Norsk system gir skolebarn i Kenya trygge toaletter og rent drikkevann
Et toalettsystem utviklet ved NMBU, som drives av solkraft og uten bruk av vann, der urin og avføring omdannes til næringsrik gjødsel og biokull, bygges nå ved en barneskole i Kenya.
Om lag 3,5 milliarder mennesker i verden mangler tilgang til trygge toaletter og gode sanitærforhold. Det kan føre til spredning av sykdommer som kolera, diaré og tyfoidfeber.
Forskningsdirektør i selskapet ScanWater AS, Melesse Eshetu Moges (PhD) synes verdens toalettdag 19. november er viktig å markere.
– Men enda viktigere er det at tilgang til og kunnskap om gode sanitær- og toalettforhold spres i befolkningen i utviklingsland, som i størst grad rammes av vannbårne smittsomme sykdommer, sier han. Gjennom sitt doktorgradsarbeid ved NMBU Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, der han fortsatt jobber 20 prosent som førsteamanuensis, har han vært med på å utvikle en metode for sirkulære, kildeseparerte avløpssystemer.
Les også: Kjemper for renere vann
Helse åpner for kunnskap
Nå skal løsningen han og de andre forskere ved NMBU har utviklet sammen med det norske selskapet ScanWater, realiseres gjennom et prosjekt i samarbeid med Røde Kors ved en barneskole i Kenya.
– Innovasjon Norge har støttet prosjektet gjennom deres Visjon 2030 – Løsninger for COVID-19-respons i helsevesenet for utviklingsland, opplyser teknisk leder i ScanWater, Georg Fredrik Finsrud.
Ifølge Melesse Eshetu, hadde 222 millioner barn i verden ikke tilgang til gode sanitær- og toalettforhold på skolen i 2023.
– God helse er selve grunnlaget for å kunne gå på skole og tilegne seg kunnskap og utdanning. Ikke minst ved å lære barn hvor viktig god hygiene er, kan mange sykdommer forhindres. Derfor er helsestasjoner og skoler de viktigste institusjonene der vi ønsker å bidra med å etablere trygge toalett- og sanitærforhold, sier han.
Bruker lokal solkraft
Ifølge Melesse er det bare i Kenya cirka 38 millioner (71% av befolkningen) som ikke har tilgang til helsemessig trygge toalettforhold.
Kihuha barneskole har om lag 400 elever i alderen 4 til 15 år og ligger på landsbygda cirka 200 km nord for Nairobi i Kenya. Der er nå ScanWater i gang med å bygge og installere trygge og kildeseparerte toalettløsninger.
Ved denne skolen var latrinene plassert slik at lekkasje derfra forurenset drikkevannet fra brønnen. Melesse Moges forteller at landsbyen nå får en ny brønn plassert slik at dette ikke skjer. De får trygt renset drikkevann, og nye toaletter som separerer urin og avføring, med gjenvinning av viktige ressurser uten bruk av vann. Det er ikke offentlig strømforsyning i området, og hele systemet skal drives på energi fra solkraft.
– At systemet drives ved lokalt produsert solkraft gjør landsbyen helt uavhengig av sentrale systemer, sier Moges som legger til at anlegget er enkelt å drifte slik at innbyggerne i landsbyen selv kan håndtere systemet.
Lager biokull av avføring
Gjennom sitt doktorgradsarbeid ved NMBU har Moges utviklet den tekniske løsningen for gjenvinning av ressurser i urin og avføring. Sammen med forskerkollegaer har han utviklet en reaktor for behandling av klosettavløp.
Han forklarer at ressurser som nitrogen, fosfor, kalium, biodrivstoff og overskuddsvarme gjenvinnes. Reaktoren han har utviklet forbrenner avføring uten oksygentilførsel slik at det blir biokull. Det kan brukes som jordforbedringsmiddel, og ved å trekke noe av urinen inn i prosessen, til flytende gjødsel. Biokullet som fremstilles kan også brukes til tørr-rensing av toaletter for å fjerne lukt og til energiforsyning.
Prosjektet i Kihuha er nå under bygging og ventes ferdigstilt nærmere jul. Ifølge Melisse Moges er ScanWater i dialog med andre kommuner i Kenya om å installere lignende systemer ved andre skoler, helsestasjoner og sykehus som har tilsvarende utfordringer.
Meningsløs sløsing med drikkevann
– Løsningen som brukes i Kenya er spesielt interessant i land med vannmangel og med mangel på næringsstoffer for matproduksjon, og hvor du har vannbårne sykdomsutbrudd som setter befolkningen tilbake, sier professor Arve Heistad ved NMBU.
I Norge og mange andre vestlige land har vi bygd ut sentral infrastruktur som gjør at vi skyller ned i do etter hvert besøk mange ganger daglig. Det går med 6-12 liter vann hver gang.
Ifølge Arve Heistad er det meningsløst å bruke 12 liter rent drikkevann for å skylle ned i do. Gjennom mange år har han sammen med andre forskerne ved NMBU og sammen med næringslivet utviklet toalettsystemet som skiller gråvann fra svartvann fra klosettet.
– Det handler om å ta vare på ressurser, redusere utslipp og hindre spredning av sykdommer.
Sikrere med lokale systemer
Professor Arve Heistad mener løsningene ScanWater tilbyr nå i Kenya er veldig viktige fordi de er gjerrige på vannforbruk og energiforbruk, og de sorterer gråvann og svartvann på en veldig fornuftig måte.
– Også i vår del av verden burde vi satse på lignende systemer, sier Heistad som opplyser at byer som Helsingborg, Hamburg og Gent har demonstrert at lokale, resirkulerbare løsninger lar seg gjennomføre.
Han mener at lokale sirkulære systemer gir større sikkerhet mot forurensing og sabotasje av vannforsyning.
Heistad opplyser at NMBU har vært koordinator for et stort forskningsprosjekt i EU-regi om bærekraftige avløpsløsninger, og at det i EU legges opp til at det skal forskes mer på dette området.
– Dessverre virker det som om norske myndigheter ikke har skjønt mulighetene som ligger i slike lokale systemer, sier NMBU-professoren.
Han mener det vil være umulig for store deler av verden å satse på vannbaserte løsninger som oss i vesten, og at det kan ligge kjempestore muligheter for norske selskaper i å eksportere vannbesparende, lokale resirkulerbare løsninger.