Har egenskapen «alle» arbeidsgivere ser etter i 2020
Da hadde det ikke så mye å si at jobben egentlig ville ha en utvikler.
Det er ikke alltid lett å få seg jobb som nyutdannet, men det hjelper å ha årets mest populære egenskap, kunnskap om blokkjede-teknologi.
Det hadde Håvard Jarl Rivedal, og fikk dermed jobb hos firmaet Unisot, som egentlig skulle ansette noe helt annet.
– Det var i studietiden mye snakk om kryptovaluta og rykter om folk som var blitt rike på spekulasjon. Jeg følte imidlertid at det måtte ligge mer i blokkjede-teknologien og fikk dette bekreftet etter å ha lest Satoshi Nakamoto sitt legendariske whitepaper om Bitcoin fra 2008.
– Etter dette ble jeg bare mer og mer fasinert av det jeg oppfattet som en framtidsrettet teknologi som jeg så for meg måtte ha et utrolig potensiale.
Årets egenskap blant arbeidsgivere
Blokkjede ble av LinkedIn kåret til årets egenskap, etter en omfattende undersøkelse blant arbeidsgivere.
– Mange etablerte tekniske miljøer kan oppfattes som litt forsiktige i sin vurdering av ny teknologi. Det at en anerkjent plattform som LinkedIn setter blokkjede-teknologi øverst på listen over viktige kompetanser som selskaper har behov for i 2020, var derfor både imponerende og selvsagt gledelig, sier Håvard.
Stephan Nilsson, sjefen for Unisot, forteller at Håvards masteroppgave om teknologien hadde mye å si for ansettelsen.
– Han tok kontakt med oss og fortalte oss om sin master i blokkjede i sjøfartsindustrien og om hans erfaring med forskjellige pilotprosjekter i blokkjeden. Hans ekte interesse og forståelse av den globale offentlige blokkjede og hvordan den spesielt kan brukes i den maritime næringen, fikk oss til å ønske at Håvard skulle bli medlem av teamet vårt umiddelbart, sier Nilsson.
I masteroppgaven vurderte Håvard teknologien fra et kritisk ståsted.
– Jeg beskrev eksisterende verktøy som kan brukes til å vurdere om det vil være gunstig å innføre blokkjede-teknologi. Jeg fokuserte på marine forsyningskjeder og konkluderte med at teknologien har egenskaper som kan gjøre den svært anvendbar og nyttig i marin sektor, også fordi man her i mange tilfeller fortsatt bruker gammel og utdatert teknologi.
Ville egentlig ha en utvikler
Nilsson forteller at de opprinnelig ikke skulle ha en som Håvard inn i bedriften. De er 17 personer i bedriften og har nettopp lansert to bedriftsapplikasjoner på en blokkjede-konferanse i London. Før lanseringen søkte de opprinnelig utviklere som ville hjelpe oss med å fullføre de to produktene.
- Hva tenker du om at jobben egentlig skulle ha utviklere, men ansatte deg på bakgrunn av din kunnskap om blokkjede-teknologi?
– I mine øyne viser de et fremtidsrettet perspektiv, og at de ser verdien av et mangfold av forskjellige kompetanser. Dette er naturlig nok veldig gledelig for meg, og forhåpentligvis også for selskapet, sier Håvard.
Han får boltre seg i blokkjede-relaterte oppgaver i den nye jobben.
– De nærmeste årene blir svært spennende
– Fordelen med å komme inn tidlig i en såpass nyetablert bedrift er at jeg får muligheter til å forme min egen rolle i selskapet. Jeg arbeider med å identifisere hvor blokkjeder kan effektivisere og være med på å tilføre en verdi på tvers av industrier. Arbeidet inkluderer forretningsutvikling og samtaler med potensielle kunder/samarbeidspartnere, samt analyser og utvikling av konsepter.
Håvard tror det blir mer og mer blokkjede i det norske samfunnet framover.
– Blokkjede-teknologi har slitt med en del uheldige koblinger mot lyssky aktiviteter, noe som har gått på ryktet løs. Dette blir det nå ryddet opp i slik at fremtiden for teknologien byr på store muligheter. Forenklet kan man si at med denne teknologien kan svært mange ting gjøres billigere, sikrere og raskere.
– De nærmeste årene blir svært spennende, og det forventes en eksponentiell økning i antall anvendelser innenfor mange områder der en aktivitet er avhengig av samarbeid mellom flere parter.
Nilsson tror de får god bruk for Håvards kompetanse framover.
– Vi er overbevist om at Håvards store interesse og forståelse av den globale blockchain, kombinert med hans interesse for dens maritime applikasjoner, vil være en veldig viktig del av teamet vårt når vi snakker med kunder og videreutvikler våre tjenester i den maritime industrien.
Ser etter to egenskaper hos nyutdannede
Unisot-sjefen forteller at det er enkelte ting som vektlegges mer når de ser etter nyutdannede.
– Siden vi for tiden er i en utvidelsesfase der alle ansatte må bidra til å skape og levere løsninger og tjenester til kundene våre, er det veldig viktig å ha mennesker som har lidenskap og litt egen erfaring på spesifikke områder.
– Vi leter hovedsakelig etter mennesker med lang yrkeserfaring, men vi ønsker også å gi en sjanse til unge nyutdannede som vi ser har potensiale til å vokse raskt og som kan styrke teamet vårt.