Fristes etter jentekonferanse ved NTNU
400 jenter besøkte den dagsaktuelle Jentekonferansen 2020 ved NTNU nylig. Flere er nærmere å velge realfag og teknologi.
Julia Berg (17) fra Levanger er en av jentene fra hele Trøndelag som gjester selveste Studentersamfundet denne dagen. Det rare runde sagnomsuste bygget har en appell som aktiverer.
– Dette er artig og jeg bli mer motivert til å fortsette med skole og realfag. Jeg vil kanskje studere videre. Jeg går videregående på forskerlinja med realfag, sier en henrykt deltager som roser opplegget.
– Det var ikke akkurat noen som kjedet seg. Vi hadde noe å følge med på fordi foredragsholdere la fram sitt på en bra måte. Særlig foredragene om klima, og om etisk hacking. Hacking er ikke nødvendigvis mest interessert, men de klarte å nå salen, forteller Berg ivrig.
– Jeg ser nå at å studere teknologi virker ganske bra men det må i så fall bli en kombinasjon mellom noe praktisk og data. Å studere ved NTNU i Trondheim virker temmelig sikkert. Her blir man med noen en kjenner. Veien fra Levanger er kort.
Berg fremholder at arrangementer som jentekonferansen i fjor, Researchers Night og konkurransen Ocean Space Race virker positivt.
Kanskje Afrika
Særlig to mastergrad-studenter ble viet stor oppmerksomhet blant Berg og de andre jentene. De demonstrerte hvordan lav-teknologiske løsninger for bruk av solvarme kan gi veldig stor betydning for mange fattige mennesker i varme land.
– Særlig at studentene fra Norge kan samarbeide med universitet i Afrika, er artig. Å se at så mange muligheter finnes når man først har valgt studie, vakte interesse. Jeg har tenkt i flere år at jeg har lyst til å dra til fattige land i Afrika og hjelpe. Dette kan vi finne ut mer om, sier hun som egentlig har vært bestemt på å bli lege.
Sol erstatter ved
– Nettopp koking på solvarme er fint mulig forklarer master-studentene Vilde Svanevik Stordal og Oda Kristine Sneen om sin "sol-ovn." Det vises bilder og forklares om kokeløsningen de har laget. Paneler av solceller lager strøm til et batteri koblet til varmeelementer i en tank. Den blir et termisk lager til å koke og steke mat på. De håper å få masseprodusert løsningen som det er vesentlig at skal prøves ut.
Utstyret kan blir nyttig for bistand og er enkel, heter det fra master-studentene. Jentene i den fullsatte salen lytter.
– Det er viktig å få fram at NTNU-studenter kan gjøre sånne prosjekter. Vi får muligheten til å prøve dette ut i Tanzania. Flere studenter fra NTNU skal delta på ekskursjonen dit i fire uker, fastholder Sneen. Stordal forklarer at løsningen deres kan hjelpe, fordi mange i Afrika bruker ved til å koke innendørs, hvilket gir farlig dårlig inneklima.
– Vi mener det er greit å vise at NTNU har mer enn data-programmering.
Andre land trenger drahjelp til ny utvikling. Da er det fint å kunne bidra. Vi har også tekniske fagpersoner som skal hjelpe oss i Tanzania ved behov, beretter Stordal.
– Mange på konferansen lurer kanskje hvordan det er å være jente på NTNU og hvorfor vi valgte produktutvikling og produksjon. Linja kalles også "Maskin", noe vi valgte etter å ha vært med på jentedag selv. Jentekonferansen er også viktig for å vise det sosiale med linjeforeningen "Maksin," får jentene i salen høre.
Superhacker
På konferansen ble Marit Iren Rognli Tokle (27) fra firmaet Sopra Steria omtalt som etisk superhacker. Til Tekna Magasinet forteller hun at hun var glad i dataspill som liten. Det var veien til jobb med datasikkerhet.
På Jentekonferansen brukte Tokle sin egen historie som et godt eksempler på hvordan karrieren skjøt fart. I foredraget fortalte hun om at veldig mange av programmene vi bruker ikke er sikre.
– På universitetet var jeg usikker om dette var noe jeg ville jobbe med. Jeg manglet venner med samme interesse. Da jeg begynte på masteren bestemte jeg meg for det beste valget noensinne. Jeg fant ut at jeg skulle satse, sier Tokle.
For å forklare forskjellen på etisk og uetisk hacking brukte hun historien om en 13-årig gutt i Bergen. Han fant et sikkerhetshull i skolenes systemer. Senere sendte han ut en e-post i en rektors navn.
Mailen var kritisk til datasikkerheten i skolen.
– Historien er perfekt fordi gutten gjorde alt riktig først. Men han ble ikke tatt seriøst og endte opp med å bli uetisk. Han fant informasjon om elever og ansatte og ga beskjed til skolen, som antagelig ikke skjønte hva dette innebar. Politiet mente gutten ødela kommunens rykte, mens alle som kan noe om sikkerhet vet det var skolen og kommunen som selv ødela sitt rykte ved ikke å ha tenkt på sikkerhet, forklarte okle. Så engasjerte hun hele salen til å delta i å løse en oppgave med etisk hacking. Utenom Jentekonferansen arrangerer Tokle blant annet Norges største konkurranse i etisk hacking.
Konferansen nytter
Ragnhild Madsen er blant NTNUs arrangører og mener Jentekonferansen er spesielt spennende for de på ungdomsskolen.
– De er ikke vant til å dra på konferanse uten lærer. Vi viser bredden innen teknologi, og at dette ikke bare handler om matematikk men så mye mer. Jentekonferansen er for jenter i 9. og 10. klasse, samt for videregående elever i Trøndelag. NTNU har også startet med jente-arrangement i Ålesund. Vi ser klart at flere jenter har kommet til med årene NTNU har hatt satset på rekruttering av jenter, sier hun og får følge av makker Therese Mjøen.
– Vi klarer å skreddersy innhold på konferansen til målgruppen etter at jentene har meldte sin interesse på forhånd.