Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Nærbilde av en mann med briller og COVID maske som har innebygde LED lys som kan styres til å viser f.eks. smilefjes

LAG DIN EGEN MASKE: Kan du litt om programmering kan du fint lage en maske som viser litt følelser. Foto: Youtube.

— Det å kunne smile utenpå masken kan bety mye

Slik kan du gi din egen maske følelser.

Det var faktisk ikke så komplisert.

Det sier programmereren Tyler Glaiel om masken han har utviklet, som lar deg vise følelsene dine på utsiden. Masken lar deg smile og forme ord slik at du kan uttrykke deg litt bedre, noe som kan komme godt med i tiden framover.

— Kan lysne opp dagen til folk

Nå ser nemlig smittefaren ut til å øke i landet, og en maske kan kanskje være smart i flere anledninger. Med en teknologi som lar deg vise følelser og forme ord, kan det bli lettere å gjøre seg forstått, samt kanskje spre litt glede?

— Det å kunne smile utenpå masken kan bety mye for å lysne opp dagen til folk som ser deg, sier programmereren.

Glaiel forteller at han har lite elektronikk-erfaring. Alt annet enn programmeringen var nytt for han.

— Det tok omtrent en dag å lage prototypen av masken, og jeg fant alle delene på nettet. Deretter tok det et par dager å få den liten nok, slik at den er behagelig å ha på.

Han tror mange kan klare å lage en lignende maske, som han forteller i videoen nederst i saken. 

Masken består hovedsakelig av tre deler:

  • Mikrofon.
  • Mikrokontroller.
  • Strømkilde.
Jørgen Jacobsen poserer med en veldig gammel datamaskin
PROGRAMMERER: Jørgen Jacobsen tror flere kan klare å lage masken. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.

Tror man kan lage enda mer avanserte uttrykk

Jørgen Jacobsen, som er fagredaktør i Kode24, tror flere med litt programmeringserfaring kan kode masken like bra som Glaiel.

— Det er vanskelig for meg å svare på annet en det programmeringsmessige, siden jeg ikke kan noe særlig om elektronikk. Så vidt jeg kan se er kit-et han bruker Arduino, og koden er skrevet i Arduino sitt programmeringsspråk som er et "subset" av C/C++ så vidt jeg vet. Ikke akkurat et nybegynnerspråk, men koden hans bør være lettleselig for de fleste med litt programmeringserfaring. Så vidt jeg vet kan man skrive Arduino-programvare i Python også, som er litt enklere for nybegynnere. Jeg tipper at man kan lage samme koden i Python også. Men da må man skrive den om fra scratch, sier han.

— Tror du man kan få den til å bli enda mer avansert, så den viser enda flere ansiktsuttrykk?.

—  Det vil jeg tro. Akkurat nå ser det ut som den bare lytter etter et visst lydnivå fra mikrofonen, og så viser et vilkårlig munntegn. Kanskje man kan lytte etter forskjellige lydnivå og tegne forskjellige ting? Eller lytte etter en viss tone. Det finnes sikkert biblioteker som kan gjøre det. Selve tegningen til lysene i masken er bare en matrise, eller enklere se for deg en tabell med 8 rader til høyre og 8 rader nedover. Han gjør ikke annet enn å beskrive hvilke av dem som skal ha lys og ikke, sier han.

— Tror du noe slikt kan gjøre at flere vil gå med maske?

— Hvem vet. Det var et kult prosjekt. Personlig er jeg ikke så glad i den type "gjenskaping av ansiktsfølelser" siden man fort treffer det som kalles "uncanny valley", hvor forsøk på å gjenskape menneskelige ting ser veldig robotaktig ut. Jeg ville kanskje heller laget noe som viste enkle smileys eller hjertetegn eller lignende. Som man kunne stille inn via bluetooth fra mobilen, for eksempel? Tipper kidsa hadde digget det, sier Jacobsen.