Hopp til innhold

NYE TIDER: Allerede i 1982 vedtar Representantskapet at personer med ulike typer høyere teknisk-naturvitenskapelig utdanning kan tas opp som ordinære medlemmer. Etter hvert består derfor ikke lenger foreningen bare av sivilingeniører (Foto: Tekna).

Intens navnedebatt: Trampeklapp og vill jubel

Tekna, eller fortsatt Norske Sivilingeniørers Forening (NIF)? Navnedebatten på begynnelsen av 2000-tallet blir dramatisk, med sterke følelser i sving på begge sider.

Navnedebatten på representantskapsmøtet er avsluttet på Bristol hotell i Oslo og ordfører Marianne Harg har nettopp satt strek.

Tellekorpset har trukket seg tilbake for å foreta den manuelle opptellingen av stemmesedler. Stemningen er elektrisk i salen, hvor representantene står i små grupper og drikker kaffe, eller vandrer hvileløst frem og tilbake under de glitrende lysekronene.

Ordføreren kaller til orden og det går et sus gjennom salen; spenningen er til å ta og føle på da representantene finner sine plasser. Man kan høre den berømte knappenålen falle da ordføreren reiser seg. Vil 13. juni 2003 gå over i historien som en av de viktigste dagene i foreningens historie, eller blir dette et antiklimaks for de som håper på fornyelse? 

For trangt navn?

I mange år har det eksistert et åpenbart misforhold mellom foreningens navn og rekrutteringsgrunnlag.

Allerede i 1982 vedtar Representantskapet at også sidestilte utdanningskategorier kan tas opp som ordinære medlemmer, som personer som er cand. real., cand. scient. og cand. pharm., for å nevne noen.

Det er åpenbart at mange ikke synes det er særlig tiltrekkende å være medlem i det som fremstår som en ren sivilingeniørforening. Mange mener foreningen bør ha et navn som i større grad avspeiler utdanningsbakgrunnen til alle medlemmer og medlemsberettigete. Stadig flere peker på at foreningen har et betydelig potensial for vekst, og at et navneskifte kan bidra sterkt til dette.

Studentene starter

Spørsmålet om å endre foreningens navn, har i lang tid blitt diskutert rundt omkring i de ulike delene av organisasjonen. På representantskapsmøtet i 2001 legger studentene frem forslag om at foreningen bør skifte navn til Tekna (Teknisk-naturvitenskapelige akademikere). Representantskapet ber da Hovedstyret om å nedsette et utvalg for å vurdere navnet på foreningen, og fremme et forslag for representantskapsmøtet i 2003. Vedtaket blir fattet med 132 mot 60 stemmer.

Navneutvalg

Iver Pehrson
UTREDET NAVN: Iver Pehrson var leder av Hovedstyrets navneutvalg, som i august 2002 foreslo overfor Hovedstyret at foreningen bør skifte navn til Tekna (Foto: Tekna).

Dette navneutvalget består av hovedstyremedlem Iver Pehrson (leder), visepresident Lill Erlandsen og hovedstyremedlem Sissel B. Eggen, med generalsekretær Kåre Rygg Johnsen som sekretær og daværende informasjonssjef som rådgiver.

Utvalget ber medlemmene om å komme med innspill og forslag, og et kommunikasjonsbyå blir benyttet som ekstern rådgiver. Navneutvalget definerer kriterier som holdbarhet, enkelhet og identifikasjon, og understreker at et nytt navneforslag ikke må oppfattes som ekskluderende. Etter å ha vurdert argumentene for og imot navneendring, innstiller Navneutvalget i august 2002 overfor Hovedstyret at foreningen bør skifte navn til Tekna. Hovedstyret gir umiddelbart sin tilslutning til dette.

Det blir lagt opp til en grundig organisasjonsmessig behandling frem mot representantskapsmøtet, og det blir vedtatt at et eventuelt navneskifte skal gjøres gjeldende fra 1. januar 2004.

Logolidenskap

En ting er foreningens navn, noe helt annet er logoen. Foreningens logo ble laget i 1923 etter en konkurranse hvor arkitekt Jacob Hansen fra Kristiania gikk av med seieren. Den har røtter tilbake til den politiske striden rundt konsesjonslovgivning og hjemfallsrett. Mange toneangivende medlemmer i foreningen er svært glade i den gamle logoen med «fossehestene». Den vekker gode minner hos mange om ingeniørenes storhetstid med vannkraftutbygging og verdiskaping.

Konsesjonslovene - fra vill panikk til Norges stolthet

Etter innspill blant annet fra Hovedstyrets høstrunde, vedtar Hovedstyret å legge opp til en separat behandling av logosaken etter representantskapsmøtet.

Foreningens logo ggennom tidene
LOGOSTRID: Spørsmålet om foreningens logo ble løftet ut av navnedebatten og behandlet som en egen sak (Foto: Tekna).

Harde fronter

Selv om mange er positive til et navneskifte, er det også sterke krefter i foreningen som er ihuga motstandere. Mange peker på at foreningens nåværende navn er en sterk merkevare, og at en navneendring vil være meget kostnadskrevende. Det blir også vist til at et navneskifte kan skape negative reaksjoner blant noen medlemmer og føre til utmeldinger.

Frontene hardner seg til før representantskapsmøtet. Det blir etter hvert klart at den største avdelingen, NIF Oslo avdeling vil gå imot navneendringen, sammen med NIF Trondheim avdeling. De to avdelingene mangler bare rundt 20 stemmer på å ha negativt flertall, og vil dermed kunne velte navneendringen.

En medlemsundersøkelse i NIF Trondheim avdeling viser at 53 prosent av medlemmene er mot navneendring. Dette blir brukt for hva det er verdt i diskusjonene. Fra enkelte blir det raslet med trusler om at «gjør hva dere vil, det vil alltid finnes noe som heter Norske Sivilingeniørers Forening».

Dramatisk møte

«Debatten ble lang og intens, og helt til det siste var det uklart hva resultatet ville bli», skriver medlemsmagasinet "Tekno" i sin reportasje fra representantskapsmøtet.

Hovedstyret innleder med å innstille på navnet Tekna, men det blir raskt klart at mange ikke er fornøyde med dette forslaget. NIF Oslo avdeling går inn for et forslag om å utsette hele navnesaken til neste representantskapsmøte, før debatten i det hele tatt er kommet ordentlig i gang.

Representantskapet velger å fortsette den følelsesladde debatten, hvor det etter hvert kommer frem at mange representanter ennå ikke har bestemt seg.

Nytt forslag

Studentene er naturlig nok veldig klare for et nytt navn. NIF Stat ønsker navneskifte, men er uenige i Hovedstyrets forslag om at navnet Tekna skal stå alene. De ønsker at «Teknisk-naturvitenskapelig forening» skal føyes til, for å gi navnet mer mening. Dette er et syn som blir delt av mange i salen.

NIF Vest-Agder forening, NIF Haugaland avdeling, NIF Stavanger avdeling, NIF Aust-Agder avdeling, NIF Fagråd Agder og NIF Stat fremmer forslag om at foreningen skifter navn til «Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening».

Forslaget fremmes av formannen i Vest-Agder avdeling Rune Norheim. Hovedstyret gis, ifølge forslaget, fullmakt til å

  • bestemme om noe er undertittel
  • store eller små bokstaver

Hovedstyret innser raskt at de ikke vil få flertall for sitt primære forslag, og trekker sitt opprinnelige forslag til fordel for dette forslaget.

Ikke for kreti og pleti

Plenumsdebatten fortsetter, bare avbrutt av flere korte pauser, hvor diskusjonene går heftig i krokene og over kaffekoppene. Det blir påpekt at sivilingeniørtittelen snart vil bli erstattet av en ny mastergrad. Poenget med at foreningen i de senere årene har fått stadig flere medlemmer med annen teknisk-naturvitenskapelig utdanning på hovedfagsnivå, er også ofte fremme i debatten.

Erling Hammer fra Bergen
HAMRER SEIEREN INN: Erling Hammer fra Bergen står sentralt i debatten på representantskapsmøtet i 2003 da foreningen vedtar å skifte navn til Tekna (Foto: Tekna).

Temperaturen er høy i plenumsdebatten, og enkelte debattanter blir buet ut, noe som ikke er hverdagskost i foreningen. En veteran fra NIF Oslo avdeling er oppe på talerstolen og sier at han ønsker et navn på foreningen hvor «sivilingeniør» er med, og at han ikke ønsker seg noen forening «for kreti og pleti» (!).

Ifølge Teknisk Ukeblads redaktør Claude R. Olsens reportasje fra møtet erter han dermed på seg «alle delegater med annen utdanningsbakgrunn enn sivilingeniør, og mange sivilingeniører som er lei av konservatismen i foreningen».

Hamrer seieren inn

En av salens nestorer, Erling A. Hammer fra NIF Bergen avdeling, holder et flammende innlegg for navneskifte, og mange mener at nettopp dette blir et avgjørende vendepunkt i debatten.

– Det er en fallitterklæring dersom vi ikke kommer til enighet om et navneskifte. Det er altfor mye nostalgi blant sivilingeniører, tordner Hammer, til sterk applaus fra salen.

Sannhetens øyeblikk

Så kommer sannhetens øyeblikk: utsettelsesforslagene fra Oslo og Trondheim faller, og med hele 162 mot 56 stemmer blir det nye navnet valgt, til erstatning for det eksisterende navnet Norske Sivilingeniørers Forening (NIF).

Jubelen står i taket, og sterke gledesscener utspiller seg. Folk reiser seg spontant under den sterke applausen, og noen roper ut av ren glede. I dette elektriske øyeblikket er det mer lidenskap i salen enn man kanskje noensinne har opplevd på et møte i denne forening. Med mulig unntak for representantskapsmøtet i 1912, da kvinner fikk adgang til foreningen ved hjelp av ordførerens dobbeltstemme.

President Gunnar Berg
Foreningens president Gunnar Berg uttaler til Tekno Magasinet at det lå i kortene at det gamle navnet måtte byttes ut før eller siden, og at han er glad for at saken nå er ferdig.

I protokollen står det noe mer avdempet: «Ordfører avklarte at Hovedstyret vil gjøre navneendring gjeldende fra årsskiftet. Forsamlingen sluttet seg til ordførerens avklaring ved akklamasjon.» 

Oppfordrer til ro

– Det var skuffende at navnesaken ikke gikk til uravstemning, og litt skremmende at R-møtet ikke er mer opptatt av det medlemmene vil, sier Trude Sundset til medlemsmagasinet "Tekno".

Sundset som er en av dem som har frontet kampen mot navneskiftet, ønsker nå å se fremover, og oppfordrer til ro i foreningen.

Jublende studenter

–Jeg er meget glad for dette vedtaket. Nå håper jeg dette ikke vil medføre noen splid i foreningen. Vi må rette fokus fremover, sier Ingvild Markusson Hansen, som er leder av studentene i foreningen.

Nettopp studentene er særlig tilfredse med vedtaket; dette er en stor seier for dem.

– Dette var et befriende resultat. Det lå i kortene at det gamle navnet måtte byttes ut før eller siden. Derfor er jeg glad vi fikk en avgjørelse i dag, og ikke omkamp om to år, sier president Gunnar Berg til magasinet "Tekno".

Tekna er født

STERK VEKST: Foreningen har i de senere årene hatt en kraftig medlemsvekst.

Dermed er NIF snart historie, og «Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening» er født. Professor emeritus i nordiske språk Finn-Erik Vinje blir konsultert for å få skrivemåten helt korrekt, med riktig bruk av store og små bokstaver og tanke- og bindestrek.

For første gang i foreningens historie inneholder foreningens navn verken substantivene «sivilingeniør» eller «ingeniør».

Utmeldelsene uteblir; få eller ingen negative reaksjoner registreres. Navneendringen gjøres gjeldende fra 1. januar 2004. Grunnlaget er dermed lagt for den meget sterke medlemsveksten som foreningen vil oppleve i årene fremover.

Endelig punktum

Da det blir kjent at foreningen muligens skulle skifte navn, tar Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) på ny kontakt om domenenavnet www.nif.no.

Annonsekampanje om navneskiftet
SØTE BABYER OG FLERE BESTEMORFANG: Tekna kjører en riksdekkende annonsekampanje for å fortelle hvem vi er og hva teknologi kan bidra med i forbindelse med navneskiftet.

Norske Sivilingeniørers Forening (NIF) hadde sikret seg dette domenenavnet dagen før Idrettsforbundet søkte å registrere det i 1995.

Foreningen benyttet det fra 1995 til 1. januar 2004, da www.tekna.no ble lansert. Dermed beslutter foreningen å gi det ledige domenenavnet www.nif.no vederlagsfritt til Idrettsforbundet.

Som takk blir Studentutvalget i Tekna invitert til fotballandskamp på Ullevaal, med tilhørende VIP-behandling av Idrettsforbundet. Kampen mellom Norge og Argentina den 22. august 2007 kan dermed sies å være det endelige punktum i navneendringssaken.

Landskampen ender for øvrig med seier 2-1 til Norge.

Tekna 150år logo

Teknas historie

Gjennom jubileumsåret presenterer vi foreningens historie gjennom 50 artikler i Tekna Magasinet. Les mer om de historiske artiklene.
Følg også med på andre jubileumsaktiviteter på Tekna.no/150.