Økt popularitet med FNs bærekraftsmål
Helse, miljø og sikkerhet ved NTNU er en av vinnerne av studentenes kåring av beste masterprogram i Studiebarometeret. Professor Eirik Albrechtsen tror at programmets dekning av flere av FNs bærekraftmål har gjort HMS-studentene mer ettertraktet.
Tekna Magasinet har for femte året på rad rangert alle masterprogrammene for syv av Studiebarometrets faggrupper innen teknologi og naturvitenskap. Studiebarometeret er en undersøkelse fra NOKUT hvor alle studenter i Norge kan gi karakterer på sine respektive studieprogrammer.
Her presenterer vi mastervinneren i faggruppe Naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag, andre:
1. Deres masterprogram viser sterk fremgang i tilbakemeldingene fra studentene sammenlignet med tidligere år. Hva mener dere har bidratt til denne fremgangen?
– Årsaken til at vi klarer å opprettholde gode evalueringer over tid er et resultat av kontinuerlig forbedringsarbeid. Vi har et studieprogramsråd med faste vitenskapelige ansatte, representanter fra næringslivet og studentrepresentanter. Der diskuteres studieprogrammets innhold og læringsaktiviteter med mål om å identifisere tiltak som kan forbedre studieprogrammet ytterligere. Studiebarometeret, interne evalueringer, emnerapporter og annet brukes som grunnlag for forbedringer. Helse, miljø og sikkerhetsarbeid i praksis handler blant annet om systematisk forbedringsarbeid. Da må vi også utføre dette i praksis på eget studieprogram.
2. Studiebarometeret viser et stort hopp i antall timer brukt på egenstudier på deres masterprogram sammenlignet med tidligere år. Er studentene blitt mer ambisiøse eller er masterprogrammet blitt mer krevende?
– Programmet er i stadig utvikling. En forklaring kan være at deler av programmet er blitt mer krevende. Det kan også hende at studentene er blitt mer ambisiøse. Vi opplever at vi har engasjerte og nysgjerrige studenter.
3. I 2017 meldte dere om økende interesse for helse, miljø og sikkerhet i arbeidsmarkedet. Dere varslet også en undersøkelse om forventninger fra forvaltning og næringsliv til deres fagområde. Hvordan har dette utviklet seg de siste årene?
– Vi har i 2019 hatt en såkalt periodisk evaluering av studieprogrammet. Det er en del av NTNUs system for kvalitetsstyring. En del av dette arbeidet har vært å kartlegge relevans for arbeidsliv og samfunn. Resultatet av dette blir publisert i løpet av våren. NTNUs kandidatundersøkelse viser at 100 prosent av de kandidatene som ble uteksaminert i 2019 er i jobb. Omtrent 3 av 4 hadde jobb før fullført utdanning.
– Vi tolker dette som at vi utdanner kandidater med relevans for arbeidslivet og som er ettertraktet i arbeidslivet. Noe av den økende interessen kan kanskje forklares med at vi utdanner kandidater med relevans for flere av FNs bærekraftsmål relatert til helse, arbeidsmiljø, sikkerhet i arbeidslivet, samfunnssikkerhet, klima og miljø.
DETTE ER UNDERSØKELSEN FRA STUDIEBAROMETERET
Studiebarometeret.no er en nettportal som viser studentenes oppfatninger om studiekvalitet i studieprogrammer ved norske høyskoler og universiteter. Data i studiebarometeret.no bygger på en nasjonal spørreundersøkelse, Studiebarometeret fra NOKUT. Undersøkelsen foretas årlig blant 2. års og 5. års studenter.
Tekna Magasinet har foretatt en rangering av alle masterprogrammer innen de syv store faggruppene i kategorien Naturvitenskapelige og tekniske fag (inkludert ingeniørfag). Faggruppene Matematikk og statistikk og Fabrikasjon og utvinning er utelatt på grunn av få masterprogrammer.
Rangeringen i faggruppene er foretatt ved å beregne et gjennomsnitt av ni indekser og et spørsmål om overordnet tilfredshet (helhetsvurdering). Disse indeksene er læringsmiljø, medvirkning, inspirasjon, tilknytning til yrkeslivet, undervisning, forventninger, organisering, vurderingsformer og tilbakemeldinger. Alle indeksene er beregnet på grunnlag av flere underliggende og mer detaljerte spørsmål.
Antall respondenter er lagt til grunn der det ellers er likt for både gjennomsnitt og helhetsvurdering. Masterprogrammer med færre enn ti respondenter i undersøkelsen for 2019, er ikke inkludert i rangeringen.