IKT-rådgivere har lavest fagforeningsprosent
IKT-rådgivere har klart lavest fagforeningsprosent blant lønnstakere i Tekna-yrkene, hvis vi holder ledere utenom. I motsatt ende topper fysikere, kjemikere, biologiske yrker og matematikere, og denne gruppen har også økt mest.
Arbeidsgiverorganisasjonen Abelia sier at IKT-bransjen historisk har hatt mindre grad av organisering enn andre bransjer. Abelia er NHOs landsforening for kunnskaps- og teknologivirksomheter.
– Historisk har det vært mindre grad av organisering i hele IKT-bransjen enn i andre bransjer. Hvorfor det har vært slik vet vi ikke så mye om, men inntrykket vårt er at organisasjonsgraden har økt de senere årene. Tallene fra Tekna bekrefter også dette. Vi tror det har å gjøre med at IKT-bransjen har blitt en moden bransje hvor erfaringen er at det går opp og ned. Det kan altså se ut til at arbeidstakere i IKT-sektoren i større grad enn tidligere erkjenner at de er tjent med de tjenestene de kan får hos arbeidstakerorganisasjonene, sier Birgit Abrahamsen, advokat og direktør for arbeidsrett og HMS i Abelia.
I offentlig sektor er 80 prosent av arbeidstakerne organisert, mens andelen i privat sektor er på 38 prosent (2017), ifølge Fafo. Det er en moderat samvariasjon mellom andel offentlige arbeidsforhold og fagforeningsprosent i Tekna-gruppene. Begrepene fagforeningsprosent og organisasjonsgrad brukes om hverandre:
Undervisningsyrker, som i hovedsak består av lærekrefter på universitet og høyskoler, har den klart høyeste andelen offentlige arbeidsforhold, kombinert med nest høyest fagforeningsprosent. Fysikere, kjemikere, biologiske yrker og matematikere med videre har høyest fagforeningsprosent og nest høyest andel offentlige arbeidsforhold.
Fagforeningsprosenten øker i Tekna-yrkene
Den samlede fagforeningsprosenten i Tekna-gruppene har gått opp fra 54,6 i 2017 til 55,0 prosent i 2019. Alle Tekna-gruppene har hatt en stigende fagforeningsprosent med unntak for arkitekter med videre.
Den generelle fagforeningsprosenten (organisasjonsgraden) blant alle lønnstakere i Norge lå på 50 prosent ved utgangen av 2019, ifølge Fafo. Det var på samme nivå som ti år tidligere, men fordelingen mellom hovedorganisasjonene hadde forskjøvet seg noe. LO og YS hadde en svak nedgang i organisasjonsgraden, mens Akademikerne hadde en svak oppgang. Akademikerne nyter blant annet godt av at privat sektor har høyere organisasjonsgrad for arbeidstakere med mastergrad.
– I privat sektor er det særlig de med mastergrad som har høy organisasjonsgrad, mens den er lavere for de som har universitets-og høyskoleutdanning på lavere nivå, har arbeidslivsforsker Kristine Nergaard i Fafo tidligere uttalt til Tekna Magasinet.
Dette er tallene
Tallene for organisasjonsprosent er hentet inn fra SSB basert på fagforeningsfradrag i selvangivelsen. Det fremgår imidlertid ikke hvilken fagforening de respektive yrkesutøverne er medlem av, og utdanningslengden fremkommer heller ikke. Det er hentet inn tall for yrkesgrupper med Tekna-medlemmer. De ulike gruppenes underliggende enkeltyrker fremkommer nedenfor:
Ledere
Forsknings- og utviklingsledere
Ledere i skogbruk, gartnerier mv.
Ledere innen akvakultur mv.
Ledere av industriproduksjon mv.
Ledere av olje- og gassutvinning mv.
Ledere av bygge- og anleggsvirksomhet
Ledere av logistikk og transport mv.
Ledere av IKT-enheter
Fysikere, kjemikere, biologiske yrker, matematikere mv.
Fysikere og astronomer
Meteorologer
Kjemikere
Geologer og geofysikere
Matematikere, statistikere mv.
Biologer, botanikere, zoologer mv.
Sivilagronomer mv.
Miljøvernrådgivere
Sivilingeniører
Sivilingeniører, industri og produksjon
Sivilingeniører, bygg og anlegg
Sivilingeniører, miljøteknikk
Sivilingeniører, maskin- og marinteknikk
Sivilingeniører, kjemi
Sivilingeniører, geofag, petroleumsteknologi, metallurgi mv.
Andre sivilingeniører, unntatt elektroteknologi
Sivilingeniører, elektroteknologi
Sivilingeniører, telekommunikasjon
Sivilingeniører, elektronikk
Sivilingeniører, elkraftteknikk
Arkitekter mv.
Sivilarkitekter
Landskapsarkitekter
Arealplanleggere
Landmålere, kartografer mv.
Undervisningsyrker
Universitets- og høyskolelektorer/-lærere
Andre IKT-lærere
IKT-rådgivere
Systemanalytikere/-arkitekter
Programvareutviklere
Nett- og multimediautviklere
Applikasjonsprogrammerere
Andre programvare- og applikasjonsutviklere
Databasedesignere og -administratorer
Systemadministratorer
Nettverksansvarlige
Sikkerhetsanalytikere mv.
Ingeniører
Bygningsingeniører
Elkraftingeniører
Elektronikkingeniører
Maskiningeniører
Kjemiingeniører
Ingeniører innen petroleum, bergverk og metallurgi
Tekniske tegnere
Andre ingeniører