Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

VIL DU OPPLEVE DETTE: Det er ett sted i Norge som nå er det offisielt beste stedet å se på stjernehimmelen. Foto: Bernt Nilsen.

– Hvis du ikke har opplevd dette, så kan du ikke dø ennå

Et av verdens beste steder å se på stjernehimmelen ligger nå i Norge.

Norges første «Dark Sky» park er åpnet i Øvre Pasvik i Finnmark, den nordligste i verden.

– Mørket må beskyttes fra og for oss, og for fremtidige generasjoner, sier ordføreren i Sør-Varanger Magnus Mæland, før han kutter strømmen for alle de oppmøtte i Øvre Pasvik, på grensen til Russland.

– Det er en veldig god følelse jeg sitter med nå.

Med minst mulig form for lysforurensing skal dette være en av de beste stedene i verden å se på stjernehimmelen og nordlyset. Her kan du lese mer om konseptet.

– Vi sløser med lys i Norge

Bernt Nilsen har vært ildsjelen i dette prosjektet, i tre år har han jobbet for å få parken i Øvre Pasvik godkjent 

– Det er en veldig god følelse jeg sitter med nå, det har vært mye jobb, men i dag kjenner jeg at det er verdt det, sier en tydelig rørt Bernt Nilsen.

Det finnes mange slike parker rundt om i verden, faktisk 124 andre lignende parker, men ingen er i nærheten av å være så langt nord som Finnmark, noe som gjør parken unik.

– Hvorfor er det så viktig å sette av et sted til mørket?

– Lysforurensing er et stort problem i verden i dag, vi sløser veldig mye med lys også i Norge, både energimessig og på andre måter. Det er et problem for naturen, fugler og insekter, og det avskjærer oss mennesker fra himmelen. Mørket begynner å bli en mangelvare i verden.

– Det er mange som vokser opp uten å ha sett en ordentlig stjernehimmel, det er veldig trist, sier Nilsen.

Organisasjonen Bevar Mørket jobber med å opplyse folk om hvordan man skal og hvordan man ikke skal bruke lys, det kan du lese mer om her.

Foto: Bernt Nilsen.
Foto: Bernt Nilsen

– Vanligste reaksjonen er «Wow!»

Mens man i store byer bare ser noen enkeltstjerner kan man i Øvre Pasvik nyte en trollbindene himmel tett i tett med stjerner.

– Den vanligste reaksjonen vi får fra turister er «Wow!»  det er en opplevelse mange ikke har hatt før, som vi unner dem å komme hit og oppleve, sier Nilsen.

– Jeg merker så godt på kroppen den gleden jeg får.

Han håper nå de får til et godt samarbeid med alt fra turistnæringen, til skoler og utdanning til gode forskere som ønsker å benytte seg av de unike egenskapene til plassen.

– Vi ser allerede en stor interesse fra både innland og utlandet. Det er også mange som ønsker å lære, og se om det er muligheter for å danne lignende parker i Norge.

Mennesker som levde for flere tusen år siden hadde tilgang på en rik stjernehimmel, og brukte den flittig til å studere planeter, stjerner og fenomener, samt bruke himmelen til navigasjon. Men hvorfor trenger vi vanlige folk å ha tilgang på himmelen i dag?

– Jeg merker så godt på kroppen den gleden jeg får, og den roen det gir meg når jeg kan ligge på ryggen her i skogen og se opp på stjernehimmelen, det er utrolig fint.

– I tillegg er det jo disse praktiske tingene som å se hva klokka er, eller finne Nordstjernen ved hjelp av Karlsvogna, det er mye som mange aldri har fått lære seg.

Synes du at det er interessant at vi kan se 14 milliarder år tilbake i tid? Da burde du lese denne saken: James Webb skal finne vårt kosmiske opphav - 14 milliarder år tilbake i tid.

Den samiske stjernehimmelen

Det finnes mange ulike fortellinger om de ulike stjernene, men visste du at den du sikkert er kjent med, som skytten, vannmannen og vekten er gresk? Det finnes en ur-norsk fortelling om stjernehimmelen som Nilsen ønsker å få frem i lyset.

– Vi har vært opphengt i den greske stjernehimmelen, men nå har vi fått øynene opp for den samiske stjernehimmelen.

– Den forteller en veldig spennende historie om en jeger som er ute og skal skyte et reinsdyr. Det er flere slike historier som kan gi deg et norskt perspektiv på himmelen.

Vil du ut å bli bedre kjent med stjernehimmelen selv? Her en noen tips fra astronom Vegard Rekaa:

Vegard Rekaa viste alle de oppmøtte ved åpningen av parken hvordan man kan se på stjernehimmelen ved hjelp av stjernekikkerter. Det var lett å se Saturns ringer, Jupiters kjente merker og den tåkete Andromeda-galaksen ved hans veiledning.

Andomeda-galaksen er nå 2,5 millioner lysår unna oss, men rundt den tiden sola vil sluke solsystemet vårt kommer denne galaksen til å «smelte» inn sammen med vår galakse Melkeveien.

– Det er helt fantastisk at Norge har fått denne parken.

– Det er helt fantastisk at Norge har fått denne parken. Dette er veldig viktig, det finnes stadig mindre tilgang på mørke og rolige steder rundt omkring i verden, hvor naturen får være i fred fra lysforurensing. Natta er viktig for naturmangfoldet, og det tror jeg insekter og fugler i dette området kommer til å sette pris på fremover. 

Han håper flere nordmenn tar seg turen til parken den kommende tiden.

– Det er en fantastisk opplevelse å kunne se et område hvor vi har det helt mørkt, helt stjerneklart.

– Kom dere ut om det er stjerneklart. Finn et sted hvor det ikke er lys. Det første du burde gjøre når du skal se på himmelen er å få ta i et stjernekart, det finnes også apper som fungerer godt til dette. Se gjerne litt på forhånd før du går ut, så du har to eller tre stjernebilder du ønsker å se nærmere på.  Og hvis det er en planet oppe kan du prøve å lære deg hvor de kan ses. Når du kommer ut skrur du av skjermen og hodelykten og lar øynene venne seg til nattemørket.

– Ha på deg nok klær, og gjerne noe å sitte eller ligge på, så du slipper å bli sliten i nakken av å se opp hele tiden, og gjerne litt kakao, sier han.

– Hva er din favoritt på nattehimmelen?

– Det er flere, men om jeg skal nevne en så må det bli Orion, Orions belte, og ikke minst den venstre skulderen til Orion, som vi kaller for Betelgeuse. Det er en stjerne som lyser ganske kraftig, så den er lett å få øye på, og du kan se at den er litt rødlig, som gjør at den skiller seg litt ut fra de andre. At den er rød betyr jo også at den er en rød superkjempe som kan sprenge som en supernova i løpet av vår levetid.

– Det er på høy tid

Andreas Wahl synes det er veldig spennende at Norge har fått sin første Dark Sky park

– Det er på høy tid, gratulerer så mye til Øvre Pasvik som har fått til dette, sier han.

– Selv om jeg har forsøkt å opplyse Norge i 10-12 år, så har jeg egentlig lengtet etter mørke og stilt spørsmål om det kanskje har blitt lyst nok. Det er mange som ikke ser stjernehimmelen ordentlig, og dermed ikke får noe forhold til universet der ute, og vår 14 milliarder år lange historie.

– Jeg tror det å se en god stjernehimmel, med melkeveien og hele pakka setter ting i perspektiv, vi får et annet bilde av vår betydning for hvordan vi tar vare på den lille planeten vår, som er den eneste vi har. Så synes jeg det er en stor opplevelse også, å ta innover seg det fantastiske der oppe. Jeg tror det gjør noe med deg, det treffer deg i hjertet og hjernen. Det er stort og mektig inntrykk.

– Hvis du ikke har opplevd dette så kan du ikke dø ennå.

– Hva er det mest interessante med stjernehimmelen synes du?

– Når du kikker ut der, så ser du også tilbake i tid. Lyset er så langt borte, og har brukt så lang tid hit. Så når jeg ser på stjerner så ser jeg millioner og milliarder av år tilbake i tid. Det kan godt hende at enkelte av stjernene ikke brenner lenger.

– Jeg håper folk drar hit, og at det får en spydspissposisjon i landet, at flere steder i Norge får øynene opp for lysforurensing. At vi kun bruker lys der vi absolutt trenger det, og på riktig måte, som ikke peker oppover, men ikke søle med lyset. sier Wahl.

Wahl har en siste oppfordring til deg som leser dette:

– Kom deg ut hvor det ikke er noe lys, la øynene tilvende seg mørket i opptill en halvtime og ta inn over deg at du kan se melkeveien over deg som en faktisk vei over himmelen. Hvis du ikke har opplevd dette så kan du ikke dø ennå. Hvorfor ikke gjøre det akkurat nå?