Sølvis idé som studentkontakt ble mer populær enn hun hadde trodd
– Allerede før arrangementet hadde startet, hadde det dannet seg en lang kø utenfor rommet.
Det er mange grunner til å bli studentkontakt (SK). Du får arrangere faglige og sosiale kurs for studenter, arbeide med studentpolitikk og studenters rettigheter. Du får organisasjonserfaring og mulighet for styre- og lederoppgaver
Ikke minst får du delta på morsomme kurs og arrangementer, utvidet nettverk blant studenter, næringsliv og fagmiljøer, gratis Tekna-medlemskap og opplæring og sluttattest fra Tekna.
– Vært på alt fra LaTex-kurs til vinsmaking
Sølvi Nguyen forteller at tiden hennes som SK bare har vært positiv.
– Som SK har jeg ansvaret for å arrangere faglige og sosiale kurs for teknologistudenter. Dette kan være alt fra vinsmaking til LaTeX-kurs, bare fantasien kan sette grenser. Jeg er også delaktig på møter og står ansvarlig for å videreformidle Tekna sine meninger og tilbud. Dette gjøres som oftest på stand eller via SoMe-kanaler. På stand har jeg også frie tøyler til å finne på spennende konkurranser og premier, sier hun.
– Er det noen konkrete øyeblikk som skiller seg ut, positive eller negative?
– Ja, det var en gang vi skulle arrangere "Semesterstart-frokost"-kurs hvor Tekna-medlemmer skulle få gratis frokost. Allerede før arrangementet hadde startet, hadde det dannet seg en lang kø utenfor rommet. Det var gøy å se at så mange studenter ville komme til et arrangement som var min ide, det var et positivt øyeblikk, sier hun.
Nguyen tror dette har vært en viktig brikke, i reisen mot en fin karriere.
– Absolutt. Å være SK viser at jeg som kandidat er ansvarlig og har engasjement, dette er egenskaper alle arbeidsgivere setter pris på.
– Det beste med å være SK er å føle at man bidrar til noe positivt for andre studenter. Det er en fordel om man er imøtekommende, glad i å samarbeide med andre mennesker og engasjert, sier hun.
– Det var en sinnsykt kul opplevelse
Amalie Hefre Lie, en av våre nordligste SK'er, føler hun har fått mye ut av å være studentkontakt det siste året.
– Tiden som SK har vært utrolig læringsrik og givende. I Tromsø har vi ansvar for minst ett kurs hvert semester, i tillegg til at vi er flere «hjelpere» på alle. Hvis man ikke har ansvar for ett, må man være hjelper på minst tre. Jeg er nestleder for SK-gruppen i Tromsø og setter pris på lederansvaret og erfaringen som følger med, sier hun.
Noe av det beste Lie opplevde, var faktisk starten.
– Min første SK-opplæring. Det var en sinnsykt kul opplevelse å delta i et stort faglig fora med likesinnede. Teambuildingen med SK-er fra andre lærested var veldig veldig gøy, sier hun.
Studentkontakten tror denne perioden vil være bra å ha på CV-en framover.
– Uten tvil. Man får innblikk i hvordan større organisasjoner fungerer, og det kommer nok godt med. I tillegg til samarbeid, problemløsning og gode kontakter.
– Jeg tror å være initiativrik er viktig når man er SK. Med det så følger òg at man ikke er redd for å påta seg ansvar. Det beste med å være SK er det du får igjen for arbeidet, sier hun.
Blitt bedre på å snakke foran flere
Petter Sjursen har fått nye oppgaver i år, mer ansvar, og påfølgende mer erfaring som kommer til nytte senere.
– Jeg synes det har vært veldig bra! Det er utrolig gøy å få være med å administrere i en SK gruppe. Denne sommeren tok jeg over som SK-leder i SK-gruppa i Gjøvik. Etter at jeg tok over ledervervet har arbeidsoppgavene dreid seg mye om administrasjon av SK-gruppa, og det å delegere arbeidsoppgaver til SK-ene. Utenom lederansvaret går mye av tiden til å fikse arrangementer for medlemmene våre, samt det å få inn nye medlemmer på NTNU Gjøvik, sier han.
– Er det noen konkrete øyeblikk som skiller seg ut, positive eller negative?
– Jeg husker veldig godt mitt første møte med Tekna sentralt på min første SK opplæring. Det var veldig spennende å bli kastet litt inn i SK-vervet og møte alle SK-ene fra hele landet. Det er først her man virkelig får inntrykk av den tyngden Tekna faktisk har og fordelene med å være med i Tekna, sier han.
Sjursen føler han har fått nye ferdigheter, blant annet har han blitt tryggere på å snakke foran flere mennesker.
– Jeg tror det å være SK er veldig viktig i forhold til både erfaring og karriere. Når man er med i en fagforening blir man klar over alle fordelene det er å være med i en. Dette kommer jeg til å ta med meg når jeg går over i arbeidslivet. Ved å være SK og stå mye på stand blir man mye tryggere på seg selv og det med å snakke i offentligheten. Jeg syns dette har vært en utrolig lærerik prosess som jeg kommer til å ta med meg videre, sier han.
– Hvilken personer passer best til å være SK i dine øyne?
– Jeg tror at de som naturlig er glad i å prate med og interagere med mennesker passer veldig godt som SK-er. Dette betyr ikke at man må være super utadvendt for å være en god SK, men at det heller er en fin bonus å ha. Hvis man er villig til å lære og tør å kaste seg ut i nye ting som man ikke har prøvd før, kommer man til å gjøre en veldig god jobb som SK.
– Jeg mener det beste med å være SK er det man lærer i vervet og de menneskene man møter underveis. Jeg har fått mange nye venner i løpet av de siste to årene i Tekna og kanskje enda viktigere et veldig mye større akademisk nettverk, sier han.
Bli studentkontakt
Et frivillig verv i Tekna er både lærerikt, sosialt og ser bra ut på CV-en.