Følg med – denne høsten blir det skaperfestivaler
Denne høsten kan barn og voksne igjen se fram til masse moro på Tekna-støttede skaperfestivaler rundt omkring i landet.
Endelig kommer vi i full gang igjen med Skaperskolen og Skaperfestivalene, sier Elisabeth Erlimo, etter et ganske stille pandemiår med delvis stengte vitensentre, forbud mot å krysse kommunegrenser og andre koronatiltak. Til daglig er hun administrerende direktør ved Vitensenteret Innlandet på Gjøvik. Da hun ble valgt inn i styret i Vitensenterforeningen i 2020, gikk hun inn i styringsgruppa for prosjektet Skaperskolen.
– Prosjektet er et samarbeid mellom Naturfagsenteret ved Universitetet i Oslo og Vitensenterforeningen som i samarbeid har utviklet det teoretiske/pedagogiske opplegget, og hvor ti regionale vitensentre har hovedansvar for å gjennomføre prosjektet i praksis ute i skolene og på sentrene, forteller Elisabeth Erlimo.
Sparebankstiftelsen DNB har bevilget 15 millioner for å gjennomføre det treårige prosjektet.
– Prosjektet startet i 2018, men nå er rammen for gjennomføring av aktiviteter ut mot skolene og Skaperfestivalene utvidet slik at prosjektet avsluttes i desember 2022, opplyser Erlimo.
Tekna støtter festivalene
– Å motivere barn og unge til interesse for teknologi og naturvitenskap, er et av kjerneområdene for Tekna, sier Ane Hagtvedt som er ansvarlig for realfagsatsingen i Tekna. Hun opplyser at Tekna som del av Skaperskolen-prosjektet støtter alle planlagte Skaperfestivaler økonomisk.
Ifølge Erlimo er planen at alle vitensentrene skal gjennomføre tre festivaler i løpet av prosjektperioden innen desember 2022. Hun opplyser at Innlandet Gjøvik skal ha sin festival lørdag 20. november. Flere andre skal ha festivaler i november, mens noen, som Jærmuseet, har utsatt sin festival til våren 2022.
– Skaperfestivalene er så gøy, sier hun. Der kan alle – oppfinnere, kunstnere, forskere, hackere, håndverkere og hjemmemekkere, barn og unge vise frem det de lager. Det handler det om å mekke, og ta og føle på, med mange ulike aktiviteter fra lodding til koding. Dette er masse spennende og lærerik moro – ikke bare for barn, men for hele familien, sier Elisabeth Erlimo.
Kreativ læring i skolen
Prosjektlederen forteller at målet med Skaperskolen-prosjektet er å etablere en kultur for kreativitet og oppfinnsomhet ut i skolen, og inspirere barn og unge til å forstå, bruke og utforske teknologi, dessuten gi støtte til veiledere som kan formidle og legge til rette for dette.
Det er utviklet et nettsted med aktiviteter for barn og unge, opplæring av veiledere, etablering av skaperverksteder og gjennomføring av skaperfestivaler.
– Barn er så forskjellige, men for noen barn er det å gå fra det praktiske til det teoretiske en god måte å lære på, sier Erlimo.
Hun opplyser også at lærerne er en viktig målgruppe i prosjektet. I samarbeid med flere pilotskoler er det utviklet og testet undervisningsopplegg og pedagogiske verktøykasser som skal hjelpe dem til å undervise i ulike klassetrinn i skolen på en oppfinnsom og inspirerende måte. Det er også etablert regionale lærernettverk, lærerkurs, og skaperskolekonferanser for lærere.
– Mange kunst- og håndverkslærere og realfaglærere er med i nettverket. Vi håper lærerne i ulike fag kan se mulighetene for tverrfaglig arbeid ved å bruke Skaperskolemetodikken.
Youtube-kanal med skapervideoer
Ifølge Erlimo er noe av ideen at barn skal bli brukere – ikke bare forbrukere av teknologi, og gjennom det motivere og rekruttere til realfaglige studier.
– Vi ønsker at barn ikke bare skal drive med dette på skolen, men også skal jobbe med dette på fritiden. Derfor har vi blant annet laget en YouTube-kanal kalt Skaperklubben. Der ligger det gøyale videoer som forteller ting som hvordan du kan lage musefellebåt, strikkpropellfly og masse annet.
Følg med på hva som skjer ved ditt nærmeste vitensenter.
Det er 12 regionale vitensentre
Atlanterhavsparken, Ålesund
DuVerden, Porsgrunn
Inspiria, Sarpsborg
Jærmuseet, Sandnes og Nærbø
Nordnorsk vitensenter, Tromsø
Oslo vitensenter
VilVite, Bergen
Vitensenteret i Trondheim
Vitensenteret Innlandet, Gjøvik
Vitensenter Nordland, Mo i Rana
Vitensenteret Sørlandet, Arendal
Vitenparken Campus Ås, Viken
Det åpnes et 13. regionalt vitensenter i november, ViteMeir, i Kaupanger.