– Jeg skal gi alt
Dette er de fem sakene Rebekka skal løse for Teknas studenter det neste året.
Jeg er 100 % ambassadør for Tekna, sier den nyvalgte lederen av Teknas studentutvalg, Rebekka Lie (22). Hun og de sju andre i utvalget ble valgt inn under Tekna-studentenes årsmøte 7.-9. februar på Gardermoen. Der deltok 90 studentrepresentanter fra 12 læresteder der Tekna har studentgrupper.
Enveisbillett fra Toulouse
Den nye studentlederen lover å gi alt i det nye vervet. Så mye satser Rebekka på vervet at hun har tatt permisjon fra studiene i Toulouse i Frankrike ett år, og flyttet til Oslo. Her er planen å ta noen enkeltfag ved Universitetet i Oslo, mens det hun primært skal bruke tiden på, blir å lede Teknas studentutvalg.
– Jeg skal gi alt for å få gjennomslag for de sakene studentenes årsmøte har gitt oss i oppdrag å jobbe for det kommende året, sier Rebekka. De fem prioriterte områdene er:
- Økt fokus på psykisk helse. Studentutvalget (SU) skal jobbe for å innføre ordninger for å bedre studenters psykiske helse.
- Tekna Student skal jobbe for å fjerne gradsomgjøringslån (vil at del av lån gjøres om til stipend uavhengig om man består graden eller ikke)
- Øke utvekslingsandelen og ha fokus på å forbedre utvekslingstilbud ved alle institusjoner.
- Integrere praksis i alle naturvitenskapelige utdanninger
- Øke rekruttering til realfagene fra og med videregående
– Det hadde vært utrolig gøy om vi ved årsmøtet om et år kunne krysset av at vi hadde fått gjennomslag for alle fem punktene – det er et hårete mål!
Jobbe for mer utveksling
Som utenlandsstudent har hun selv sett verdien av utveksling. Det er en sak som engasjerer henne veldig.
– Graden av utveksling blant studenter viser seg å variere fra 5 til 60 prosent på de ulike norske lærestedene, sier Rebekka. Jeg tror ikke det kan være så stor forskjell på motivasjonen hos studentene. Det dreier seg heller om at det er stor forskjell på mulighetene, veiledning og hvordan det legges til rette for dette på de ulike lærestedene i Norge. Dette skal vi jobbe hardt med for å endre.
Hun er også opptatt av å rekruttere flere jenter til realfag. – Jeg leste om en undersøkelse nylig som viste at 4% jenter fordyper seg i fysikk i Norge, mens tallene for Sverige og Frankrike er 11% og 20%. Her tror jeg det må jobbes mye mer med rådgivning i de videregående skolene.
Oslo-jenta som fra 10-årsalderen er vokst opp i Haugesund, elsker å kaste seg ut i nye ting. – Jeg er nok en uredd type, sier hun. Bare det at jeg dro til Frankrike som 18-åring, viser vel det. Jeg bare hopper ut i ting.
Den skoleflinke jenta ville lære fransk og samtidig ta en teknologimaster. Nå er hun midt i 4. klasse i en femårig master i kybernetikk og elektronikk ved INSA. I tillegg tar hun en toåring master i International management – også i Toulouse.
Respekt for læreren
Om hun er uredd fra før, har kanskje studietilværelsen i Frankrike gjort henne enda tøffere. Hun forteller om et veldig annerledes skolesystem med mye større distanse mellom lærere og elever. Som student må du vise respekt og være forberedt på kritikk. Det er lange dager og du føler deg både sliten og sulten. – Når læreren kommer og river løs alt du har koblet opp av elektronikk, selv om det er riktig, kan det holde hardt, forteller hun om en selvopplevd episode. Men trass i et annet system, er det gøy å bli kjent med fransk kultur og integrere seg. Man blir veldig fleksibel. Dessuten er det mye fint vær, billig vin og god mat. Det positive overgår det negative. Rebekka forteller at man får et annet perspektiv på Norge og nordmenn.
– Nordmenn kan virke uformelle, mens franskmenn er veldig formelle. Likevel synes jeg det ser ut som franskmenn nyter livet mer. Mens nordmenn stresser og går i høyt tempo, rusler franskmenn i gatene, ser på sola og tar seg en kaffekopp.
Oppriktig sterkt engasjement
Selv skal hun ikke ligge på latsiden det kommende året. – Jeg har aldri kjent på et så oppriktig, sterkt engasjement som dette. Jeg ønsket så veldig å stille til leder. Fra det første året i Toulouse begynte Rebekka å engasjere seg som studentkontakt i Tekna. Hun forteller om møter via Skype, og noen ganger møter i Oslo. Vennskapene og det at hun fikk kjempe for saker hun brenner for, ga mersmak.
– Ofte tenkte jeg at så synd at jeg ikke kan stille som lederkandidat når jeg er i Toulouse. Det går ikke rent praktisk. Derfor begynte jeg å planlegge og jobbe med løsningen i september.
– Det kommende året skal jeg masse ut av komfortsonen i ulike settinger og fora, i møte med offentlige myndigheter og politikere. Det skal blir veldig lærerikt – jeg gleder meg.
Viktig å bli god kjent og synlige
– Min ambisjon er å bygge et godt miljø fra starten av i studentutvalget. Vi kommer til å møtes åtte ganger i året, og mellom møtene jobbe via digitale verktøy. Det første møtet er allerede i neste uke. Allerede i dag møter Rebekka i Teknas hovedstyre på vegne av studentene.
– Jeg er opptatt av god kommunikasjon. Det skal bli tydelig hva Tekna og studentutvalget jobber med. Målet er å engasjere enda flere studenter. Rebekka ønsker å møte flest mulig av alle studentkontaktene rundt på de ulike lærestedene. – Jeg ønsker at studentutvalget skal møte alle studentkontaktene ved alle lærestedene for å bli kjent, få best mulig forståelse for utfordringer på de ulike plassene, og skape samhold og motivasjon.
Fullføre studier
Om et år går turen tilbake til Frankrike for å fullføre de to mastergradene. De siste åtte månedene der er et Internship med oppgave i en bedrift. Året sommerjobb i Oslo er «selvfølgelig» i et fransk selskap – CapGemini.
Selv om hun er glad i Frankrike, er Rebekka Lie likevel klar på at hun etter fullført utdanning, ønsker å jobbe i Norge. – Her er både arbeidsvilkår og arbeidsrettigheter bedre enn i Frankrike. Dessuten har vi Tekna, som en sterk fagforening, sier Rebekka Lie.