La Trygve ta deg med til en annen verden
– En god måte å få nye venner på, mener Trygve André Hagen Strømsnes, som er månedens Tekna-student.
"Dere kommer inn i Edvards hall, og ser dere rundt og det dere ser er et dårlig opplyst oppholdsrom. Det dere skimter fra stearinlysene som står rundt omkring er en stor goliath bak bardisken med en tydelig falsk bart. Han nikker til dere når dere kommer inn, ellers er det et par bord opptatt med diverse folk. Dere kjenner en lukt som kombinerer både gammelt øl, svette og vått treverk."
"Når dere ser på de som sitter ved bordene, legger dere spesielt merke til et bord som ser ut til å ha en gruppe eventyrere. Der sitter det to mennesker, en utkledd i rustning og våpen, en med en oransje dress som sitter i dyp samtale med en grevling. Dere ser også den dere ser etter. En kappekledd skikkelse som sitter som beskrevet i lappen dere fikk utlevert etter deres siste fiasko av et oppdrag. Dere kjenner alle en stor uro i kroppen i det dere går bort til informanten, da dere alle vet at dette er deres siste sjanse."
Månedens student
En gang i måneden viser vi frem hvordan én Tekna-student lever og tenker. På Instagram kan du se filmer av hvordan de lever.
Du kan lese om de tidligere studentene her:
– Aldri spør en student hvordan det går med masteren
– Jeg lurer av og til på hvorfor jeg ikke bare blir lærer med en gang
Slik kan det starte, når Trygve er spill-mester i fantasi-spillet "Dungeons & Dragons".
– Jeg har holdt på med dette siden 2011, jeg synes det er veldig gøy, sier han.
– Jeg er en ganske aktiv rollespiller i dette, og i andre typer rollespill, samt at jeg spiller et kortspill som heter "Magic: The gatering". Det er litt som pokemonkort i stilen.
– Når vi spiller "Dungeons & Dragons" har vi en gruppe på fem-seks stykker, og jeg er spill-mesteren, det vil si at jeg har konstruert verden som vi spiller i. Denne verdenen er mye basert på bøker jeg har lest. Spillerne interagerer med verden, mens jeg responderer på hva spillerne gjør.
– Det krever god fantasi, og visualisering, som kanskje er overførbart til arbeidslivet?
– Ja absolutt! Skal jeg presentere noe på jobb, så er det veldig fint å kunne ha evnen til å kunne gå inn i en rolle, det hjelper veldig. Man kan også se på det som en team-buldingsaktiviet som man arrangerer for flere folk. Man må løse problemer og finne ut av hvordan man skal fikse konflikter, i en trygg ramme.
– Det er et stort miljø i Norge. Man kan finne det på facebook-grupper og lignende hvis man er interessert. Det er veldig god måte å få nye venner på.
– Vil jobbe med Crispr
Trygve som studerer marin bioteknologi på universitetet i Tromsø har lyst til å jobbe med genteknologi når han er ferdig med utdanningen.
Masteren hans handler om å bruke den spennende teknologien Crispr, til å endre på et sykdomsgen man finner i laks, ILA-sykdommen (Infeksiøs lakseanemi).
– I dag finnes det ikke noen vaksine som gir full beskyttelse for dette, men med Crispr så håper jeg at det kan løses, sier han.
– Det er ikke så mange jobber i Norge innen Crispr, men jeg håper jo at det vil bli det. Jeg tror det er en god kompetanse å ha. Drømmen er å en dag jobbe med det, sier han.
– Er det noe du vil finne ut av i løpet av karrieren din?
– Jeg håper jeg kan gjøre maten vår mer næringsrik, få til mer effektiv bruk av planter, finne løsninger på sykdommer, kanskje mot lakselus også.
– Jeg tror Crispr kan bli brukt på mennesket også, men jeg tror det tar litt tid før det blir lov. Det ligger i hvert fall et stort potensiale der. Men skal det være privat eller offentlig? Og hvilke fallgruver kan man gå i? Det er mange etiske spørsmål man må stille seg, sier studenten.
– Hvordan tror du jobben vil se ut mot slutten av karrieren din?
– Jeg vil jo håpe på at det blir litt utvikling, både teknologisk og hvordan ting gjøres. Jeg håper at det fortsatt er fysiske arbeidsplasser, til et visst nivå i hvert fall. Jeg håper det ikke bare er å trykke på knapper og be maskiner gjøre alt for oss.
– Jeg håper også vi kan gå bort fra engangsplast, som det brukes mye av på laboratorium, sier han.