Hopp til innhold

Teknas studentleder Elias Draugedalen er redd realfagene i videregående vil svekkes ytterligere med nye poengregler.

Halverer realfagspoengene: – Gjør krisen verre

Studentleder Elias Draugedalen frykter at nye regler for opptak til høyere utdanning skal forverre realfagskrisen. De som begynner i videregående skoleåret 2025/26 blir det første kullet med en halvering av realfagspoengene.

Realfagskrisen er kraftig forverret de siste årene, og nå frykter Teknas studentleder at den skal bli enda verre. Årets opptak til høyere utdanning, med søknadsfrist 15. april, blir det siste med de nåværende opptaksreglene. Halveringen av realfagspoengene er foreslått å tre i kraft fra studieåret 2028/29.

– Vi er veldig negative til at realfagspoengene skal halveres fra fire til to. Med kun to realfagspoeng kan det oppnås med Matematikk R1 og R2 og Fysikk 1. Da kan insentivene for å ta Fysikk 2 eller en fordypning i et av de andre realfagene mistes, sier Draugedalen. 

Prioriterer realfag og verneplikt

 En stortingsmelding om nye opptaksregler ble lagt frem våren 2024, og ble behandlet i Stortinget før sommeren 2024. Regjeringen fikk gjennomslag for alle sine forslag. Nylig ble de konkrete reglene, og fra når de skal gjelde, sendt på høring. Regjeringen foreslår at de nye reglene innføres gradvis fra studieåret 2026/27.

– Vi rydder kraftig i tilleggspoengene, men beholder ekstrapoeng for realfag og gjennomført verneplikt. Vi er helt avhengige av å rekruttere nok folk til realfaglige utdanninger og Forsvaret i årene som kommer, derfor står disse i en særstilling, uttalte forsknings– og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) da forslaget ble sendt på høring.

Les også 6 av 10 lektorstudenter i realfag borte

Slår alarm om realfagskrise

Teknas studentleder Elias Draugedalen tror imidlertid ikke at forslaget vil bidra til å rekruttere nok folk til realfaglige utdanninger. Antall elever på videregående med fordypning i realfag har stupt siden 2021, mens antallet med fordypning i språk, samfunnsfag og økonomi har hatt en sterk vekst.

 

 

– De siste årene har vi sett en forverring av realfagskrisen på alle nivåer. PISA- og TIMSS-resultatene har vist en negativ utvikling innen realfag i grunnskolen. Stadig færre velger realfag som programområde i videregående skole. Og sentrale realfagsutdanninger sliter med rekruttering og fremmøte. En av de utdanningene er lektor i realfag, her har antall fremmøtte gått fra 307 i 2019 til 119 i 2024.

 

 

Frykter å miste tilbud om realfag

Studentlederen mener at realfagskrisen har nådd et nivå hvor det haster med tiltak som vil utgjøre en stor forskjell.

– Vi synes det er kjempefarlig at realfagskrisen blir verre på mange områder samtidig. Vi frykter at en halvering av realfagspoengene fra videregående skal bidra til å true tilbudet av realfag på videregående skoler. Eksempelvis er det allerede svært få som velger å gå videre på Fysikk 2. Det er behov for søkere på faget for å kunne opprettholde dette tilbudet på videregående skoler.