Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av en eldre kvinne som ser på nyheter på TV

– Begrens inntaket av dårlige nyheter, er rådet fra psykolog Heidi Ihlen.

– Nyhetsjunkiene har det verst

– Ikke se på for mye dårlige nyheter! Har du hjemmekontor, så lag deg en ukrenkelig, privat jobbsfære, og gå deg en tur ut hver dag. Det er rådene fra psykologi Heidi Ihlen om hvordan takle bekymringer for Korona-situasjonen best mulig.

Pass på at du ikke sitter hele dagen og ser på de dårlige nyhetene fra alle mulige kanaler. Velg deg ut en nyhetskanal, og begrens inputen, sier psykolog Heidi Ihlen. Hun forteller at forskning fra 9/11 viser at de som hadde de verste traumene mange år etter terrorangrepet, var de som hadde sittet non-stop 24 timer i døgnet og tatt inn alle mulige tragiske nyheter fra en masse mediekanaler.

Mange Tekna-medlemmer frykter nå at de kan bli permittert. Aker Solution har for eksempel meldt at de vil sende ut permitteringsvarsel til 6000 ansatte. 

– Akkurat nå er uforutsigbarheten aller verst for mange. Vi vet ikke hva som kommer til å skje. Vi bekymrer oss for helsa til barn, foreldre, oss selv, og for økonomien. Mange reagerer med stress i starten. Likevel - vi mennesker er veldig flinke til å tilpasse oss, sier Ihlen. Hun tror alle de digitale mulighetene både i jobbsammenheng, og privat via sosiale medieplattformer, gjør at folk tåler å sitte hjemme alene. Selv om de ikke møtes fysisk, møtes de på slike plattformer. Veldig mange er blitt vant til å kommunisere ganske godt slik.

Samhold – som under krigen

Selv om børsen og oljeprisen stuper, og mange bekymrer seg for økonomien fremover, tror ikke Ihlen at det er så mange som blir apatiske («brakkesyke»). Tvert imot tror hun mange føler ekstra samhold og handlekraft.

–  Folk skjønner at dette kan ta tid, men vi ser at det går bra i andre land, og at elendigheten har en ende. Hun tror de fleste kjenner veldig på at dette er en unntakstilstand. Det gir en motivasjon i seg selv. Folk finner seg i mye hvis de føler at de drar i samme retning, og det tror jeg folk føler nå, et sosialt ansvar for å gjøre en så god jobb som mulig.

–  Det heter seg for eksempel at det norske folkets mentale helse aldri har vært bedre enn under andre verdenskrig, sier Heidi Ihlen som tror folk ser utover seg selv, når de står overfor store, felles utfordringer.

Heidi Ihlen er en norsk psykolog og forfatter. Ihlen har fokusert særlig på kommunikasjon og teambygging og har ofte samarbeidet rundt disse temaene med sin søster, Bente-Marie Ihlen, som også er psykolog. Hun har også undervis på profesjonsstudiet i psykologi ved UiO.

IMG_0857.JPG Heid Ihlen 3.jpg

Ledere må passe på folka sine

Hun oppfordrer imidlertid ledere til å passe ekstra godt på sine medarbeidere.

– Vær oppmuntrende, gi litt ekstra aksept, og tenk langsiktig. Kanskje folk kan gjøre andre oppgaver enn de som faller vekk nå for mange. Ledere bør være ekstra oppmerksom på at folk trenger å høre at de gjør en forskjell.

Opprett private sfærer i hjemmet

–  Er dere flere som har hjemmekontor i samme hus/leilighet, så tren på å være litt anerkjennende overfor hverandre. Bruk litt krefter på å rose partneren, sier Heidi Ihlen. Det er ikke tiden for å ta de store oppgjørene nå.

–  Benytt gjerne anledningen til å utvise mer nysgjerrighet på hverandre, still flere spørsmål, lytt mer. På den måten kan dere lære å kjenne hverandre på en ny måte. Dette er rene vitamininnsprøytingen i ethvert parforhold. En slags resirkulering av den andre, sier Ihlen.

–  Ikke gå i beina på hverandre, og fordel arbeid i hjemmet. Ihlen forteller hvordan et vennepar av henne har innrettet seg. De har laget seg sine private sfærer i huset, der den andre ikke har tilgang. En sitter i kjellerstua og en sitter på soverommet. Ved lunsjtider møtes de på kjøkkenet.

–  Går du hjemme, for eksempel i karantene, så sørg også for at du får input fra andre mennesker enn partneren, slik at dere får ulike referanserammer for å diskutere det som skjer i deres respektive verdener. Telefon og sosiale medier er fortsatt ikke smittsomme.

– Sist, men ikke minst! Så sant du ikke sitter inne i karantene, så kom deg ut i frisk luft og gå en lang tur. Det er vår i lufta!