Norsk matte-bronse i kamp mot verdens største talenter
601 deltagere fra 108 land kjempet om gull i matte-OL denne uka.
Det er flere land som gjør det bra nå enn tidligere. Det kan være på grunn av bedre utdanning, men jeg tror også internettet gjør at flere har tilgang på kunnskapen nå, det er mye lettere å drive med matte med venner enn alene, sa Geoff Smith, president av matematikkolympiaden (IMO) 2022.
– Vi er veldig fornøyde med bronse
Deltakerne var samlet til medaljeseremoni i Oslo rådhus, med besøk av ordfører i Oslo, Marianne Borgen og UIO-rektor Svein Stølen, som også var på scenen og takket studentene for ukas innsats.
− Nivået i år var veldig høyt
Verdens største matte-talenter møttes denne uka for å konkurrere i Oslo for første gang. Det norske laget klarte ikke å hamle opp med de aller beste, men Andreas Notøy tok en av bronsene, med 27 av 42 mulige poeng.
− Jeg er veldig fornøyd med at jeg klarte å ta medalje. Nivået i år var veldig høyt, fortalte Notøy etter seremonien.
Norges lag besto av seks gutter: Noah Hessen Bjerke, Maxim Scherbakov, James Jia og Oliver Ruden fra Oslo, David Eikeland fra Klepp på Jæren og Andreas Notøy fra Sandefjord. Lagleder er Andreas Alberg, nestlagleder Erik Mingjun Ma.
– Oppgave tre er kun for de aller beste
Laglederne Andreas og Erik var fornøyde med det norske laget, og hvordan Norge har vært som arrangør-land denne uka
– Det har gått veldig bra, det har vært veldig fint uten noen problemer og vi har hatt masse gøy å gjøre. Vi er også veldig fornøyd med bronse, sier Andreas.
– Matteoppgavene er oppgaver som skal bli forstått av videregående-elever, men de er ikke lette på noen som helst måte. De krever gjerne en kreativ idé for å kunne løse oppgavene, så det er virkelig en vanskelig prosess, sier Erik.
– Konkurransen består av to dager, med tre oppgaver hver dag på fire og en halv time. Bare det sier noe om vanskelighetsgraden til oppgavene. De blir vanskeligere – oppgave én skal de fleste kunne ha mulighet til å jobbe litt med, oppgave tre er det bare de absolutt beste som får til, sier Andreas.
– Er det noe Norge kan gjøre for å bli enda bedre?
– Vi trenger å skape et bedre miljø for å drive med matematikk. I Norge er det kun miljø for de aller beste. Vi trenger miljøer for alle nivåer, og få til en oppfatning om at det er kult å drive med matte. Det er litt mer kultur for det i andre land, sier Erik.
– Veldig inspirerende
Marcus Steen Nitschke, Teknas studentleder var på rådhuset for å dele ut medaljer. Han er glad for at det finnes en arena for disse talentene.
– Det var veldig morsomt, det er en veldig inspirerende og motiverende konkurranse. Jeg digger at de skarpeste hodene har et slikt mål som det her å strekke seg etter.
– Det er veldig kult at vi klarer å hevde oss med bronse i denne konkurransen, sier han.
Neste år er det Japan som skal arrangere IMO.
Matematikkolympiaden:
- Den internasjonale matematikkolympiaden (IMO) er en årlig mattekonkurranse for skoleelever i alderen 15-19 år.
- Konkurransen er avholdt hvert år siden 1959, med unntak av i 1980.
- Det er seks oppgaver, fordelt på to dager. Man kan få maks 7 poeng per oppgave. Det er poengene som avgjør plassering i konkurransen.
- Norge har deltatt hvert år siden 1984 – og stiller i år for første gang som vertsland.