Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Ghaith Almujalled jobber på datamaskin

Tillitsvalgt. Sivilingeniør og Tekna-medlem Ghaith Almujalled (31) jobber med å drifte nettverket for NextGenTel.

Innvandrere omfavner fagforeninger

Nye tall viser at innvandrere i Tekna-yrker gikk fra lav til høy organisasjonsprosent fra 2013 til 2017. Sivilingeniør Ghaith Almujalled (31) er en av mange innvandrere som har meldt seg inn i Tekna.

Sivilingeniører fra utenfor Europa har hatt en spesielt høy vekst i organisasjonsprosenten. Fra 2013 til 2017 økte organisasjonsprosenten for denne gruppen fra 36 til 54 prosent. 

– Jeg flyktet fra borgerkrigen i Syria i 2012. Etter opphold i Jordan og Storbritannia kom jeg til NTNU og Norge i 2015. Da jeg etter endt utdanning fikk flere jobbtilbud, forstod jeg behovet for å melde meg inn i Tekna. Som innvandrer hadde jeg liten kunnskap om egne rettigheter. Det var betryggende å få hjelp av Tekna til å gjennomgå forslag til arbeidsavtaler, sier Almujalled.

Vil sikre samarbeidsmodellen

Sivilingeniører som ikke er innvandrere hadde i 2017 en organisasjonsprosent på 64,5 prosent, med innvandrere fra utenom Europa på andreplass med 54,1 prosent. Innvandrere fra Norden utenom Norge og fra Europa utenom Norden følger på de neste plassene. Tallene er utarbeidet av SSB på oppdrag fra Tekna og er basert på hvem som har betalt fagforeningskontingent.

Ta din plass ved bordet – bli medlem i en fagforening

Når ledelsen skal diskutere neste års lønnsvekst, omorganiseringer eller kanskje permitteringer, lønner det seg å ha en tillitsvalgt i rommet. Er du Tekna-medlem, så snakker hun din sak. Les mer om hvorfor det lønner seg å være med i en fagforening.

– Vi er svært glade for at vi nå har en sterkt økende organisasjonsgrad blant innvandrere. Vi ser at arbeidslivet blir stadig mer internasjonalt, og dette utfordrer den norske samarbeidsmodellen. Vi tror den sterke veksten blant innvandrere er et resultat av at vi har jobbet systematisk for å forklare verdien av å være organisert. Utlendingene har sett hjelpen og sikkerheten man får gjennom fagforeningsmedlemskap, spesielt mens vi har vært gjennom en tøff tid i arbeidsmarkedet, sier avdelingsleder for arbeidsliv i Tekna, Katrine Olsson.

Høy vekst for alle Tekna-yrker

Veksten i organisasjonsprosent blant innvandrere er omtrent like høy for både sivilingeniører og andre Tekna-yrker, med unntak for den spesielt høye veksten for sivilingeniører fra utenfor Europa.

Det er vekst i organisasjonsprosent også blant innvandrere som er ingeniører, men denne veksten er lavere enn for Tekna-fagene.

Arbeidslivsforsker Kristine Nergaard i Fafo sier at det i privat sektor generelt er høyere organisasjonsgrad for arbeidstakere med mastergrad.

–  I privat sektor er det særlig de med mastergrad som har høy organisasjonsgrad, mens den er lavere for de som har universitets-og høyskoleutdanning på lavere nivå.

Klar for lønnsforhandlinger

Ghaith Almujalled er blitt nestleder i Teknas gruppe i NextGenTel og han forbereder seg nå til lønnsforhandlinger.

–  Jeg har gått på Teknas forhandlingskurs for å lære mer om lønnsoppgjør. Snart skal jeg delta i lønnsforhandlinger i NextGenTel. Det blir første gangen for meg, og derfor blir nok vår leder mer aktiv en meg. Men jeg skal være der og observere slik at jeg kan ta en mer aktiv rolle ved neste anledning.

 

Les også: – Uten fagforeninger kan rettigheter folk tar for gitt falle bort