Mener det er gode vilkår for gründere i Norge i dag
– Hvis du som student vurderer å satse på en idé, så er det nesten litt sånn, hvorfor ikke, sier Arnstein Johannes Syltern på Digs.
Arnstein Johannes Syltern er en av gründerne bak Digs, som i dag huser store deler av Trondheims oppstartsmiljø. Tekna-medlemmet har på nært hold sett hvordan vilkårene for gründere i Norge har endret seg siden Digs startet opp for ti år siden.
– Tradisjonelt er norske selskap bygd i en industrikontekst, ikke en investorfinansiert kontekst. Men i løpet av de siste ti årene har man fått en mye større forståelse for hva som kreves, og hvordan man bygger opp selskapene. Som et resultat av det har vi i dag et mye mer modnere innovasjons- og oppstartsmiljø.
Oppfordrer til å starte opp
– Riktignok har klimaet endret seg en del i løpet av de siste par årene. Det er blant annet større utfordringer med å skaffe kapital. Det kan være flere grunner til det, som skattepolitikk, renter og investeringsfond som sliter med å hente kapitalen, som kanskje har bedre vilkår andre steder i kapitalmarkedet. Dette fører til at investorene er mer tilbakeholdne og kritiske, men likevel vil jeg si at det er gode vilkår for gründere i Norge i dag, sier Syltern.
Han er ikke i tvil om at forholdene ligger til rette for å starte opp nye selskap.
– I en global kontekst har vi det utrolig trygt her. Hvis du som student vurderer å satse på en idé, så er det nesten litt sånn, hvorfor ikke. Sikkerhetsnettet er så stort. Du har ingenting å tape på det. Det er ingen personlig risiko. Og som student er man antakelig økonomisk fornuftig, uten finansielle forpliktelser, så man klarer seg på lav lønn i en oppstartsperiode. Når det er sagt, så har ofte de med god bransjekunnskap og erfaring bedre forutsetninger for å lykkes.
– Hva er det viktigste å tenke på hvis du skal starte et selskap?
–Vi må skille på det å starte et selskap og det å bygge et selskap. I starten handler mye om å finne ut om idéen løser et problem og har et betalingsvillig marked. Når man kommer dit at man skal begynne å bygge et selskap, så er det utvilsomt menneskene det handler om. Bruk tid på å ansette rette personer med riktig kompetanse. Det er menneskene som gjør selskapene.
Les også Ny topp for IT-jobber
En grunn til å bli i byen
Ideen om å starte Digs ble til allerede i 2011 da Syltern og kompanjong Mats Mathisen, som selv var gründere, så at Trondheim manglet et godt oppstartsmiljø.
– Vi møttes på Industriell design ved NTNU. Etter studiene startet vi et produkt- og tjenesteutviklingsselskap, og fikk tilbud om å etablere oss på en av SIVA-inkubatorene i Trondheim. Det var et veldig tungt, grått og statlig opplegg. Rett og slett lite inspirerende og givende, forteller Syltern.
De endte opp i et kontorfellesskap med venner og venners venner. Blant annet noen fra musikkfestivalen Pstereo og kafeen Brukbar, som senere skulle starte Work-Work, et kontorfellesskap for spillutviklere i byen.
Gjennom oppdrag for oppstartsbedrifter som sprang ut av NTNU, blant annet fra Entreprenørskolen, så Syltern og Mathisen hvor lite folk i miljøet kjente til hverandre. De la også merke til at mangelen på et godt oppstartmiljø førte til at mange flyttet ut av byen.
– Studentmiljøet i Trondheim har alltid vært godt, men de studentene som ønsket å starte en bedrift hadde ofte få grunner til å bli her etter studiene. Dette kjente vi på selv også, og det ville vi gjøre noe med, forteller Syltern.
Enorm vekst
I 2013 startet de Digs. I begynnelsen var det tre, fire små bedrifter i kontorlokaler snekret sammen på dugnad. Nå holder Digs til i et femetasjers høyhus, som i tillegg er koblet på en renovert bygård. Lokalene på rundt 5000 kvadratmeter huser i dag omkring 700 personer fra over 130 ulike selskap.
– Kravet til de som holder til her er at de skal skape noe. Hovedtyngden av selskapene driver med teknologi, men vi som kommer fra industriell design har et bredt faglig fokus. Derfor har vi sett verdien av å skape et tverrfaglig miljø. For selv om det ofte er de med teknisk bakgrunn som starter et selskap, er det gjerne ikke de som får en idé til å vokse og bli til et produkt eller løsning som kan selges i et marked. Da trengs det kompetanse på forretningsutvikling, markedsføring, grafikere og så videre, sier Syltern.
Så selv om Digs primært er et miljø for oppstarts- og vekstselskap, er det også tjenesteleverandører og konsulenter her.
– Jeg håper vi har en god miks og symbiose av ulike krefter som legger forholdene til rette for vekst, sier Syltern.
For å få plass til hele innovasjonsøkosystemet har Digs etablert en storstue hvor både konferanser, seminarer og møter kan gjennomføres.
– På det viset inviterer vi også inn andre aktører fra økosystemet, som etablerte bedrifter, det offentlige, investormiljøer og akademia. Det har bidratt til å gjøre huset til en møteplass.
Flere hundre selskap innom
Navnet Digs er blant annet et resultat av at man ønsket et navn som enkelt kan sies på norsk og engelsk.
– Dette er viktig fordi mange av de høykompetente arbeidsplassene vi har i byen, og som vi også prøver å få flere av, må tiltrekke seg talenter fra hele verden, sier Syltern.
I løpet av de første ti årene har flere hundre selskap vært innom Digs i lengre eller kortere perioder.
– Poenget i utgangspunktet var at selskapene her skulle skape noe og vokse seg ut, men så har jo også vi vokst, så nå har vi plass til større bedrifter også.
I dag er de største selskapene på Digs tett på 30 ansatte. Gjennomsnittsstørrelsen ligger på fem, seks personer.
Trives på Digs
Ett av selskapene på Digs er UBIQ Aerospace. Selskapet ble stiftet i 2017, og flyttet inn hit sommeren 2019. På daværende tidspunkt var de kun fire ansatte, inkludert gründerne Kim Sørensen og Kasper Borup.
– Digs er veldig flinke til å skape et velfungerende og motiverende arbeidsmiljø, hvor vi som selskap kan fokusere utelukkende på å bygge bedriften. Dessuten er de gode på å arrangere relevante og sosiale events, som legger forholdene til rette for at selskapene kan knytte bånd, sier Sørensen.
UBIQ Aerospace utvikler isbeskyttelse til alle typer flymaskiner. Selskapet er i dag blitt 28 ansatte.
– Vi er svært fornøyde med partnerskapet med Digs, og ønsker å bli her så lenge det gir mening for dem og oss. På et eller annet tidspunkt i framtiden vil våre veier skilles, men vi vil alltid sette stor pris på de relasjoner og vennskap vi har bygget takket være Digs og miljøet Arnstein og hans team har skapt.
Løfter hverandre opp
Syltern forteller at Digs fra dag én har lagt til rette for kunnskapsdeling og en kultur hvor medlemmene løfter hverandre opp.
– Det er et enormt viktig element av det vi driver med. Derfor arrangerer vi medlemsfrokoster og andre arrangementer som bidrar til å danne nettverk. Som et resultat av dette har også flere av selskapene på Digs ansatt folk de har blitt kjent med på huset, forteller han.
Satser i Norden
I regional kontekst er Digs unike, men i global sammenheng er det mange tilsvarende konsept.
– Mesh i Oslo startet ett år før oss. De har vi hatt et tett samarbeid med fra starten, ettersom de også har utspring fra NTNU. Og for noen år siden slo vi oss sammen med dem og Founders House i København, forteller Syltern.
Det gir en stordriftsfordel, og utvider miljøet. Sammen har de et fokus på Norden nå, og ønsker å videreutvikle miljøet i de nordiske landene. Men hovedfokuset for Digs er fortsatt Trondheim.
– Her har vi gått sammen med andre aktører som opererer i fasene tidligfase og vekst, som Faktry, Gründerbrakka på NTNU, Work-Work og 6AM, og etablert StartupTrd. Sammen med etablerte institusjoner og bedrifter har vi også bidratt til å etablere investeringsselskapet Gnist Kapital, som skal bidra til å fylle et hull i kapitalkjeden, nemlig tidlig såkornsfase. Begge disse nyvinningene vil sette et positivt preg og bidra til å løfte entreprenørskapsmiljøet i Trondheim de kommende årene.