Nobelprisvinneren innen hjerneforskning
I anledning den internasjonale kvinnedagen 8. mars presenterer vi også i år norske kvinner som har vært pionerer innen naturvitenskap og teknologi gjennom mer enn hundre år. Vi har vi føyd til en IT-professor, en matematikkprofessor og en Nobelprisvinner på årets liste. I dag handler det om Nobelprisvinneren.
I 2014 ble May-Britt Moser (født 1963) og hennes daværende ektemann Edvard Moser, tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin, som de første nordmennene noensinne. Sammen med amerikaneren John O’Keefe fikk de prisen for oppdagelse av celler som utgjør et posisjoneringssystem i hjernen, altså celler som gjør at vi klarer å beregne avstand og retning til tingene rundt oss.
May-Britt Moser er den eneste norske kvinne innen naturvitenskap som har fått en Nobelpris. Hun er utdannet psykolog fra Universitetet i Oslo, der hun i 1995 tok en doktorgrad i nevrovitenskap. Betydningen av hjernestrukturen hippocampus for evnen til å orientere seg i rommet sto sentralt i doktorgraden.
Sammen med Edvard Moser bygget hun opp Moser-miljøet ved NTNU i Trondheim fra 1996. I 1996 ble hun førsteamanuensis i biologisk psykologi ved NTNU, og i 2000 ble hun professor i nevrovitenskap ved samme universitet. Mosers forskergruppe ved Institutt for psykologi ble gitt status som senter for fremragende forskning i 2002.
May-Britt Moser er leder for Senter for nevrale nettverk og nestleder ved Kavli-instituttet for systemnevrovitenskap.
Funnene om dyrs og menneskers stedsans har betydning for forståelsen av sykdommer som Alzheimer, en demenssykdom som blant annet kan gi redusert orienteringsevne.
I tillegg til Nobelprisen har May-Britt Moser også mottatt en rekke andre viktige priser og utmerkelser, blant annet Fernströmprisen i 2008, Louis-Jeantets pris i medisin i 2011, Anders Jahres pris i 2011 og Körberprisen i 2014.
Moser ble i 2018 tildelt storkors av St. Olavs Orden for «særlig fremragende innsats innen nevrovitenskapelig forskning».
I 2020 ble hun tildelt Gunnerusmedaljen, Det Kongelige Norske Videnskabers Selskabs høyeste hederstegn.
Kilde: Store Norske Leksikon og Wikipedia