Kan et såpestykke hjelpe nordmenn mot hudkreft?
Norske eksperter hyller initiativet til 15-åringen.
Et såpestykke du kan bruke hver dag for å bli ren, men også forebygge og bekjempe kreft, kan være godt nytt for oss nordmenn?
Norge er i verdenstoppen med tanke på hudkreft, vi er ikke flinke nok til å beskytte oss mot solen i dag, men denne såpen kan kanskje hjelpe oss på riktig vei?
I såpen finnes nemlig stoffet Imidazoquinoline, som brukes i dagens kreftbehandling. I denne såpen blir stoffet pakket inn i små fettbaserte partikler, går gjennom huden og skal trigge immunforsvaret til å bekjempe kreftceller.
– Da jeg kom til Amerika innså jeg hvilket stort problem solen og ultrafiolett stråling kan utgjøre.
Såpen, som skal kunne hjelpe mot basalcellekreft og kanskje også den enda farligere melanom-kreften har fått navnet «Melanoma Treating Soap», (MTS) og er laget av en 15-åring, Heman Bekele.
– Såpestykket har også en ujevn struktur som fjerner døde hudceller og åpner opp porene så det kreftbekjempende stoffet kommer skikkelig til, sier han i videointervjuet du ser litt lengre ned i saken.
– Selv etter at såpen er vasket av, forblir de medisinske komponentene i huden, noe som forlenger den kreftbekjempende effekten.
Bekele ble kåret til TIME's «Kid of the Year», 2024 for oppfinnelsen sin.
– Det var en helt uvirkelig følelse å vinne. Det får meg motivert til å fortsette å jobbe videre, sier han.
Les også: Kreftbehandling: – Vi får plass til 1000 kapsler på tvers av et menneskehår
Observerte folk som jobbet ute i sola
Bekele bodde i Etiopia til han var fire år gammel før familien flyttet til USA. I Etiopia observerte han ofte mennesker som arbeidet ute i den sterke solen uten beskyttelse.
– Da jeg var yngre tenkte jeg ikke så mye over det, men da jeg kom til Amerika innså jeg hvilket stort problem solen og ultrafiolett stråling er når man er eksponert for det over lang tid, sier han til Time Magazine.
Bekele har også et fokus på å gjøre behandlingen rimelig og tilgjengelig for alle som trenger den.
Han håper at denne såpen en dag vil være et bra alternativ for å forebygge og behandle hudkreft, spesielt i områder hvor tilgang til kostbar medisinsk behandling som strålebehandling er begrenset.
Særlig interessant i Norge?
Norge er som sagt i verdenstoppen når det kommer til hudkreft, noe det kan være flere grunner til, les mer om det her.
Åse Bratland, kreftlege ved Oslo universitetsykehus, håper såpen kan bidra til å redusere forekomsten av hudkreft.
– Dette er veldig spennende! Imidazoquinoline er et stoff som brukes til behandling av blant annet hudkreft i dag, men da i kremform. En virksom såpe er en ny måte å angripe utviklingen av hudkreft på.
– Personer som har vært mye ute i sol uten bruk av solkrem, kan ha akkumulert mange solskader i huden over tid.
Såpen er fortsatt i utviklingsfasen, så det er uvisst hvor ofte man må vaske seg med den for å få effekt.
– Hvis denne såpen kan brukes forebyggende, og ikke bare som behandling av solskader, tror jeg potensielt den kan være et viktig bidrag for norske pasienter, sier hun.
Hennes pasienter med kreft i huden har noen felles trekk.
– Dette er personer som har vært mye ute i sola uten bruke solkrem, og de har akkumulert mange solskader over tid.
Særlig føflekkreft (melanom) hos menn over 50 år har økt mye de siste ti årene, ifølge Kreftforeningen. Bratland håper en slik såpe kan hjelpe på disse tallene.
– Menn er vanligvis dårligere på å bruke solkrem, så hvis man kan forebygge hudkreft ved bruk av en såpe, kan man muligens nå ut til flere. Men såpen kan ikke erstatte solkrem, sier hun, man må i så fall bruke begge deler.
– Tror du vi kan kjøpe såpen i butikken etterhvert?
– Det er enkelte ting som det er for tidlig å svare på. Hvor effektiv er såpen? Dette må dokumenteres i kliniske studier. Blir såpen godkjent for bruk i Norge? Vil den bli reseptbelagt? Det tar nok litt tid før vi eventuelt kan begynne å bruke såpen, sier Bratland.
Les også: – Solkrem er ikke farlig - og du kan unngå kreft og rynkete hud
– Spennende utvikling
Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold synes det er spennende å følge utviklingen til denne såpen.
– Hvis en enkel såpe kan hjelpe slik at flere mennesker i verden, også de med lite ressurser, er det helt fantastisk.
– Det er imponerende at en så ung gutt ønsker å utgjøre en forskjell.
Bekele ønsket å gjøre behandling av hudkreft tilgjengelig for flere, noe som er spesielt aktuelt i USA hvor man ikke har den samme tilgangen på helsehjelp som i Norge forteller Stenstadvold.
– Hvis en enkel såpe kan hjelpe flere mennesker i verden, også de med lite ressurser, er det helt fantastisk. Såpen skal inneholde flere kreftbekjempende medikamenter, men er så langt bare testet på digitale modeller.
– Det blir spennende å se hvordan den fungerer hvis den skal testes ut på befolkningen. Det er så flott at unge mennesker interesserer seg for forskning og ønsker å bruke det for å hjelpe andre. Det initiativet må vi bare heie på, sier hun.