Oljenæringen gjenerobret lønnstoppen
Olje- og gassnæringen hadde fjorårets høyeste lønninger for ansatte med master- og forskerutdanning, viser tall fra SSB. IT-næringen har stor kompetansemangel, men havnet på 22. plass på nivå med metallvareindustri og maskinindustri.
En lønnsmottaker med master- eller forskerutdanning i olje- og gassnæringen tjente gjennomsnittlig 97 080 kroner i måneden i fjor, slik det framgår av tabellen nederst i denne artikkelen. Olje- og gassnæringen hadde nær 13 000 jobber med lang høyere utdanning i fjor. Shipping fulgte på andreplass ned fra en førsteplass året før.
Til sammenligning hadde de langtidsutdannede i IT-næringen en gjennomsnittlig månedslønn på 72 590 kroner. Det gir 34 prosent høyere lønn for langtidsutdannende i olje- og gassnæringen enn i IT-næringen.
Utenom olje- og gassnæringen var det industrien som hadde de høyeste lønningene for langtidsutdannede innenfor de typiske Tekna-næringene. De langtidsutdannede i industrien utgjør imidlertid relativt få jobber.
Les også Oljeledere på bonustoppen blant Tekna-yrker
Langtidsutdannede i bygg, anlegg og tekniske konsulenter er tre grupper med mange jobber. De langtidsutdannede i byggebransjen (oppføring av bygninger) hadde klart høyere lønninger enn samme gruppe i anleggsvirksomhet. Langtidsutdannede i anleggsvirksomhet hadde imidlertid høyere lønninger enn arkitekter og tekniske konsulenter.
SSBs lønnsstatistikk for næringer
SSBs lønnsstatistikk for næringer viser lønnsutviklingen for ansatte i 85 ulike næringer i Norge, hvorav flere er typiske Tekna-næringer. Tabellen viser tall for lønnsmottagere med universitets- og høgskoleutdanning, høyere nivå, og forskerutdanning. Begrepet månedslønn inkluderer uregelmessige tillegg og bonus, mens avtalt månedslønn er utenom disse tilleggene. SSBs lønnsstatistikk baseres på månedlige A-meldinger fra alle arbeidsgivere til NAV, SSB og Skatteetaten om ansattes inntekt og arbeidsforhold.