– God utdanning viktigst av alt
– Vi kan ikke oppnå de andre bærekraftsmålene uten nr 4 God utdanning. Det danner grunnlaget for alle de andre målene, sier leder i Tekna Oslo avdeling, Kent Varmedal.
God utdanning kan endre et liv, en familie og et helt samfunn, sier styreleder i Tekna Oslo avdeling, Kent Varmedal. I dag er det hans tur til å svare på hvilket av FNs bærekraftsmål han brenner spesielt for og hvorfor? Dette har vi spurt et knippe avdelingsledere i Tekna om – fra Finnmark i nord til Oslo i sør og Sogn og Fjordane i vest, fram mot 24. oktober, da FN-dagen blir feiret over hele verden.
Viktig å lære hele livet
– FN har utarbeidet 17 bærekraftsmål. Hvis du skulle velge ut ett du brenner spesielt for, hvilket skulle det være og hvorfor?
– For et år siden sto jeg på avdelingsledermøtet for å snakke om hvordan Tekna Oslo avdeling jobber med bærekraft. Det første punktet jeg tok opp var «God utdanning». Det er et punkt jeg mener danner grunnlaget for alle de andre av FNs bærekraftsmål. Vi kan ikke oppnå ren energi til alle, mindre ulikhet eller ansvarlig forbruk og produksjon, uten å basere det på en god utdanning.
– Tankene vandrer fort til land hvor det å gå på skole ikke er en selvfølge, hvor det å gi noen mulighet til å få en utdanning kan endre et liv, en familie, et samfunn.
– Samtidig er det viktig å opprettholde en god utdanning i land som Norge for å kunne bidra til verden. Det krever gode lærere, rollefigurer, mentorer og inspirasjonskilder, og de trenger vi hele livet. Det er alltid noe nytt å lære, nytt å oppdage, og derfor er ideen om å lære hele livet kjempeviktig for å nå bærekraftsmålene.
Jobber mot matsvinn
– Gjør du, eller din Tekna-avdeling, noe for å bidra til å oppfylle noen av bærekraftsmålene – hva i tilfelle?
– Opplæring er noe Tekna Oslo avdeling aktivt bidrar til. Våre fag- og nettverksgrupper arrangerer en rekke kurs og foredrag for våre medlemmer for å utvide deres kompetanse. Vi oppfordrer også gruppene til å holde kurs med bærekraft som tema.
– For å motivere barn og unge til å ta en teknisk naturvitenskaplig utdanning, jobber avdelingen med realfagsrekruttering, og støttet prosjekter som First Lego League. I tillegg til dette gjør Tekna Oslo avdeling en rekke tiltak for å gjøre vår aktivitet mer bærekraftig.
– Vi har for eksempel sluttet med engangsbestikk og heller kjøpt inn en ekstra oppvaskmaskin. Vi jobber med å redusere matsvinn, hvis det er mat igjen etter et arrangement så oppfordrer vi deltakere om å ta med restene hjem. Vi starter straks med å oppfordre våre medlemmer til å melde seg av fysiske arrangementer hvis de ikke har muligheten til møte opp, slik at vi begrenser matsvinnet.
Påvirke arbeidsgivere til bærekraft
– Hva ville du vært stolt av at du eller Tekna fikk til innen bærekraft?
– Tekna som organisasjon kan ikke alene løse FNs bærekraftsmål, det må være et bredt samarbeid. Vi må være realistiske. En ting som ville ha gjort meg stolt, er om vi som en faglig fagforening kan sette våre medlemmer i stand til å bidra til at arbeidsgiverne kan gjøre mer bærekraftige valg. Alt i fra små grep i arbeidshverdagen til å påvirke overordnet fokus og strategi. Våre medlemmer er en viktig brikke for å nå bærekraftsmålene.
Om FNs bærekraftsmål
FN ble opprettet 24. oktober 1945. I 2016 trådte verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringer innen 2030 i kraft, gjennom 17 ulike bærekraftsmål.
Fram mot FN-dagen 24. oktober har Tekna Magasinet spurt noen av Teknas avdelingsledere om å holde fram et bærekraftmål de føler sterk for, og fortelle hvorfor.
Her er spørsmålene vi utfordret dem til å svare på:
- FN har utarbeidet 17 bærekraftmål. Hvis du skulle velge ut ett du brenner spesielt for, hvilket skulle det være og hvorfor?
- Gjør du, eller din Tekna-avdeling, noe for å bidra til å oppfylle noen av bærekraftmålene – hva i tilfelle?
- Hva ville du vært stolt av at du eller Tekna fikk til innen bærekraft?