– Glad mange er motivert for høyere utdanning
Søkertallene til høyere utdanning ble offentliggjort 23. april. Også i år ble det satt rekord i antall søkere til høyere utdanning, og stadig flere har fått øyene opp for teknologifagene. Leder av Tekna Student, Erlend Hermansen, er glad for at så mange er motivert for studier etter et tøft pandemiår.
Leder i Tekna Student, Erlend Hermansen gleder seg over at det igjen er en rekordøkning i antall personer som ønsker høyere utdanning. I år søkte 154 000 personer om studieplass. Det er 3304 flere enn i fjor.
– Jeg syns det er fint å se at så mange unge ikke har mistet læringsmotivasjonen under pandemien og er klare for å tilegne seg ny kunnskap til høsten, sier han.
I fjor ble en del av økningen forklart med at færre søkte seg til utdanning i utlandet. Det kan være noe av årsaken i år også. Erlend synes ikke det er overaskende at flere velger å bli i Norge for å studere når vi lever i en usikker tid med mange begrensninger.
Svak nedgang for realfag
Til utdanningsområdene Teknologiske fag, ingeniør, sivilingeniør, arkitekt og maritim/nautikk har i år totalt 15005 søkere dette som førstevalg, noe som er en økning på 4,2 prosent fra i fjor. Til utdanningsområdet Realfag som omfatter matematikk, kjemi, biologi og fysikk hadde totalt 4143 søkere dette som førstevalg. Dette er en svak nedgang på 0,3 prosent mot hele 12 prosent økning i fjor.
– Den lille nedgangen i realfagene bekymrer oss ikke så mye, etter den store økningen i fjor, sier Erlend Hermansen, men han håper interessen vil ta seg opp igjen.
Til IKT-fagene har det vært en jevn god økning hvert år de siste årene. Antall førstegangssøkere i år er 7238 mot 7126 i fjor, det vil si en økning på 1,6 prosent. Samtidig er antall studieplasser planlagt å øke fra 2292 til 2634. Kvinneandelen blant søkere til disse fagene er som i fjor på 29 prosent.
– Vi ser at flere og flere unge ønsker seg til IKT- studier. Selv om antall studieplasser er øket noe, mener vi regjeringen må gripe muligheten og åpne opp for enda flere studieplasser innenfor dette området. Fremtiden er digital, og vi trenger kunnskapen for å kunne henge med i utviklingen og levere de tjenestene samfunnet forventer, sier studentlederen.
Digital eller fysisk
Erlend tar selv en mastergrad i Industriell økonomi på Universitetet i Agder. Han opplever at mange studenter har hatt et tøft pandemiår.
– For mange studenter har dagene vært preget av digital undervisning, ensomhet og uforutsigbarhet. Uansett om neste semester blir digital eller fysisk, er det viktig at lærestedene sørger for at studentene blir tatt godt imot og føler seg sett og ivaretatt. Dette gjelder spesielt ferske studenter som enda ikke har noe miljø og tilhørighet, sier Erlend Hermansen.
Han håper at årets nye studenter får en god start på studietilværelsen og at de får en mest mulig normal studiehverdag. Som en av mange studentkontakter i Tekna lover han å gjøre sitt for at rammene rundt studietilværelsen skal være gode slik at flest mulig fullfører og trives i livet som student.
Er du interessert i Teknas analyser av årets søkertall til høyere utdanning, les Tekna-president Lise Lyngsnes Randebergs kommentarer til årets søkertall.