Mistet jobben i NASA fordi han er homofil: – De så på meg som en sikkerhetsrisiko
Ulf Tveten (87) jobbet med kjernefysisk-drevet romfartøy i en underavdeling i NASA, da han fikk beskjed om at hans tid var forbi.
Som utdannet fysiker med ekstra fokus på høyenergipartikkel-fysikk, med litt kjemi og astronomi i miksen, skulle Ulf få en viktig oppgave i den amerikanske rom-drømmen på 60-tallet.
– Jeg var skoleflink og hadde en forkjærlighet for naturfag, så tanken var å bli lektor den dagen jeg var ferdig på skolen. Tilfeldigheter gjorde likevel at jeg havnet i en jobb på forsvarets forskningsinstitutt, sier han.
– De var redde for at noen skulle bruke dette mot meg
På denne jobben arbeidet han med strålingsrelaterte problemstillinger. For eksempel hvor tjukke veggene på beskyttelsesrom mot atombomber måtte være. Sovjetunionen drev med flere prøvesprengninger på denne tiden.
– En annen av jobbene var å plukke blader fra trærne, og bruke et høysensitivt apparat til å måle om det var noe stråling i dem. Vi hadde også en datamaskin som jeg lærte å programmere.
– Jeg er nok den nålevende personen som har jobbet med datamaskin lengst i Norge, sier han.
Året etter jobbet han for instituttet for atomenergi, hvor han målte hvor tjukt det måtte være rundt reaktoren. Da dette ble kjedelig åpnet det seg plutselig nye muligheter.
Du kan høre mer om Ulfs historie i denne podkasten.
Skulle lage et kjernefysisk drevet romfartøy
Etter å ha snakket med kollegaer fikk Ulf veldig lyst til å reise til USA, og med sin utdannelse fikk han visum med en gang,
– Jeg var med på flere konferanser, fikk mange kontakter, og det endte også med fire jobbtilbud. Det mest spennende var muligheten til å jobbe med å lage et kjernefysisk drevet romfartøy i Sacramento, i en underavdeling i NASA.
Det varte i ett års tid, før han fikk beskjeden. Det var noe som ikke stemte.
– Det var en utrolig spennende jobb, men etterhvert som vi kom lenger inn i prosessen så måtte jeg ha enn høyere sikkerhetsklarering, som jeg søkte på til Washington. Og den fikk jeg avslag på.
– De ga ingen begrunnelse, sier han.
Måtte bytte jobb
Ulf er likevel sikker i sin sak på hva som skjedde - hva som var den virkelige grunnen til at romeventyret tok slutt.
– De hadde informasjon om at jeg var over 30 år, ugift og at jeg reiste mye rundt. Og det var nok, de var da sikker på at jeg var homofil. Og det å være homofil var så skambelagt på alle måter, man kunne miste jobb, hus og familie.
– De så på meg som en sikkerhetsrisiko. Det de var redde for var at noen skulle bruke dette mot meg, som et utpressingsmiddel, og dermed fikk jeg ikke fortsette.
Han fikk likevel en annen jobb i Boston, hvor han jobbet på nytt med skjerming av en reaktor, denne gangen på Long Island, et sted hvor det jobbet flere homofile, og hvor lønna var veldig god. Dette gjorde at han stortrivdes de siste årene han bodde i USA.
Han flyttet hjem i slutten av 60-årene, og fikk seg kone, barn og hus, på grunn av samfunnspresset som han kjente ble tyngre og tyngre.
– Jeg levde et dobbeltliv
Ulf levde likevel et homofilt liv ved siden av, i det skjulte.
– Jeg merket faktisk ikke at homofilparagrafen som kriminaliserte homofile ble fjernet i 1972, siden jeg levde mer i skjul enn noensinne. Men jeg visste jo om andre folk som hadde fått tøff behandling av politiet tidligere år. Samfunnsforventingene ble ikke endret da denne loven forsvant, sier han.
Etter noen år i Norge, så smalt det plutselig i Ukraina,Tsjernobyl. Og Ulf, med sin ekspertise ble en svært viktig mann for hele norden.
– Jeg fikk vite om ulykken som en av de første. Og da fikk jeg også vite at det var nedfall av radioaktivitet i Norge.
– I USA hadde jeg vært involvert i kjernekraftverket på Long Island, hvor vi skulle prøve å finne ut hvor farlig det var om en ulykke inntraff anlegget. Dermed fikk vi mange ulike beregningsverktøy for dette, samt opplæring av hvordan man skulle bruke det for å beregne spredning i atmosfæren og konsekvenser for befolkning.
– Med min unike kompetanse fra USA fikk jeg prosjektlederansvar for 20 ulike typer prosjekter i Norge, Sverige, Danmark og Finland som skulle jobbe med dette. Dette jobbet jeg med i mange år, det var kjempeinteressant, sier han.
– Homofile får ikke de viktigste jobbene
Ulf fikk, som flere han også kjente HIV i løpet av disse årene, og han tror det hadde fått konsekvenser om han ikke skjulte det.
– Jeg tror virkelig ikke jeg hadde fått denne prosjektleder-stillingen om de visste at jeg hadde denne sykdommen, sier han.
– Slik samfunnet er i 2022, tror du det er mange, for eksempel sivilingeniører som skjuler legningen sin når de er på jobb?
– Ja det tror jeg. Jeg selv skjulte at jeg er homofil gjennom absolutt hele karrieren. Samfunnets innstilling er fortsatt litt feil. Det er som menn og kvinner, er det en viktig jobb - så velger man ofte en mann fremfor en kvinne. Og er det en viktig jobb, så velger man veldig ofte en mann som ikke er homofil, sier Ulf.