Kjemifrelst forsker og stolt tillitsvalgt
Hege Indresand forsker på luftforurensning, er tillitsvalgt i NORCE Norwegian Research Centre og nestleder i Tekna Vest-Agder avdeling. Hennes mylder av gode ideer har i flere år skapt liv og røre for medlemmer i Agder.
Vi får til mye artig her i Agder. Jeg er opptatt av å få til litt etterutdanning for oss som savner universitetet. Hvem kan med hånden på hjertet si at de ikke savner studietiden? Vi har et konsept som heter Back to School, der vi bruker fagmiljøene på Universitetet i Agder til å holde forelesninger for Tekna-medlemmene. Det har vært god respons på dette, sier Indresand.
Ble kjemifrelst på «high school» i USA
Som for mange var det den ene læreren som trigget Heges kjærlighet for kjemi. For henne var det kjemilæreren hun hadde da familien bodde et år i USA under oppveksten og hun fikk et år på «high school». Etter timevis med blyant og grafpapir sa det pang.
– Jeg husker det som det var i går. Labforsøket hvor resultatet var PV=nRT forholdet, og det skulle vi komme frem til helt selv. Plutselig satt det, og jeg var kjemifrelst!
Forstår verden gjennom kjemi
Etter miljøvitenskapstudier i Stockholm gikk veien videre til bachelorstudier ved University of Redlands i California. Med god støtte fra professorene på skolen gikk hun videre og tok sin PhD ved University of California, Davis. Hun forsket på kjemisk analyse av svevestøv i lufta. Det ble 15 år i USA med studier hos noen av de beste i faget.
– Kjemi var min måte å forstå verden på. Jeg pleier å si at kjemi er språket til verdens byggesteiner, alle grunnstoffene. Det var fascinerende for meg å gå dypere og dypere inn i hvordan disse grunnstoffene danner grunnlaget for hele livet og verden som vi kjenner den, sier Indresand.
Vil skape et rettferdig arbeidsliv
Indresand er en dame med mange jern i ilden, og brenner for rollen som tillitsvalgt. Derfor har hun også flere verv. I NORCE har hun vært nestleder og leder for Tekna-gruppen. Som nyansatt i Norge ble hun raskt fanget opp av kolleger med Tekna-medlemskap.
– Du kan si jeg gikk i lære, uten at jeg helt visste det selv. Det var en seniorkollega som fikk meg inn i det allerede første dagen. Jeg kom jo fra et land hvor de ikke driver arbeidslivet på vår måte, og jeg hadde ikke så mye kunnskap om fagforeningene i Norge fra før av. Men etter en tid med opplæring ble jeg tillitsvalgt og deretter leder for gruppa på jobben, sier hun.
– Hva motiverer deg ved å være tillitsvalgt i Tekna?
– Å få til god dialog som skaper et rettferdig arbeidsliv! Vi som tillitsvalgte må gå i front og være med å skape gode rammer og arbeidsvilkår. Det vi kjemper for i lille Norge, kan ha noe å si for utviklingen av arbeidslivet der forholdene ikke er så bra. I Tekna kan vi også trene oss og få kurs i mye forskjellig. For min del, for eksempel styrearbeid og lederrollen. Det er motiverende, sier Indresand engasjert.
Forsker på luftkvalitet
Til daglig jobber Hege som forsker i NORCE. Hun er spesialist på støvforurensing i luft. De siste årene har hun jobbet i flere prosjekter som bidrar til å forstå og dokumentere støvutslippene fra prosessindustrien, altså smelteverk og kjemisk prosess, slik at de ytterligere kan jobbe med å redusere utslippene sine.
– Utslippene fra industri er så bundet til stedets topografi, samt vær og vind. Det er kjempeviktig å forstå hvordan støvet forflytter seg i lufta rundt industriene. Neste steg nå er å rigge målesystemer i nåtid slik at industrien kan følge med hele tiden, sier hun.
Stolt tillitsvalgt
I NORCE har Indresand vært med å bidra til fusjonen mellom seks separate forskningsinstitutter til den organisasjonen selskapet er i dag. I tillegg har hun vært med i mange lønnsforhandlinger.
– Jeg har alltid synes det er gøy å få til gode lønnsforhandlinger for medlemmene jeg har hatt ansvar for. Den tøffeste prosessen og den mest lærerike var å bidra til at fusjonen av NORCE gikk bra for alle ansatte, og at det nye selskapet blir et supert forskningsinstitutt for alle, sier Indresand oppglødd.
– Hvorfor skal studenter melde seg inn i Tekna og hvorfor skal de fortsette å være medlemmer etter at de går ut i arbeidslivet?
– Det er ganske enkelt. Fagforeningene er som en forsikring for et godt arbeidsliv. Ledelsen i selskaper har en styringsprofil. Denne kan være alt fra å se på ansatte som en ren utgiftspost, til å styre gjennom å forstå at produktivitet er direkte lenket til team-følelsen og la ansatte utvikle seg og bidra. Hvis man er medlem i Tekna er det mye lettere å navigere og forstå dette landskapet, og derfra være aktivt med på å skape et godt arbeidsmiljø. Ingen vil jo være i et arbeidsmiljø som ser på deg som en ren kostnad, sier hun.
Tar pauser på fjellet
Hverdagen som forsker og aktiv tillitsvalgt er ganske altoppslukende. Hege forteller at hun tok et aktivt valg om å kjøpe seg hus på landet, for å virkelig kunne slappe av i frisk luft når hun er hjemme. Men hun er også aktiv på fritiden med både hund, katt, nabohester, yoga, terrengsykling og amerikansk fotball – noe hun hadde med seg hjem i bagasjen etter mange år i statene.
– Som forsker jobber hjernen ganske mye og hele tiden. Arbeidslista er alltid for lang og ambisjonene er alltid for høye. Det er mye stress, så det er viktig å la hjernen få pauser. Det gjør jeg gjennom å bo på landet, gå tur i skogen eller på fjellet med hunden. I tillegg var jeg med å starte det første kvinnelaget i Norge som spilte amerikansk fotball. Det er en fascinerende sport som har gitt meg mye glede og mestringsfølelse som leder, sier hun.
Undrende og analyserende
De som kjenner Hege omtaler henne som en ganske «laid-back» person. Et familiemedlem har sagt at hun er avslappet på grensen til irriterende.
– Det er kanskje sånn at du må være avslappet for å ha så mange jern i ilden til enhver tid?
– Jeg prøver å holde stresset i sjakk med å ha god livsbalanse, og det er viktig å samarbeide med andre for å få ting gjort, slik vi gjør i Tekna. Min avslappede holdning til livet er egentlig at jeg undrer meg over det meste og er veldig analyserende. Man må skape rom for at kreativiteten skal blomstre, det er jeg så glad for at jeg har forstått i tidlig alder. Livet er en reise, en prosess, og det å gjøre mye forskjellig er vel min måte å nyte den på, og se ting fra ulike perspektiv. Samtidig som jeg setter minst mulig fotavtrykk på jorda underveis, avslutter Indresand.