ut, sier han.

– Det var en mektig opplevelse

I slutten av 2021 fikk han og de andre studentene ved Universitet i Bergen forespørsel om de ville studere bærekraft et semester, om bord på et skip.

– Jeg tenkte dette var en fin mulighet til å komme seg ut av trygge gode gamle Europa. Jeg ville se hvordan det ser ut i resten av verden, sier han.

De startet turen i Chile, deretter seilte de videre til Tahiti og Fiji.

– I Fiji ble jeg satt av sammen med 34 andre studenter. Her skulle ci ha feltstudie i sosialantropologi, og lære mer om deres kultur.

– Det var en sterk opplevelse å se global oppvarming på nært hold. Jeg husker jeg sto på en strand i Fiji, med vann litt over anklene på et sted som pleide å være en del av stranda. Nå var det under vann.

– Vi besøkte også en landsby litt utenfor hovedstaden, langs ved strandsonen. Der var det kun igjen ruiner av hus. Det var en orkan for noen år siden som hadde revet vekk alt utenom to hus i hele landsbyen. Dette gjorde at de måtte bygge opp lenger inn i landet.

– De hadde ikke fått nok penger til dette heller, så de hadde laget husene av blikkvegger og slikt, de gjorde det beste ut av det.

Videre skulle de til Salomonøyene, men på grunn av politiske uroligheter der dro de til Palau, derfra gikk turen hjem igjen.

– Det var arbeid døgnet rundt, det var også vi studenter som seilet skipet, som medseilere.

Det ble altså skipsvakt åtte timer dagen, pluss et par timer skole, pluss egne selvstudier. 

– Det å stå i det øverste seilet 45 meter over bakken, og se hele sola gå ned under havet, kun hav i alle kanter. Det var en mektig opplevelse, sier han.

Dette opplegget var mandag til lørdag, mens søndagen ble fridag for studentene. Fra skolen, skipet måtte fremdeles seiles.

STYRTE SKIPET: Studentene lærte seg hvordan man skal styre et skip. Foto: Camilla.
ARBEIDET PÅ BÅTEN: Erling hadde lange dager med jobb på skipet, ved siden av studiet. Foto: Katja.

– Jeg er mye mer reflektert

Erling føler han har kommet tilbake til Norge styrket som student, og vil anbefale andre studenter å gripe sjansen om de får sjansen til noe lignende.

– Både for studenter og andre tror jeg det er viktig å se andre kulturer, få litt andre perspektiver på livet. Det er jo stillehavsøyene som er mest utsatt for stigning av havnivået, høyest forekomst av orkaner og andre naturkatastrofer, sier han.

– Er det noen forskjell på deg før og etter denne turen?

– Ja jeg er mye mer reflektert og har større perspektiv på andre deler av verden også. Hovedlærdommen jeg tok ut er at jeg kan veldig mye mindre enn jeg trodde. Som i og seg selv er en god ting, sier han.