Hopp til innhold

SØPPEL FRA BILEN; Burde vi følge ekstra med på de som kaster søppel direkte fra bilen?. Foto: LitterCam.

Vil hindre forsøpling fra biler

Kan man stoppe de som forsøpler direkte fra bilene sine?

Har du sett noen som kaster ut søppel fra bilen – en ølboks, papir fra en is eller noe annet? Det ser ikke pent ut, og det kan også koste samfunnet mye.

Bilistene som kastet søppel fra bilen fikk 1500 kroner i bot.

Det er usikkert nøyaktig hvor mye det forsøples i Norge. Men totalt koster opprydding av forsøpling Oslo kommune 55,8 millioner kroner i året, og nasjonalt har det blitt ryddet 12000 tonn med strandforsøpling de siste sju årene.

Den britiske miljøorganisasjonen "Keep Britain Tidy" forteller at mer enn to millioner søppeldeler kastes i Storbritannia hver eneste dag. Kostnaden for gatevask til skattebetalerne er over 10 milliarder kroner i året.

Filmer sendes til politiet

Nå har derfor selskapet LitterCam i England satset på en teknologi som skal fange opp de som kaster søppel direkte fra bilen. Andrew Kemp, grunnlegger av selskapet, forteller hvordan teknologien fungerer med kunstig intelligens.

– LitterCam er faste CCTV-kameraer (moderne overvåkningskameraer) som er programvare-designet for å oppdage forsøpling fra kjøretøy. Når den oppdager noen som kaster søppel ut fra bilvinduet lagrer den filmen av det.

– 37 prosent reduksjon i forsøpling.

Filmene med mistenkte lovbrudd blir deretter gjennomgått i LitterCam sin valideringsportal av lokale myndigheter. Kjøretøyenes registreringsnumre blir deretter hentet fra offenlig oversikt over førerkort og kjøretøysertifikater, og en bot blir utstedt når bevisene er gode nok.

– Det er en stor del av samfunnet som tror de kan komme seg unna med slik forsøpling, men med denne teknologien gir vi forhåpentligvis lokale myndigheter makt til å gjøre noe med problemet, sier han.

Les også: Ukas Tekna-medlem: Ble forfulgt av robotsøppelbøtter

28 sjåfører fikk bøter

Under et prøveprosjekt i en gate i England, ble 28 sjåfører bøtelagt over en periode på 12 uker. Hver bilist fikk 1500 kroner i bot.

– Prosjektet ble sett på som vellykket. Det ble rapportert 37 prosent reduksjon i forsøpling dag og natt, opp til 120 meter fra kameraets plassering. 

– Vi jobber nå med en rekke andre lokale myndigheter for å hjelpe dem med å styrke tilnærmingene sine til søppelhåndtering, sier han.

Grunnlegger: Andrew Kemp er grunnlegger av LitterCam. Han håper de kan implementere teknologien flere steder i England fremover. Foto: LitterCam.
TEKNOLOGIEN: Slik ser teknologien ut, disse kameraene vil fange opp bilister som kaster søppel fra bilene sine. Foto: LitterCam.

– Hva er utfordringene fremover? 

– Lokale myndigheters budsjetter i England har blitt betydelig redusert de siste 10 årene, så det å skape innovative økonomiske modeller for å støtte opprettelsen av levedyktige forretningsplaner er nøkkelen. Fra et GDPR-perspektiv kan analysene fungere slik at bare mistenkte lovbruddsfotografier blir overført for validering, og bare verifiserte tilfeller blir lagret for håndhevelse, sier han.

Atle Årnes, Fagdirektør for teknologi i Datatilsynet, forteller at det skal mye til før kommuner kan benytte seg av et slikt system på norske veier.

– Vi har strenge GDPR-regler i Norge. Å filme, samt identifisere bilister på denne måten blir altfor inngripende i forhold til hvor alvorlig lovbruddet er. De som kjører for fort og setter andre liv i fare registreres via automatisk trafikkontroll, men forsøpling er ikke nok for å kunne benytte seg av denne teknologien, sier han.

Det blir ingen lignende ordning på norske veier med det første. Det forteller Anette Hansen, kommunikasjonsrådgiver i kommunesektorens interesseorganisasjon KS.

– Per dags dato har vi konkrete planer om tilsvarende teknologi eller ordning for dette, sier hun.

Her kan du se hvordan teknologien fungerer i praksis: