Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kvinne i lys kjole klipper over snor

Ordføreren i Oslo, Anne Lindboe, klippet over snoren og markerte med det at Tekna Oslo avdelings jubileumsutstilling var åpnet på Rådhusplassen.

«Hodene bak» hedres på Rådhusplassen i Oslo

Kristian Birkeland, Kristine Bonnevie, Ellen Gleditsch, John Ugelstad, Lars Monrad Krohn, Edvard og May-Britt Moser. Du finner mange av Norges ledende teknologer og naturvitere på jubileumsutstillingen «Hodene bak» på Rådhusplassen i Oslo.

Ordføreren i Oslo Anne Lindboe klippet snoren og erklærte Tekna-utstillingen «Hodene bak» på Rådhusplassen for åpnet under en høytidelig seremoni 21. mai. Utstillingen er en del av markeringen av 150-årsjubileet til Tekna Oslo avdeling

Inspirert av Gleditsch

Lindboe ønsket hjertelig til lykke og sa at hun følte seg ekstra hjemme der hun stod ved siden av posteren av Ellen Gleditsch, fordi hun har en far som er kjemiker og en bror som er ingeniør.

– Jeg leste historien om Marie Curie under oppveksten, men det ble enda mer spennende da faren min fortalte om Ellen Gleditsch som jobbet på laben til Curie i Paris.  Det var en av mine store inspirasjonskilder da jeg selv valgte å studere medisin, et fagfelt som ikke er veldig langt unna, sa hun.

Lindboe trakk fram at gjennom 150 år har Teknas medlemmer satt synlige og solide avtrykk i Oslo.

– Ingeniørene er, som denne utstillingen viser veldig tydelig, hodene bak byens utvikling, både når det gjelder industri, infrastruktur, energiforsyning, datateknologi, boliger og mye, mye mer. Så hva skulle vi gjort uten dere?

Les mer om Ellen Gleditsch her: Autoritet i radioaktivitet

Fantastiske ingeniørbragder

Hun minnet om at for 150 år siden så byen helt annerledes ut enn i dag.

– Hverken Holmenkollbanen, Oslo rådhus eller Nasjonalteateret var bygget. Vestbanen var helt ny. Det samme gjaldt jernbanestrekningen mellom Christiania og Eidsvoll. Det gir oss en pekepinn om hvilke fantastiske ingeniøroppgaver som er gjort siden 1874.

Lindboe trakk også fram den fantastiske jobb foreningen har gjort når det gjelder ingeniørutdanningen.

– Det her vært viktig både for Oslo og resten av landet. Jeg synes også det er fantastisk at dere nå gjør en innsats for å fremme realfag hos våre barn og unge. Det trenger vi,  for uten rekruttering så kommer vi til å mangle kloke hoder for å utvikle byen vår videre.

Hun sa også at for å finne fremtidens løsninger for bærekraft, kutt av klimagassutslipp og sirkulærøkonomi, trengs ingeniørene.

En million til Teknisk Museum

Leder av Tekna Oslo avdeling, Eli Haugerud fortalte om arbeidet bak utstillingen som er en gave til Oslo-regionen som en del av del av markeringen av 150-årsjubileet til Tekna Oslo avdeling.

– Siden 1874 har Tekna spilt en avgjørende rolle i å fremme teknologi og naturvitenskap i Norge, samtidig som vi har jobbet for å bedre arbeidsforholdene og rettighetene til våre medlemmer.

Ifølge Haugerud er Tekna Oslo avdeling en viktig arena for medlemmenes faglige utvikling og profesjonelle vekst. Et annet stort satsningsområde er å fremme teknologi- og realfagsinteresse blant barn og unge i hovedstaden.

– I forbindelse med 150-årsjubileumet har vi bevilget over 1 million kroner til Vitensenteret ved Norsk Teknisk Museum. Disse midlene skal dekke gratis inngang, undervisning og transport for skoleklasser fra levekårsutsatte områder. Med et bredt spekter av aktiviteter jobber vi målrettet for at flere barn og unge skal få øynene opp for realfag og teknologi, noe som er avgjørende for Norges fremtidige vekst og utvikling, sa Eli Haugerud.

Fra venstre Tekna-president Elisabet Haugsbø, leder av Tekna Oslo avdeling Eli Haugerud, ordfører i Oslo Anne Lindboe,så to grandnieser av Ellen Gleditsch, Eva Koch og Eline Gleditsch Skrede. På høyre side av bildet av Ellen Gledisch står nevø av Ellen Gleditsch, Nils Petter Gleditsch og de to grandnevøene hennes Bo Gleditsch og Knut Rasmus Gleditsch.

Etterkommere av Gleditsch

Til stede blant publikum var noen av etterkommerne etter kjemiker Ellen Gleditsch som ble Norges andre kvinnelige professor.

– Det sies ofte at kvinnelige forskere er blitt glemt når vitenskapens historie blir skrevet. Det er nok riktig i mange tilfeller, men det gjelder ikke min tante Ellen Gleditsch. Hun er ikke glemt. Hun har fått en vei i Oslo, og en gate oppkalt etter seg i sin fødeby Mandal. Og sist har hun fått en syklotron oppkalt etter seg på Radiumhospitalet, sa nevøen Nils Petter Gleditsch.

Leder av Tekna Oslo avdeling Eli Haugerud oppfordrer alle som har mulighet til å ta seg en tur og titte på utstillingen! Den vil stå på Rådhusplassen til 2. juni. Etter det vandrer utstillingen videre til Nydalen 2. juni - 17. juni, og deretter Ski 17. juni - 1. juli, Urbygningen ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet i Ås 10. aug - 28. aug, Sandvika 28. aug. - 16. sep og Fredrikkeplassen ved Universitetet i Oslo 16. sep - 30. sep.