Flyttet kontoret til Lofoten en uke
Etter to år med koronapandemi og hjemmekontor inviterte konsulentselskapet Inventas ansatte fra hele landet til kontorfellesskap i Lofoten.
Hva hadde du sagt hvis du fikk et postkort fra arbeidsgiver med spørsmål om du kunne tenke deg å jobbe og bo sammen med fire andre i selskapet en uke et sted med mulighet for toppturer, kajakkpadling, surfing og havfiske?
Slik startet det for Tekna-medlemmene Sigbjørn Windingstad (56) og Tonja Joseph (25) i selskapet Inventas AS. Da postkortet kom sist høst med en QR-kode som åpnet en videosnutt fra Henningsvær, tok det ikke lang tid før både Sigbjørn og Tonja søkte om to av de 40 plassene i februar og mars i år.
«Magic moment»
– Den positive overraskelsen og destinasjonen for en som er glad i naturen, gjorde at jeg ikke var i tvil om at jeg ønsket å være med på dette. Jeg bor i Oslo, og bare det å oppsøke noe nytt og bytte panorama, kjentes forlokkende, sier Sigbjørn Windingstad. Han jobber til daglig som industridesigner innen produkt- og tjenestedesign i selskapet, og innrømmer at han innimellom har følt det ganske numment i hjemmekontorperioden.
– Med invitasjonen ble det skapt et «magic moment», sier han.
Tonja Joseph, som er nyutdannet, og bare hadde jobbet noe få måneder i Inventas, tenkte som Sigbjørn at dette måtte hun bare bli med på.
– Det var en så kul og kreativ måte å blir invitert på, sier Tonja som jobber innen området elektronikk, programmering og kybernetikk.
Sigbjørn kjente ingen av de andre fire fra før, men sier at han kunne reist med hvem som helst i selskapet fra de syv lokasjonene i landet.
– Det var et fint spenn i alder, og med fagfolk i et selskap som lever av å lage smarte og effektive produkter og tjenester, er alle nysgjerrige på nye ting, mener Sigbjørn.
Hemmelig gruppe utviklet konseptet
Ideen om «Workation» som opplegget kalles, kom etter en tilfeldig samtale som leder for Folk og organisasjonsutvikling i Inventas, Marianne Danielsen hadde med en av de ansatte. Trøtt og lei av koronasituasjonen og hjemmekontortilværelsen sa han at han godt kunne tenke seg å jobbe i Marrakesh en stund.
– Dermed var ideen skapt i mitt hode. Jeg tenkte at vi må prøve å få til noe slikt, riktignok ikke så langt unna. I hemmelighet satte jeg sammen en liten gruppe for å utvikle et eksperiment med bortejobbing for de ansatte.
Hun forteller at de etter å ha utviklet konseptet endte med å leie et hus i Henningsvær i Lofoten, og etablere et kontorfellesskap der, som skal gå på omgang en uke av gangen med ansatte fra alle de syv ulike lokasjonene de har i Norge.
Vanlig krav til fakturering
– Alle de ansatte i Inventas har fått muligheten til å søke om én av 40 plasser i Farmors hus i Henningsvær i løpet av 8 uker fra 6. februar til 3. april. Huset er rigget med et kontorfellesskap, og gruppene på fem har opphold fra søndag til søndag. Kravene til å jobbe på fakturerbare prosjekter er det samme som å være på kontoret, men omgivelsene stimulerer andre sanser.
Danielsen forteller at målet er at de skal bli kjent med hverandre på tvers av alder, lokasjon, fag og kultur.
– Ingeniører ofte er kunnskapsrike og faglig sterke. Samtidig er det alltid mulig å utvikle seg på det mellommenneskelige som handler om kommunikasjon, samhandling og forventningsstyring – noe jeg anser som mer og mer viktig på en arbeidsplass, sier Danielsen.
Dro skrei på ti kilo
– Å sitte tett sammen i huset og jobbe ga en kjempefin energi. Det oppsto en veldig fin ramme hvor vi samarbeidet om å skape trivsel rundt måltider og andre aktiviteter, sier Sigbjørn Windingstad som forteller at fellesnevneren for hans gruppe var at de både var glad i å lage og spise god mat.
– Det var fantastisk å dra 10 kilos skrei opp av havet, og tilberede den i tre versjoner de siste dagene. Noen dro på bilturer med fotosafari, noen på topptur og alle fikk med seg «fest på lokalet» med lokalbefolkningen ved sesongåpningen av trevarefabrikken, forteller han.
Det beste var relasjonene
– Det er morsomt å se tilbake på første kveld i forhold til de siste kveldene, sier Tonja. Det skjedde så utrolig mye på den lille uka. Gjennom å løse hverdagslige oppgaver, føler jeg at vi ble veldig godt kjent. Det beste har vært de relasjonene jeg har fått til de andre. Formatet var optimalt til dette.
– Ved andre arrangementer som konsernsamlinger, føler man ofte hastverk fordi man gjerne vil snakke med så mange som mulig på kort tid. Her var det lave skuldre og god tid til å bli kjent med de andre både på det personlige og det faglige planet.
I Tonjas gruppe dro noen på topptur (randonee), noen snorklet og noen dykket.
– Det var iskaldt å snorkle, men med tørrdrakter gikk det veldig fint. Det var en fantastisk opplevelse. Vannet var helt klart og vi så blant annet en knall rød fisk og gigantiske kråkeboller. For meg var dette første gang, og det gav virkelig mersmak til tross for at jeg en veldig lettfryst type.
Både Tonja og Sigbjørn føler at de har knyttet seg til virksomheten på en ny måte.
– Rent konkret har oppholdet ført til at flere vet om meg på kontorene i Stavanger og Trondheim, og de jeg ble kjent med har ledet meg videre til personer på deres kontorer som jeg har stor faglig nytte av, sier Tonja.
Slitne etter intens uke
– Det er en kvalitet at vi ble satt sammen i små grupper, slik at vi ble virkelig godt kjent, mener Sigbjørn. Han håper arbeidsgiver vil fortsette å gi arbeidstakerne gode opplevelser, og at de neste gang kanskje lager et format som gjør at de som ikke kunne delta nå, for eksempel folk med små barn, kan delta.
– Når vi utvikler et produkt eller en tjeneste, trenger vi tverrfaglig tankegang. Å knytte kontakter på kryss og tvers av fag, erfaring, alder og ansvarsområder i bedriften er veldig nyttig – også i forhold til kunder og brukere, mener Sigbjørn.
Både Tonja og Sigbjørn forteller at de var rimelig slitne etter uka i Lofoten, som ble intens på flere måter, både med jobb og mange nye opplevelser sammen med nye mennesker.
– Hadde jeg ikke deltatt på dette, hadde det blitt en vanlig jobbeuke i februar. Nå sitter jeg igjen med masse gode minner, og jeg lever ennå på energien fra uka i begynnelsen av februar, sier Tonja.
Skriver masteroppgave
– Det vi ønsker oss er at medarbeidere knytter sterkere kontakt med hverandre og at det oppstår nye, faglige relasjoner som gjør at folkene våre blir tryggere på hverandre. Dette vil ha en positiv effekt på hvordan vi jobber sammen på arbeidsplassen, sier Marianne Danielsen i Inventas.
Hun kaller konseptet et slags tvunget bofellesskap med relasjonell teamutvikling basert på de aktivitetene deltakerne selv bestemmer seg for å gjøre.
– Om vi viderefører opplegget, avhenger av hva vi lærer i år, sier Marianne Danielsen.
Hun forteller at to studenter ved NTNU skal skrive sine masteroppgaver om Workation i Inventas.
– Sammen med dem skal vi studere effektene vi får av å gjennomføre konseptet – om vi klarer å etablere tryggere relasjoner på tvers av fag, geografi og erfaring.
Skille mellom privatliv og arbeidsliv etter korona
– Det er spennende at arbeidsgivere prøver ut ulike tiltak for hvordan de kan bygge relasjoner og skape trivsel. Det vet vi er gull verdt for hvordan team presterer, sier senior konsulent Maria Heggen i Bjørnson Organisasjonspsykologene.
Hun mener at det for å skape psykologisk trygghet kan være en god start å bygge tillit ved å etablere og styrke relasjoner mellom ansatte, men hun mener det skal mer til enn å lage mat sammen på en hytte.
– I utgangspunktet er det klokt at arbeidsgivere prøver slike konsepter, særlig etter koronaperioden, men det er ikke er sikkert at dette passer for alle. Det er også viktig at det ikke blir en forventning fra arbeidsgiver at alle skal delta, sier hun.
Heggen mener det er lurt å invitere de ansatte med på å planlegge slike opplegg. Da kan ulike behov bli tatt hensyn til. Noen jobber kanskje mye overtid og har allerede en stram hjemmekabal med små barn eller andre forpliktelser.
– Hvis arbeidsgiver får til en god dialog rundt dette med ansatte, så er jeg ikke så bekymret for skillene mellom privatliv og arbeidsliv. Men det er en balanse å være oppmerksom på, at arbeidslivet ikke legger for mye beslag på privatlivet, sier Maria Heggen.
Hun anbefaler at man spør: Hvordan skal det være hos oss? Hva må vi gjøre som organisasjon for å utvikle ønsket kultur, og hvordan vil organisasjonskulturen støtte opp om det organisasjon skal oppnå i form av mål og visjon? «Workation» kan være en måte å bygge slik kultur på, sier hun.
Arbeidsmiljøloven gjelder for bortearbeid
– Dette høres ut som et positivt tiltak som kan bidra til ett godt psykososialt arbeidsmiljø, sier avdelingsleder i Seksjon for arbeidsliv og juss i Tekna, Erlend Aarsand. Han opplyser at fjernarbeid som dette i utgangspunktet skal drøftes med tillitsvalgte etter tariffavtalene, og at Arbeidsmiljøloven gjelder, herunder at det er krav til Helse, Miljø og Sikkerhet (HMS).
– I slike sammenhenger kan det nok oppstå en litt flytende grense mellom arbeidstid og fritid, men arbeidstidsreglene gjelder.
Aasand mener det er sentralt at det er tale om en reell frivillighet, som i dette tilfellet, hvor den enkelte selv må søke for å kunne delta. Alle kan jo ikke delta av ulike årsaker.
Andre ting Tekna-juristen mener man skal være obs på er at det kan oppstå noen grensedragningstilfeller med hensyn til yrkesskadedekningen, spesielt i forbindelse med teambuildingsaktiviteter.
– Spørsmålet er om du er «i arbeid» som er ett grunnleggende vilkår for yrkesskadedekning, sier han.
– Hvis du for eksempel pådrar seg en alvorlig skade på topptur på ettermiddagen etter jobb, eller i fritiden i helgen, hadde vedkommende da hatt rett til yrkesskadeerstatning?
– Da er du nok ikke yrkesskadedekket. Du er ikke i arbeid, og har valgt å dra på topptur i realiteten på fritiden, sier Tekna-jurist Erlend Aarsand.